• DOLAR 35.506
  • EURO 36.725
  • ALTIN 3054.74
  • ...
Koruculara hayvancılık eğitimi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- Van Ticaret ve Sanayi Odasında yapılan kursun açılış konuşmalarını Van Tarım İl Müdürü Fevzi Altuneri ile Van Geçici Köy Korucuları Derneği Başkanı Ayhan Kahraman yaptı.


Ardından kürsüye gelen Van Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye'de terör olaylarının artması ile birlikte geçici köy korucularının 1985 yılından itibaren güvenlik güçlerinin yanında yer alması için geçici köy koruculuğu sisteminin oluşturulduğunu belirtti.


Bunun bugüne kadar da devam ettiğini anlatan Vali Karaloğlu, "Van'a baktığımızda terörle mücadelenin çok yoğun olduğu zamanlarda geçici köy korucu sayımız 7 bin 500'e çıkmıştı, bugüne geldiğimizde ise bu sayı 5 bin 800 geçici köy korucumuz var il merkezinde. Şu anda geçici köy koruculuğu ile ilgili bir alım söz konusu değil. Bugün çözüm süreci ile birlikte işleri biraz hafiflemiş durumdadır" dedi.


Korucular koyunculuk, süt sığırcılığı, ilk yardımda eğitim görecek
Bugünkü meslek edindirme kurslarının bu kişilerin güvenlik ile ilgili görevlerini ortadan kaldırmayacağını anlatan Vali Karaloğlu, "Geçici köy korucularımızı; modern koyunculuğu, modern süt sığırcılığı, arıcılığı ve ilk yardım konularında eğiteceğiz. Bugün köylerimizde gerçekten sağlık konusunda özellikle vatandaşımızın ufak tefek sağlık hizmetlerinde sorunların var. Biz yaklaşık olarak 250 köy korucumuzu ilk yardım kursundan geçirecek onlara sertifika vereceğiz ve bu arkadaşlarımız köylerinde vatandaşlarımızın, yaşlı ninelerimizin, dedelerimizin tansiyonlarına bakabilecek, iğnelerini yapabilecek, ufak tefek pansumanlarını yapabilecek, bu konuda eğitimini almış sertifikasını almış arkadaşlarımıza görev vereceğiz" ifadelerini kullandı.


Van hayvancılık için çok uygun
Van'ın Tarım ve Hayvancılık noktasında önemli avantajlarının bulunduğunu, Türkiye'de yaylası ve merası en geniş illerinden bir tanesinin Van olduğunu anlatan Vali Karaloğlu, "Terörün belki çok yoğun olduğu bir dönemde meralarımızı ve yaylalarımızı gerektiği gibi kullanamadık, ama 2010 yılından beri artık Van'da vatandaşa kapalı 1 metrekarelik alanımız bile yok. Vatandaşımız bütün meraları ve yaylaları özgürce kullanıyor. İşte bunları kullanırken, geleneksel hayvancılıkta geleneksel tarımdan modern tarıma geçme noktasında bu geçici köy korucularına vereceğimiz etiğimler olayı dönüştürmemize de bize yardımcı olacaktır. Onun için biz bu eğitimleri önemsiyoruz. Bu konuda çok ümitliyiz. Belki sadece eğitimleri vermekle yetmeyecektir" dedi.


Geçici köy korucularının emekli paralarını düşük olması nedeniyle geçim sıkıntısı yaşadıklarını anlatan Vali Karaloğlu, TBMM'nin son 20 gün içinden çıkardığı torba yasa içinde bu konu hakkında düzenlemelerin yapıldığını kaydetti.


Yapılan konuşmanın ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personelince koyunculuğun önemi, koyun ırkları ve damızlık seçimi konularında slayt sunumu eşliğinde bilgilerin verilmesi ile toplantı sona erdi. (Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir