• DOLAR 32.29
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2405.22
  • ...
7,7 ve 7,6 şiddetli depremlerde hasar görmeyen bina şaşırttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen ve çevre illerde de büyük bir yıkıma sebep olan depremlerin on dördüncü günü yaşanıyor.

Depremlerde Kahramanmaraş başta olmak üzere birçok binada ağır hasar oluşurken, orta hasarlı binalarda ise yıkım kararı alındı.

Bazı binalarda ise hiçbir hasarın meydana gelmemesi, akıllara binaların sağlamlık ve denetlenebilirlik sıklıkları sorusunu getirdi.

Bu binalardan birisi de Kahramanmaraş'taki bir avize dükkânı oldu.

Dükkanın güvenlik kamerasına yansıyan deprem anı görüntüleri, depremin şiddetini de gözler önüne seriyor.

2012 yılında inşa edilen ve 6 kattan oluşan binadaki avize dükkânının sahibi Mustafa Baki Güçlü, İLKHA'ya konuştu.

"Deprem artık Türkiye'nin bir gerçeği"

Güçlü, "Şehrimiz bölge illerle beraber ciddi şekilde büyük denilecek bir deprem yaşadı. Çok sayıda can kaybı var şehrimizde. Her ailede muhakkak ölülerimiz var, kalanlar ciddi şekilde şok içerisindeler. Ne zaman düzelecek bu travma, onu da bilmiyorum. Hayat devam ediyor. Deprem artık Türkiye'nin bir gerçeği, bu gerçeği artık herkes biliyor ve söylüyor, o zaman bizim depreme dayanabilecek binalar üretmemiz, depremden korkmamamız, önlem almamız gerekiyor." dedi.

"Binaları sağlam yapmanın yanında iyi de denetlemek gerekiyor"

Mustafa Baki Güçlü

Güçlü, "Biz de bu doğrultuda, binamızı 2012 yılında yeni deprem ruhsat yönetmeliğine uygun bir şekilde yaptık. İyi malzemeler kullandık. Bu depremden sonra da gördük ki binamız Allah'a şükür ayakta, herhangi bir çatlama, bozulma yok. Tabi içindeki malzemeler, avizeler sallanan ürünler olduğu için onlarda zararımız bayağı var. Ama önemli değil. Diğer kötü binalara göre düşünürsek iyi durumdayız. Binaları sağlam yapmanın yanında iyi de denetlemek gerekiyor. İlme, bilime, fenne uygun binalar yapmanın yanında denetimin de hakikaten sağlam olması gerekiyor." şeklinde belirtti.

Güçlü, son olarak şunları söyledi:

"Depremin üçüncü, dördüncü günü dükkâna girdik. Avizeler büyük oranda kırıldı. Sallanan ürünler olduğu için birbirine çarpa çarpa kırılmış durumdalar. Ama dışarıdan bakıldığında binanın geneli sağlam görünüyor. Depremde herkes sallandı. Sağlam da çürük de sallandı. Sallanma sonucu oluşan kırıklık çok fazla. Avizelerimizde de ciddi şekilde kırığımız var. Yarısı kırılmış durumda, diğer yarısı sağlam." (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir