• DOLAR 35.332
  • EURO 36.543
  • ALTIN 3039.83
  • ...
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Yardımlar zamana yayılmak suretiyle devam ettirilmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, depremin ilk gününden bu yana depremzedeler ile bir araya gelmeye devam ediyor.

Depremin büyük yıkıma neden olduğu Adıyaman'ı üçüncü kez ziyaret eden Yapıcıoğlu, çadır kentlerde ikamet eden depremzedelerin sorun ve sıkıntılarını dinledikten sonra Umut Kervanı Adıyaman Afet Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret etti.

HÜDA PAR Genel Başkanı, Umut Kervanı yetkililerinden yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi aldı, ziyaret sonrası basına önemli açıklamalarda bulundu.

Yapıcıoğlu, çadır kentlerde kalan vatandaşların sorun ve sıkıntılarını basınla paylaştı

Kışın soğuk şartlarında depremzedelerin birçok sorun ve sıkıntılarının olduğunu belirten Yapıcıoğlu, "Çadır kentlerde kalan vatandaşların sorun ve sıkıntılarını dinledik. Hasar tespiti ile ilgili bazı sıkıntılar dile getiren vatandaşlarımız oldu. Adıyaman sokaklarında dolaşırken, özelikle aşevlerinin önünde karşılaştığımız bazı vatandaşlar çadır bulamadıklarını dile getirdiler, soba ihtiyaçlarını dile getirenler oldu." dedi.

Yapıcıoğlu, yapılan yardımların azaldığına dikkat çekti

Yapıcıoğlu, yapılan yardımların azaldığına dikkati çekerek, yardım konusunda ilk günlerdeki gibi duyarlılık ve hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Ziyaret ettikleri Umut Kervanı Vakfı yetkililerinin; gıda stoklarının azaldığını, sıkıntı yaşadıklarını, bazı malzemeleri piyasadan temin etmekte zorlandıklarını dile getirdiklerini belirten Yapıcıoğlu, "Biliyorsunuz ilk günlerde çokça ayni yardımlar geldi. Özellikle gıda ve giyim malzemeleri çokça geldi. Hatta o kadar düzensiz geldiler ki; bazı giyim maddeleri kaldırımların üzerine yığıldı. Gelen yardımların düzensizliğinden ve bazı kalemlerin ihtiyaç fazlası gelmesinden dolayı, resmi bazı makamlar, açıklamalarda bulundular. Dediler ki 'Yeter artık gıda ve giyim malzemesi göndermeyin.' Bundan dolayı belki yardımlar biraz hız kesti. Bir de olay sıcakken gönderilen yardımlar biraz daha fazlaydı. Fakat şu anda özellikle yemek dağıtan bütün kurumlar, malzemelerle ilgili sıkıntı yaşamaya başlamışlar." ifadelerini kullandı.

"Lütfen yardımlarınızı zamana yaymak suretiyle devam ettirin"

Yapılan yardımların zamana yayılması ve süreklilik arz etmesi gerektiğini belirten Yapıcıoğlu, hayırseverlere seslendi: "Buradan ben bütün hayırsever vatandaşlarımıza bir kez daha şu çağrıyı tekrarlamak istiyorum: Lütfen yardımlarınızı zamana yaymak suretiyle devam ettirin. Evet, belki ilk andaki can kurtarma ve enkaz kaldırma işlemleri önemli oranda yapılmış olabilir. Vatandaşlarımız şu anda sokakta değil, açıkta değil, hemen hepsi çadırlara yerleşmiş durumda, tek tük bazı çadır ihtiyacı olsa da önemli bir kısmı çadırlara yerleşmiş, ama onların gıda verilmek suretiyle yardıma ihtiyacı devam ediyor. Pek çok kurum, aş evleri kurmak suretiyle vatandaşa yemek pişirip dağıtıyor. Günde üç öğün yemek dağıtıyorlar, milyonlarca kişi bu şekilde yemek istiyor. Bir vakfın, bir derneğin, kendi öz kaynaklarıyla bu kadar çok sayıda insana, bu kadar uzun süre yemek pişirip vermesi mümkün değil." şeklinde konuştu.

"Ramazan ayı yaklaştı, depremzedeler unutulmamalı "

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Ramazan ayının yaklaştığını anımsatarak, depremzedelerin unutulmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Depremzedelerin Ramazan ayında da temel gıda ürünleri başta olmak üzere birçok ihtiyaçlarının olacağına dikkati çeken Yapıcıoğlu, "Önümüz Ramazan, duyarlı vatandaşlara, hayırsever vatandaşlara sesleniyorum; mutlaka gıda yardımlarını, özellikle burada pişirilip vatandaşlara verilebilecek kuru gıdaların, yağın, bakliyat ve hububatın gönderilmeye devam edilmesi gerekir. Salça gibi belki şehriye gibi ilk anda çok akla gelmeyen ya da çorba yapılabilecek başka malzemelerin gönderilmesi devam etmeli." dedi.

"Gıda ürünlerinin dışında, depremzedelerin farklı ihtiyaçları da var"

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, gıda ürünlerinin dışında, depremzedelerin farklı ihtiyaçlarının olduğunu hatırlatarak; "Temas kurduğumuz vatandaşların önemli bir kısmı hijyen malzemeleri, temizlik malzemeleri, şampuan, sabun, deterjan, ama özellikle de iç çamaşırıyla ilgili de ihtiyaçların olduğunu halen dile getiriyorlar. Gördük şurada bir çadırda, yine sağ olsun, Umut Kervanı Vakfı aynı zamanda çocuklar için, çocuk bezi ve çocuk maması dağıtıyordu. Bir başkasında kadınlar kuyruktaydı, onların ihtiyaç malzemelerini dağıtıyorlardı. Bu gibi hijyen ve temizlik malzemelerinin de kesintisiz bir şekilde deprem bölgelerine gönderilmesi lazım." ifadelerini kullandı.

"Gönüllü hizmet edenler desteklenmeli" 

Gönüllülük esasına dayalı olarak hizmet edenlerin desteklenmesi gerektiğini belirten Yapıcıoğlu, "Neticede bu bir kamu hizmetidir, evet gönüllülük esastır, ama bazen profesyonel bazı branşlarda eleman çalıştırma ihtiyacı da olabilir. O yüzden bu hayır kurumlarının bir şekilde desteklenmesi gerekir. Öncelikle vatandaşlar tarafından desteklenmesi, fakat hükümetin de takviye yapması gerekir." şeklinde konuştu.

AFAD, Yardım Kuruluşlarına destek olmalı

Yardım kuruluşlarının yüzbinlerce depremzedeye sıcak yemek verdiğini hatırlatan Yapıcıoğlu, yardım kuruluşlarının depolarında gıda kalmadığında AFAD ve Kızılay tarafından desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

"Bu yük, sadece Kızılay'ın, Merkezi Hükümetin, Afet ve Acil Yardım Koordinasyonu ile görevlendirdiği AFAD'ın altından kalkabileceği bir şey değil." diyen Yapıcıoğlu, "O yüzden sivil toplum da alanda. Öyleyse eğer herhangi bir yardım kuruluşunun, herhangi bir vakfın, derneğin deposunda vatandaşa pişirip verecek erzakı kalmamışsa ve AFAD'ın deposunda varsa, AFAD tarafından bunun takviye edilmesi lazım.  Aksi takdirde bu kuruluşlar, sadece burada durup, buradaki insanlara yük olacaklar. Yük olmamak için de belki çadırlarını toplayıp memleketlerine dönecekler. Bütün bu insanlara, o yemekleri pişirip dağıtmak, belki bir iki kamu kurumuna kalacak, bu da onların yükünü ağırlaştıracak. Böyle olmasın diye, mutlaka gönüllü olarak çalışan, ama imkanları yetmeyen, STK'lara, yardım kuruluşlarına, vakıflara, derneklere bir şekilde bir takviye yapılması gerekir." dedi. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir