• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.825
  • ...
Çaykur Kaçak Çayla Mücadele Başlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KAÇAK ÇAY İÇİN 12 TON ÇAY DAĞITILDI

Kaçak çayın çok tüketildiği bölgelerin damak tadına yönelik çay ürettiklerini ancak beğenilmediğini aktaran ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, kaçak çayın yoğun olarak tüketildiği tüm illere ulaşmak istediklerini söyledi. Kendi çaylarını o pazarda içirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, "Bu çaya alışırlarsa en sağlıklı sonucu almış oluruz. Bu konuda bir atak başlattık. Güneydoğu`da, Gaziantep, Diyarbakır`da evlere kadar giderek çaylarımızı veriyoruz ve tanıtım tırımızda tadım yaptırıyoruz. Buralarda bir büyüme de gözlemliyoruz. Yaklaşık 12 ton çay bir aylık süre içinde ikram ettik. 100 gramlık paketler halinde çayımız Diyarbakır`da 50 bin, Gaziantep`te 100 bin haneye dağıtıldı" dedi.


ÇAY İÇİN YENİ YASA

Diğer illerdeki satış rakamları ile bölgedeki satış rakamlarının çok farklı olduğunu ifade eden Sütlüoğlu, "2-3 kilo kişi başına çay sattığımız illerimiz varken, bahsettiğimiz bölgelerde bu rakamlar 100 gram gibi çok çok aşağı düşüyor. Ancak bu bölgeler yoğun bir şekilde de çay tüketiyor. Türkiye`de belki de en çok çayı o bölgeler tüketiyor. Bu çaylar da bir yerden giriyor" dedi. Kaçak çayın organize suç kapsamına alınıp 5-6 bakanlığın organize olarak etkili bir şekilde takip etmesinin daha iyi sonuç vereceğini söylediklerini belirten Sütlüoğlu, çay ile ilgili bir yasanın hayata geçirilmesi için çalıştıkları bilgisini verdi. Yasanın Tarım Bakanlığı`nın gündeminde olduğunu belirten Sütlüoğlu, "Yeni dönemde meclisin gündemine taşınacak. Sektördeki müstahsili mağdur eden sektördeki dengesizlikleri, sanayicileri mağdur eden hususları giderecek, sektöre de düzen getirecek, kaçak çayla etkin mücadele edilerek önleyecek bir takım mekanizmaların geliştirilmesi gerektiğini söylüyoruz. buna yönelik çalışmalar var" dedi.

SOĞUK ÇAYA YOĞUN TALEP

Çaykur`un geçen ay piyasaya sürdüğü yeni ürünü soğuk çay "didi" hakkında bilgi veren Sütlüoğlu, bu kategorideki ürünlerin yüzde 85`inin 3 büyük şehirde tüketildiğini kendilerinin ise bütün Türkiye`de 85 ilde pazar oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Ürün için beklediklerinin çok ötesinde bir taleple karşılaştıklarını söyleyen Sütlüoğlu, "Üretimimiz talepleri karşılamaya yetmedi. İkinci bir fabrikayı devreye soktuk. Şuanda 2 fabrika ile pazarın taleplerini karşılamaya çalışıyoruz ama sanırım üçüncü bir fabrikayı devreye sokma ihtiyacımız da olacak" dedi. `didi` de 20 milyon adet fiili satışın ve 15 milyon adet de sipariş olduğunu açıklayan Sütlüoğlu, Ürüne, çaylarımızı satamadığımız ya da satmakta zorlandığımız ülkelerden talep de var. Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden yoğun talep var. Özellikle Arap ülkeleri "didi"yi çok talep ediyorlar ama bu ülkelerden çaya çok talep yok" dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir