Türkman: Çözüm üretmesi gerekenler çözümsüzlük üretiyor
Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği eski Başkanı Osman Türkman, Gaziantep'te çözüm üretmesi gerekenlerin çözümsüzlük ürettiğini söyledi.
Türkman, yaptığı yazılı basın açıklamasında, Antalya ve bölgesindeki domates üreticilerinin taleplerinin bir günde çözümlendiğini, Gaziantepli üreticilerin ise kendi kaderine terk edildiğini belirtti.
Antalya'daki domates üreticilerinin hak arama cesaretlerinin alkışlanması gerektiğini belirten Türkman, ancak benzer bir hak arama hususunun kendileri için suç sayıldığına dikkat çekti.
''Üretici Antalya'da hak ararsa suç değil, Gaziantep'te ararsa suç mu?''
Antalya'da domates üreticilerinin yaptıkları hak arama mücadelesini özetleyen Türkman, ''Türkiye'de domates fiyatları artmaya başlayınca 2 Mart 2023 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı 14 Nisan 2023 tarihine kadar domatese ihracat yasağı getirdiğini duyurdu. Bu karar bin bir emek ve risk ile domates üreten üreticiler için zarar etmek demekti. Domates üreticileri seslerini duyurmak üzere 5 Mart 2023 tarihinde Antalya-Kaş-Fethiye yolunu trafiğe kapattı. Aldıkları söz üzerine üreticiler yolu trafiğe açtılar. Antalya ve bölge üreticileri, STK'ları, siyasetçileri, bürokrasisi bir oldu, tek ses, tek yürek oldular. Konu bir gün sonra yani 6 Mart 2023 tarihinde Bakanlar Kurulunda görüşüldü ve domates ihracatı yasağı 7 Mart 2023 tarihinde kaldırıldı. 8 Mart 2023 tarihinde ihracat yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığından alınarak Ticaret Bakanlığına verildi. Antalyalı ve bölge domates üreticilerinin hak arama cesaretlerini alkışlamak ve onları destekleyen STK'lar başta olmak üzere, bürokrasiyi, siyasetçileri tebrik etmek gerekiyor.'' ifadelerini kullandı.
''Küçükbaş hayvan üreticinin sesini duyan olmadı''
Küçükbaş hayvan üreticilerinin ciddi zararlar ettiğini belirten Türkman, ''Yem başta olmak üzere artan maliyetlerden dolayı hayvancılık yapan işletmeler özellikle 2021 ve 2022 yıllarında zarar etti ve etmeye devam ediyorlar. Süt inekleri kesime gitti. Damızlık koyun ve keçiler kesime gitti. Hayvancılık işletmeleri zarar ederken hayvanını değerinden satamazken, Tarım ve Orman Bakanlığı 16.03.2022 tarihi itibarıyla küçükbaş erkek hayvana ihracat yasağı getirdi. Zarar eden üreticinin umudu olan ihracatın kapatılması kararı üreticiyi düştüğü yerden kalkamaz hale getirdi. Üretici 'feryat etti, batıyoruz, damızlık hayvanları kestiriyoruz, üretimi bırakıyoruz' dedi ancak duyan olmadı.'' açıklamasında bulundu.
''Çözüm üretmesi gerekenler çözümsüzlük üretiyor''
Türkman, ''Çözüm üretmesi gerekenler, çözümsüzlük üretince; Türkiye'den yurt dışına yapılan küçükbaş hayvan ihracatının merkezi olan ve Türkiye küçükbaş hayvan piyasasında söz sahibi olan Gaziantepli üreticiler 6 Ağustos 2022 tarihinde Gaziantep Nizip karayolunu trafiğe kapatarak seslerini duyurmaya çalıştılar. Ancak aynı gün 36 üretici karakola çağrılıp ifadeleri alınarak bazılarına para cezaları kesildi.'' açıklamasında bulundu.
''Üretici kaderine terk edildi''
Azalan üretimden dolayı Tarım ve Orman Bakanlığının et açığını kapatmak için yurt dışından hayvan aradığını ancak bulamadığını belirten Türkman, ''Bakanlık rakamlarına göre Gaziantep'te 2022 yılında 60 bin adet damızlık koyun keçi kesime gitti, bu rakam Gaziantep'teki damızlık hayvan sayısının yaklaşık yüzde 18'ini oluşturmaktaydı. Zarar eden, batan üretici kaderine terk edildi ve sektörden çıktı, üretim azaldı. Azalan üretim et fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Geldiğimiz an itibariyle azalan üretimden dolayı Tarım Bakanlığı et açığını kapatmak için yurt dışından hayvan ve et arıyor ancak bulamıyor. Peki suçlu üretici miydi, yoksa üreticiye had bildirmeye çalışan bürokrasi miydi, yoksa görmezden gelen siyasetçiler miydi? Peki kim kaybetti? Zarar eden üretici kaybetti. Eti, sütü pahalı almak zorunda kalan tüketici kaybetti. Türkiye kaybetti. Oysa kaybetmesi gereken bu kadar yanlış kararı veren karar vericiler kaybetmedi. Hak arama taleplerinden dolayı Antalya ve bölgesindeki domates üreticilerinin talepleri normal karşılanıp bir günde çözümlenirken, Gaziantepli üreticiler, çobanlar neden suçlu bulunmuştu?'' ifadelerini kullandı. (İLKHA)