• DOLAR 32.542
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2434.878
  • ...
Bingöl’de olası bir deprem için tedbirler masaya yatırıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

50 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek kurduğu Bingöl Sivil Toplum Dayanışma Platformunca düzenlenen toplantıya, Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bingöl İl Temsilcisi Emre Bulşu ve platform bünyesindeki STK başkanları katıldı.

Toplantıda konuşan Platform Sözcüsü Orhan Açıkbaş, olası afet durumunda nelerin yapılacağı konusunu ele alınması gerektiğini ifade etti.

Platformun amacı ve faaliyet alanları hakkında da bilgi veren Açıkbaş, Bingöl için bir fikrim var sloganıyla kurulan platformun, Bingöl’ün hem fiziksel hem de sosyal ve kültürel alanlarda daha yaşanılabilir hale gelmesi için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

“Bingöl için bir an önce tedbir alınmalı”

İki fay hattı üzerinde bulunan Bingöl için sıklıkla deprem uyarıları yapıldığını hatırlatan Açıkbaş, “Deprem ülkemizin bir gerçeği ve yaşanan her deprem travmalarımızı yeniden canlandırıyor. Yaşadığımız her afet sonrası, ‘hazırlıklı mıyız?’ sorusu akıllara geliyor. Yaşadığımız son depremin acı bilançosu bize bu sorunun cevabını maalesef veriyor. Deprem öldürmez bina öldürür.’ Evet, doğru, deprem öldürmüyor, bina öldürüyor. Peki, binaların öldürmemesi için tedbir alınıyor mu? Bu bir uyarıdır. Yarın bir gün deprem olduktan sonra ah vah demenin bir anlamı yoktur. Şimdiden gereği yapılsın.” ifadelerine yer verdi.

 “Riskli yapı envanteri çıkartılıyor”

Bingöl’ün menfaatleri için bir araya gelip böyle bir platform kuran sivil toplum kuruluşlarına teşekkür eden Belediye Başkanı Erdal Arıkan, platformun Bingöl için yapmış olduğu çalışmaların kendileri için kıymetli olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki şiddetli depremin ardından Bingöl’deki riskli yapıların tespitine yönelik çalışmaların başladığını hatırlatan Arıkan, şu ifadelere yer verdi:

“Bingöl Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İnşaat Mühendisleri Odası Bingöl İl Temsilciliği, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası ile yapı denetim firmaları iş birliğiyle yapıların depreme karşı dayanıklılığı ve riskli yapıların tespit edilmesine yönelik kapsamlı bir çalışma yürütülüyor.  Bu çalışma ile birlikte şehirdeki yapı stoku envanteri daha verimli bir şekilde kayıt altına alınacak”

“Çalışmalarımız çok yönlü devam ediyor”

Deprem öncesi ve sonrasına ilişkin çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Başkan Arıkan, “Afet öncesi, afet esnası ve sonrasını kapsayan eylem planı hazırlanacak. Bu kapsamda geniş çaplı çalıştaylar düzenlenecek. Asrın felaketi olarak değerlendirilen deprem sonrası ilimizdeki mimar ve mühendislerimize belediyemiz bünyesinde eğitim programları düzenliyoruz. Afet müdahale ekiplerimizi de daha donanımlı hale getirmek, yeni ilave toplanma alanları, çadır ve konteyner alanlarının belirlenmesi gibi birçok hususta çalışma yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

Program, soru cevap faslı ile sona erdi. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir