• DOLAR 35.329
  • EURO 36.475
  • ALTIN 3032.72
  • ...
HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Depremin yaralarının sarılması, zaman alacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Serkan Ramanlı ve beraberindeki heyet, Kahramanmaraş’ta depremzedeleri ziyaret etti.

Ziyarette, Ramanlı ile birlikte HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Eyyüp Yanaç, Genel İdare Kurulu Üyesi Mahmut İrtem ve partililer bulundu.

Ramanlı ve beraberindeki heyet, çadır kentte depremzedelerin sorun ve sıkıntılarını dinledi, acılarını paylaştı, geçmiş olsun temennisinde bulundu.

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı, Umut Kervanı, Yetimler Vakfı, Avrupa Yetim Eli ve IHO Ebrar tarafından kurulan aşevindeki çalışmaları yerinde takip ederek, yetkililerden bilgi aldı.

Ramanlı ve beraberindeki heyet, mahalle muhtarlarıyla da bir araya gelerek, muhtarlardan mahallelerine ait sorun ve sıkıntıları dinledi, geçmiş olsun temennilerinde bulundu.

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı, Kahramanmaraş’ta yaptıkları incelemelerden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, basına açıklamalarda bulundu.

“HÜDA PAR olarak ilk günden itibaren deprem bölgelerinde halkımızla iç içeyiz”

“HÜDA PAR olarak ilk günden itibaren deprem bölgelerinde halkımızla iç içeyiz.” diyen Ramanlı, “Büyük bir felaket yaşanıyor. Asrın felaketi olarak isimlendirilen bu deprem felaketinde, on binlerce insanımız hayatını kaybetti, yüz binlercesi yaralandı. Vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyoruz, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bu depremde, binlerce insanımız, evini kaybetti, enkazların altında kaldılar. Bin bir emekle elde etmiş oldukları evleri, yuvaları dağıldı, yıkıldı, yakınlarını kaybettiler. Büyük bir acı yaşanıyor.” dedi.

“İnsanımız, normal hayatına dönebilmiş değil”

Depremden sora yaraların sarılmasının, uzun bir zamana yayılabileceğine dikkati çeken Ramanlı, “Deprem felaketinin üzerinden neredeyse bir aylık bir süre geçti. Halen yaralar sarılmaya çalışılıyor. İnsanımız, normal hayatına dönebilmiş değil maalesef! Bunun için yoğun bir çaba içerisinde; hem yetkililer, hem sivil toplum, can siparane bir biçimde çalışmaya devam ediyorlar. 11 ili kapsayan bu deprem felaketinin yaralarının sarılması, elbette ki kolay olmayacaktır. Herkes bunun farkında. Zaten herkes bunun farkında olduğu içinde bütün emeğini, bütün çabasını, bütün dikkatini buraya vermiş durumda!” açıklamasını yaptı.

“Eksikliklere müdahale edilmeli ve aksaklıklar bir an önce tamamlanmalı”

Heyet olarak, yaptıkları incelemeler sonucunda tespit ettikleri aksaklıkların bir an önce tamamlanması gerektiğine vurgu yapan Ramanlı, “Bugün HÜDA PAR heyeti olarak Sayın Genel Başkan Yardımcım ve Genel İdare Kurulu Üyesi arkadaşım ve il ve ilçe teşkilatlarımıza görevli arkadaşlarımızla beraber bir heyet olarak Kahramanmaraş'ın merkez mahallelerini dolaştık. Muhtarlarımızla bir araya geldik, mahallelinin sorun ve sıkıntılarını dinledik. Burada yapılan hizmetler, aksayan yönleri, sivil toplumun çalışmalarını yerinde inceledik. Ve İnşallah buradan döndüğümüzde, gördüğümüz eksiklikleri bir rapor halinde, Sayın Genel Başkanımıza sunacağız ki;  bu eksiklikler bir an önce tamamlansın, yetkililer eksikliklere müdahale etsinler, aksayan yönlerini tamamlasınlar,  istiyoruz,  amacımız gayemiz budur.” ifadelerini kullandı.

“Umut Kervanı Vakfının hizmetlerini buradan müşahede ettik”

Depremin ilk anlarından itibaren, yaraların sarılması için çaba gösteren bütün STK’lara teşekkür eden Ramanlı, “Şuanda bulunduğumuz nokta, Dulkadiroğlu ilçesinin bir mahallesi, burada Umut Kervanı Vakfı'nın yardımlarının bulunduğu yerdeyiz.  Hem Yetim Eli, hem Yetimler Vakfı, Hem de İHO Ebrar’ın desteklemiş olduğu, Umut Kervanı Vakfının hizmetlerini buradan müşahede ettik. Bir kısım bizlerde kendilerine eşlik ettik, Allah kendilerinden razı olsun. İlk günden bu yana depremin yaralarını sarmak için canla başla çalışan bütün sivil toplum kuruluşu örgütlerine, bütün vakıflara, bütün cemaatlere, canı gönülden teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Depremin yaralarının sarılması, zaman alacak”

“Dayanışmanın, birlik ve beraberliğinin daha fazla hissedildiği bu günlerde, bu birlik ve beraberliği, bu dayanışmayı görmek; bizleri ziyadesiyle mutlu etti.” diyen Ramanlı, “Evet, depremin yaralarının sarılması belli ki bir zaman alacak. Belki ayları, belki yılları bulacak. Ama ümit ediyoruz ki; millet el ele verdikçe, yürekler birlikte attıkça, dayanışma duyguları azalmadıkça, bu depremin yaralarını sarabilmek, İnşallah mümkün olacaktır.” temennisinde bulundu.

“İçme suyu şebekesinin işler hale getirilmesi, yetkililerin birinci önceliği olmalı”

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı, Kahramanmaraş’ta depremzedelerin yaşadığı sorun ve sıkıntıların başında, içme suyu sorunun olduğuna dikkati çekti.

İçme suyu şebekesinin tamir edilmesi gerektiğini belirten Ramanlı, “Bugün Kahramanmaraş ilimizde gördüğümüz, özellikle ifade etmemiz gereken bazı hususlar var. Bunlardan birincisi; evet şehirde şehir suyu şebekesi çalışıyor. Kullanıma elverişli, ancak içmeye elverişli değil. İçme suyu sıkıntısı, maalesef halen yaşanıyor. Pek çok mahallede içme suyu sıkıntısı yaşanıyor. Farklı illerden hayırseverlerin yardımlarıyla içme suyu sıkıntısı giderilmeye çalışılsa da halen çok ciddi bir sorun. Malum önümüz Ramazan, Ramazan ayında su ihtiyacının çok daha fazla hissedileceği herkes tarafından biliniyor. Şehir şebekesinin bir an önce mümkünse tamir edilmesi ve içme suyu şebekesinin işler hale getirilmesi yetkililerin birinci önceliği olmalı.” diyerek, su sorunun çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

“Kahramanmaraş ilimizde yeteri kadar çadır maalesef yok”

Ramanlı, depremzedelerin çadır bulmakta zorluk çektiğini belirterek, yeteri kadar çadırın Kahramanmaraş’a gönderilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Yaşanan artçı sarsıntılardan dolayı, evi hasar görmemiş vatandaşların evlerine giremediklerini ve dışarda çadırsız kaldıklarına dikkati çeken Ramanlı, “Bununla beraber halen daha artçı sarsıntılarla yaşıyoruz. Bugün sabah saatlerinde yine bir artçı sarsıntı yaşadık. Vatandaş doğal olarak artçı sarsıntılar sebebiyle evlerine girmeye korkuyorlar. Zaten ağır hasarlı ve orta hasarlı binalara giriş mümkün değil. Hasar almamış olsa bile, yaşanan sarsıntılar sebebiyle insanlar evlerine girmek istemiyorlar. Haklı olarak bir tedirginlik yaşıyorlar. Bu tedirginliğin giderilebilmesi için, kendilerine çadırların verilmesi lazım. Alanda görebildiğimiz kadarıyla, şu anda Kahramanmaraş ilimizde yeteri kadar çadır maalesef yok.” dedi.

“Depremzedelerin yaralarını saran Sivil Toplum Kuruluşları, mutlaka desteklenmeli”

Depremzedelerin yaralarını saran STK’ların desteklenmesi gerektiğini anımsatan Ramanlı, “Erzak yardımları başladı. Bunları görebiliyoruz. Yemekler dağıtılıyor, gıda anlamında çok ciddi bir sorun yok. Ama ilerisi için bir sorun olabilir. Zira ilk günden bu yana, bütün imkânlarını seferber eden sivil toplum örgütlerinin, bazıları, yavaş yavaş takatları bittiği için, güçleri tükendiği için, buradan ayrılmak zorunda kaldılar. Parmakla sayılır, bir elin parmağı kadar, bir sivil toplum örgütü şu anda görevlerinin başında, devam ediyorlar.  Farklı şehirlerin, belediyelerinin de burada hizmetlerini görüyoruz. AFAD bir yandan koordinasyonu sağlamaya çalışırken, bir yandan temel ihtiyaçları tespit edip vatandaşlara ulaştırma, gayretinde. Ama görünen o ki; çok ciddi ve daha disiplinli bir organizasyona ihtiyaç var. Ve sivil toplumun, mutlaka ama mutlaka desteklenmesi gerekiyor.” dedi.

“Depremzedelerin pek çok ihtiyacı var, maalesef henüz bu ihtiyaçlar karşılanmamış”

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı, “her şeyin yolunda olduğu” şeklinde yapılan açıklamaların, depremzedelere yapılacak yardımların önüne geçtiğini ve bu tür açıklamalardan kaçınılması gerektiğine dikkati çekti.

“Zaman zaman, bazı yetkililerin, her şeyin yolunda gittiği, hizmetlerin aksamadığı ve vatandaşların ihtiyaç duyduğu, bütün maddelerin temin edildiği, yönünde bazı açıklamaları oluyor. Bu türden açıklamalar, biraz abartılı açıklamalar.” olduğunu belirten Ramanlı, “Çünkü sahada gördüğümüz insanların, hakikaten hala pek çok ihtiyacının olduğu ve bunların maalesef henüz karşılanamadığı. Yetkililerin bu türden açıklamalardan kaçınmaları gerektiğini, burada özellikle ifade etmek istiyoruz. Çünkü, yetkililerin, Türkiye kamuoyuna her şeyin yolunda gittiğine dair -bize göre gerçek olmayan- beyanları yüzünden hayırsever insanların artık buraya olan ilgileri azalıyor. Yardımlarını buradan esirgemeye başlıyorlar ve zaten hayat normalde döndüğüne göre; artık bizim, yardım göndermemize gerek yok gibi, bir anlayışa bürünüyorlar. Bunun önüne geçmek lazım.” uyarısında bulundu.

“STK’lar güçten düşürülmemeli, depremzedelere yardımlar devam etmeli”

Ramanlı, Sivil Toplum Kuruluşlarının, depremzedeler için geceli-gündüzlü hizmet ittiğini ve bunun için hayırseverlerin yapacağı yardımların uzun bir zaman devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Depremzedelere yapılan yardımların, yaralar tam olarak sarılıncaya kadar devam etmesi gerektiğini belirten Ramanlı, “Burada gördüğünüz; evet şehir yıkıldığı için, pek çok bina oturulamaz hale geldiği ve artçı sarsıntılar devam ettiği için, şehrin neredeyse yüzde 70’i şehri terk etmiş durumda. İmkânı olanlar, başka illere göçüyor veya akrabalarına gidiyorlar. Büyük bir kısmı da kırsala gidiyor. İmkân bulamayanlar ise enkazların başında, çadırlarda hayatlarını devam ettirmenin gayreti içerisindeler. Burada, maddi imkânsızlıktan dolayı, kalmak zorunda olan vatandaşlarımızın imdadına sivil toplumun yetiştiğini görüyoruz. Sivil toplumun güçten düşürülmemesi gerekiyor. İmkânlarının arttırılması gerekiyor. Bu yönde ciddi bir seferberlik hali vardı ve mevcutta var. Bunun bir süre daha devam etmesi gerekiyor, hayat normale dönünceye kadar. Rabbim, bir daha memleketimize de İslam âlemine de bütün insanlığa da böylesi acılar yaşatmasın diyoruz. Allah Müslümanları bu afetlerden muhafaza etsin. Yaraları tez zamanda sarabilmeyi bizlere nasip etsin. Allah, bütün Müslümanların yardımcısı olsun.” dua ve temennisinde bulundu. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir