• DOLAR 32.282
  • EURO 34.827
  • ALTIN 2411.443
  • ...

Yumurta fiyatları geçen seneye oranla ciddi anlamda arttı. Batman’da 30’lu bir koli yumurta fiyatı 65 ila 75 lira arasında satılıyor.

Yumurta fiyatlarındaki artışı, kuş gribi nedeniyle tavukların azalışı ve ithal hammadde fiyatlarındaki artışa bağlayan sektör temsilcileri, bunun yumurta fiyatlarına da yansıdığını söyledi.

Fiyatındaki artış nedeniyle yumurta satışlarının neredeyse yarı yarıya düştüğüne dikkat çeken sektör temsilcileri, yetkililerden bunun önüne geçilmesini istedi.

İLKHA muhabirine yumurta fiyatlarındaki artışın sebebini anlatan yumurta satıcısı Muhammed Yamaç, yumurta fiyatlarındaki artışın birinci sebebinin arz ve talepten kaynaklandığını belirtti.

Muhammed Yamaç

"Girdileri hesapladığımızda yumurta fiyatı çokta yüksek değil"

Son iki aydır Afyonkarahisar ve Deniz bölgelerinde yaklaşık 6 milyon tavuğun kuş gribinden etkilendiği için üretimin kısıtlandığını vurgulayan Yamaç, "İkinci etken ise tavuklar için aldığımız hammaddeler dışa bağımlı olduğundan bu maddeleri ithal ediyoruz. Aldığımız soyanın fiyatı 400 ila 450 dolarken şu anda 750-800 dolardır. Mısırın tonunu ise 4 bin 250 lirayken şu anda 5 bin 900 liraya alıyoruz. Bu girdileri hesap ettiğimizde yumurtanın şu anda fiyatı çokta yükselmiş durumda değildir." dedi.

"Yumurtanın fiyatı 65 ila 75 lira arasında değişiyor"

Kuş gribi salgınının sadece Türkiye'de değil Avrupa'da da olduğunu aktaran Yamaç, ihracatları arttığından dolayı Türkiye'nin yeterli sayıda arzının olmadığını dile getirdi.

Yumurta protein bakımından anne sütünden sonra gelen en önemli ürün olduğunu ifade eden Yamaç, "Şu anda bir koli yumurtanın fiyatı 65 ila 75 lira arasında kalitesine göre değişiyor. Yumurta fiyatlarında sadece girdilerin yüksek olmasından dolayı kaynaklanan bir artış var. Tabi yaşanan artışla beraber yumurta satışlarında da yüzde 25 ile 30 arasında bir düşüş yaşandı." diye konuştu.

Muhammed Koç

"Acilen tedbir alınmalı"

Yumurta fiyatlarındaki artışın sebebinin hammaddedeki yüksek fiyatlar ve tavuklarda yaşanan hastalıktan kaynaklandığına dikkat çeken bir diğer yumurta satıcısı Savaş Koç ise şunları söyledi:

"Bununla beraber küresel bir artış ve mazot fiyatlarının yüksek olmasının da etkisi var. Oysaki bu artışlar olmasaydı şu anda bir koli yumurtanın fiyatı 50 ila 55 lira arasında olması gerekirdi. Ancak şu anda 70-75 bandında bulunuyor. Gerçekten de yumurta fiyatları şu anda çok yüksektir. Bunun için de bir an önce bir tedbir alınmasını istiyoruz. Bu şekilde masraflarımızı çıkartamıyoruz. Yumurta satışımız yüzde 50'ye kadar düştü. Kuş gribi biterse ve girdi fiyatları düşerse biraz rahatlarız." (İLKHA)