HÜDA PAR Sözcüsü Emiroğlu, Kahramanmaraş'ta sürdürdükleri ziyaret ve temasları değerlendirdi
Kahramanmaraş'ta sürdürdükleri bir dizi ziyaret ve temasların ardından açıklama yapan HÜDA PAR Sözcüsü Yunus Emiroğlu, alanda karşılaştıkları sorun ve sıkıntıların çözüme kavuşması adına yetkililere ilettiklerini söyledi.
Depremin yaşandığı günden bu yana farklı illerde çeşitli temaslarda bulunan HÜDA PAR yetkilileri, bir yandan halkın sorunlarını dinlerken bir yandan da yetkililerle görüşmeler gerçekleştirerek sorunların çözüme kavuşturtulması noktasında önemli rol oynuyor.
Genel İdare Kurulu Üyesi Vedat Turgut ve bir grup partili heyet ile birlikte Kahramanmaraş merkez ve ilçelerinde çeşitli temaslarda bulunan HÜDA PAR Sözcüsü Yunus Emiroğlu, hem bölgedeki halk ile görüşüp sorun ve sıkıntılarını dinledi hem de yetkililerle görüşerek taziyelerini sunup alanda karşılaştıkları sorun ve talepleri iletti.
"Hem devlet hem de STK'lar ciddi bir mücadele veriyor"
Yaptıkları görüşme ve ziyaretlere ilişkin İLKHA muhabirine konuşan Emiroğlu, ""Genel merkez tarafından buraya görevlendirildiğimizden beri ekip arkadaşlarımızla birlikte Kahramanmaraş ve ilçelerindeyiz. Hem durum tespiti hem de mevcut sorunlarla ilgili çözüm bulma ve katkı sunmayla ilgili çalışıyoruz. Depremin ilk günlerinde çok vahim bir tablo vardı. Ancak şimdi o ilk günkü tablo yok elhamdülillah. Hem insanların motivasyonunda bir iyileşme var hem de düzenin kısmen oturduğunu söyleyebiliriz. Şehir merkezlerinde yaptığımız ziyaretlerde, özellikle çadır kentlerde düzenin yavaş yavaş kurulduğunu, çadır kentlerin şehrin birkaç noktasında kurulduğunu, buranın altyapısının önemli oranda işlevsel hale getirildiğini müşahede ettik. Hem devlet imkânları hem de STK'ların, çok farklı kesimlerin burada mücadele verdiğini gördük." dedi.
Merkez ve ilçelerde temaslarda bulunularak sorun ve talepler yetkililere iletiliyor
Kahramanmaraş merkez, merkez Dulkadiroğlu ilçesi, Onikişubat, Elbistan ve Afşin ilçelerinde çeşitli temaslarda bulunduklarını belirten Emiroğlu, "Buralarda buradaki koordinatör valilerle, şehrin milletvekilleriyle görüşmeler yaptık. Yine merkezde afet koordinasyon merkezleri ile temaslarımız oldu. Kahramanmaraş'a geldiğimizde ilin milletvekillerinden Sayın Celalettin Güven ile bir görüşme gerçekleştirdik. Kendisi de depremde yakınlarını kaybetmişti. Hem taziye dileklerimizi ilettik hem de şehrin durumuyla ilgili kendilerinden bilgi aldık. Sağ olsunlar hem bizi bilgilendirdiler hem de burada yapılan çalışmalara destek olacaklarını ifade ettiler. Afşin'de de koordinatör Çorum Valisi Sayın Mustafa Çiftçi bir görüşme gerçekleştirdik. Elbistan'da da bazı temaslarda bulunduk, çadır kentleri ziyaret ettik. Yine Afşin'de de bazı okulların bahçelerinde kurulan çadır kentleri de gezdik. Elbistan'a bağlı İğde Köyü ve çevresindeki köyleri ziyaret ettik. Hem kırsalla ilgili durumu yerinde görmek hem de bilgi sahibi olmak adına heyetimizle birlikte bu görüşmeleri gerçekleştirdik." diye konuştu.
"Şehir merkezlerinde ilerleme var ama kırsalda istenilen seviyede değil"
Şehirden 100 binden fazla insanın tahliye edildiğini ancak hala yüzbinlerce insan bölgede yaşamaya devam ettiğini vurgulayan Emiroğlu, "Bu insanların barınma, yemek, temel gıdaya ihtiyaçları var. Hayatın devamı için lazım olan neyse bunlara ihtiyacı var. Mevsim soğuk olması sebebiyle sobaya, yakacak malzemeye ihtiyaç var. Tabi bunların mükemmel bir şekilde karşılandığını söyleyemeyiz. Çünkü afet büyük. Kahramanmaraş'ta, çok geniş bir coğrafyada bu ihtiyaçların karşılanması için büyük bir gayret var. Hem sivil toplum kuruluşları hem de devlet kurumları çalışıyor. Daha iyi olabilmesi için biz de sahada tespit çalışmaları yapıyor, gördüklerimizi yetkililere iletiyoruz. Özellikle şehir merkezlerinde, Kahramanmaraş, Afşin, Elbistan, Pazarcık gibi daha önce gittiğimiz yerlerde bir ilerleme var ama kırsalda maalesef şehir merkezlerindeki gibi istenilen seviyede gelişme yok. Çünkü hem oralara ulaşma ile ilgili bir problem var hem de neye ihtiyaç olduğuna ilişkin henüz tam tespit yapılamamış. Yetkililer bunların da yakın zamanda yapılacağını bize ilettiler. Kırsaldaki vatandaş da haliyle tedirgin. Eğer çiftçilikle uğraşıyorsa bu da ayrı bir sorun. Bunlarla ilgili bir beklenti, yer yer şikâyetler var. Buralara da kısa sürede ulaşılması için biz de yetkililere bunlar iletiyoruz. Bunlarla ilgili adımlar daha hızlı atılabilirse en azından bu ihtiyaçlar önemli oranda aşılabilir." şeklinde konuştu.
"STK'ların ciddi lojistik desteğe ve insan gücüne ihtiyaçları var"
Sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını daha rahat yapabilmeleri adına birçok alanda desteğe ihtiyaç duyduklarını aktaran Emiroğlu, son olarak şu ifadeleri kullandı:
"Sürecin ne zaman normale döneceğini şu anda öngörmek mümkün değil. Kalıcı bir konut ortaya konulmayana kadar, depremden öncesine bir dönüşe kadar ihtiyaçlar devam edecek. Onun için sivil toplum kuruluşlarının ciddi lojistik desteğe, insan gücüne ihtiyaçları var. Hizmetlerini daha iyi sürdürebilmeleri, mekân anlamında gelen erzaklarına depolanması, tasnif edilmesi için desteğe ihtiyaçları var." (İLKHA)