Perde beton nedir, depreme karşı dayanıklı mıdır?
Kahramanmaraş merkezli iki büyük yıkıcı depremin ardından bina güvenli bir kez daha gündeme geldi. Vatandaşlar bir binanın depreme karşı dayanıklı olup olmadığını ise araştırmaya başladı. Peki, binalarda kullanılan perde beton ne işe yarar? Perde beton depreme karşı korur mu?
Batman'da faaliyet gösteren bir hazır beton işletmecisi Ender Avcı, yapılarda kullanılan perde beton ile ilgili tüm merak edilenleri İLKHA'ya anlattı.
Perde beton yönteminin depreme karşı binayı etkili bir şekilde koruduğunu belirten Avcı, perde betonun bir binanın en önemli taşıyıcı unsuru olduğunu söyledi.
Ender Avcı
"Çok önemli taşıyıcı görevini görür"
Perde betonun temelden sonra kullanılan ve binayı ayakta tutmak için yapılan bir çalışma olduğunu vurgulayan Avcı, "Depreme dayanıklıdır. İnşaatlardaki pere betonların sonradan kırılmaması lazım. Çünkü binada çok önemli taşıyıcı görevini görür. Perde betonun kalınlığı en az 40 ila 50 santim arasında olması gerekmekte ve perde betonlu duvarların içerisinde kolonlar da vardır. Yapı denetimin çizelgesine göre belirlenen ölçüler ve aralıklarla perde betona kolonlar konulur." dedi.
Bir duvarın taşıyıcı olup olmadığı içindeki beton ve demirle anlaşıldığına işaret eden Avcı, kolonların sağlamlığının çıplak gözle anlaşılmadığını belirtti.
"Yeterli beton ve demir kullanılırsa sağlamlığı da artıyor"
Yapılarda kullanılan perde betonun istenilen şartlarda yapılması halinde depreme karşı çok daha güvenli olduğunu vurgulayan Avcı, şöyle devam etti:
"Perde beton özellikle bodrum katlarında kullanılıyor. İçinde ise kırma taş, katkı maddesi, demir ve beton kullanılır. Özellikle katkı maddesi demirin çürümemesini ve yeni kalmasını sağlıyor. Perde beton kullanılan inşaatların temelinde gerekli demir ve beton verilirse yapı sağlamlığı artmaktadır. Böyle olunca kullanılan betonun ömrü senelerce uzamasını ve dayanmasını sağlıyor."
"Demiri, çimentosu çalınmazsa ortalama 100 senelik ömrü var"
Standartlara uygun yapılan perde betonun yaklaşık 100 yıllık ömrünün olduğunu aktaran Avcı, "Demirinden, çimentosundan çalınmazsa perde betona ortalama 100 senelik bir ömür biçiliyor. Perde betonlarda iyi malzeme kullanılıp kullanılmadığını anlamak için önce betondan numune alınır ve numune alındıktan sonra karot sistemiyle kırıldıktan sonra betonun ne kadar iyi veya ne kadar kötü olduğunu anlayabiliyoruz. Şayet betonun kalitesi kötü çıkarsa, bu işin güçlendirmesi var ve ona göre ekstra perde beton güçlendirilmesi ilave olarak eklenmesi gerekiyor." dedi.
"Döküm esnasında betona su verilmemelidir"
İnşaat yapımında işçiliğin de bir o kadar önem oluşturduğunu söyleyen Avcı, "Buradan C30 beton çıkarıyorsak, inşaatlarda da C30 dökmek istiyoruz. Döküm esnasında betona su verilmemelidir. Su verildiğinde ise betonun kalitesi düşmekte ve C30 olan beton C20'ye kadar düşebilmektedir. Bunun yanında temellerde bağlanan demirlerin de doğru şekilde bağlanması gerekmektedir. Yani beton ve demirin doğru ölçülerde olmasının dışında işin ince ve en önemli kısmı ustalarda bitiyor." diye konuştu.
"Üretilen beton zamanında dökülmezse özelliğini yitiriyor"
Kalıpçı ve demirci ustalarının da işlerini doğru yapmalarıyla binaların olası depremlere karşı daha dayanıklı hale geleceğini belirten Avcı, son olarak şunları söyledi:
"İnsanı deprem değil çürük yapılan binalar öldürür. Perde beton işi biraz meşakkatlidir. Çünkü beton işi zamana karşı yapılmakta ve belirli bir süresi vardır. Üretilen betonun zamanında dökülmemesi durumunda özelliğini yitirmektedir."(İLKHA)