Sağlık Bakanı sağlıkçıları dinledi
Sağlık-Der Genel Başkanı Dr. Kasım Sezen ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nu makamında ziyaret etti. Ziyarette sağlık alanındaki sorunlar ele alındı.
HABER MERKEZİ- Sağlık-Der Genel Başkanı Dr. Kasım Sezen ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nu makamında ziyaret etti. Dernek tarafından hazırlanan '2013 Türkiye Sağlık Raporu'nu Bakan Müezzinoğlu'na sunan dernek yöneticileri, görüş ve tekliflerini de açıkladılar.
Sağlık-Der Genel Başkanı Dr. Kasım Sezen, mecburi hizmetin kaldırılması gerektiğini ifade ederek, "Doktor atamada zorluk çekilen bölgelerde istihdam edilecek hekimlere 3 ila 5 yıl arasında çalışmaları durumunda TUS'a girmeden Eğitim Hastanelerinde uzmanlık eğitimi almaları hakkı verilmelidir. Yine aynı şekilde uzman doktorlara da aynı miktarda hizmet karşılığında istedikleri ilde görev alabilme hakkı tanınmalıdır" dedi.
SGK fatura incelemelerinde hekimlerin ihtisaslarıyla ilgili mesleki bilgi ve becerilerine göre koyduğu teşhislerine müdahale edildiğini vurgulayan Sağlık-Der Genel Başkanı Dr. Sezen, "Bu teşhislere göre yapılan tedavileri yerinde değil diyerek ödememektedir. Özel kurumlar bu durumdan mağdur olmaktadırlar. Hekimlerin tıbbi kanaatlerine müdahale edilmemelidir. SGK birçok alanda sağlık bakanlığı ile çekişmeler yaşamakta ve giderek sağlık politikalarını belirler hale gelmektedir. SGK, sağlık politikalarını belirlerken tamamen para eksenli hareket etmektedir. Örneğin pahalı bir ilaç gerekli olsa bile çok zor şartlarda reçete edilebilmektedir" diye konuştu.
Görüşmede ayrıca Dr. Sezen, "Ek ödemeler ve Döner Sermaye ödemeleri emekliliğe sayılmalıdır" dedi ve ekledi: "Sosyal Güvenlik Kurumu 2013 yılı bütçe rakamlarına bakıldığında 156,3 milyar lira gelir, 181,2 miyar lira gider öngörülmektedir. Öngörülen bütçe açığı 24,8 milyar lira. 2012 yılı gelirleri 140,32 miyar lira. Giderler 160,5 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu açık kamu ve özel sektörde maaş ödemelerinin tamamının pirimlendirilmemesinden kaynaklanmaktadır. Kamu çalışanlarının ek ödeme ve döner sermaye gelirleri tam gösterilirse; bu durumda SGK primlerini tam alacak. Bu gelirlerle SGK'nın bir açığı kalmayacaktır. İş sağlığı ve güvenliği yasasının gerektirdiği 109 bin 'iş yeri hekimi' ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu durum ülkeyi büyük bir sıkıntı ve kaosa sokabilecektir. Hükümet yeterli miktarda işyeri hekimi, iş yeri hemşiresi ve iş güvenliği uzmanı yetişinceye kadar bu kanun en az 2 yıl ertelenmelidir. 50 den az personel çalıştıran iş yerleri bu kanuni mecburiyetten yeterli hekim ve hemşire tamamlanıncaya kadar vareste tutulmalıdır. Hekimlerin meslekten men edebilme hakkı Türk Tabipler Birliğinden alınmalıdır. Bu hak Sağlık Şurasına verilmelidir. Hekim diploması olmadan ruhsatsız iş yerinde sağlık hizmeti verenlere hapis cezası verilmelidir. Aile hekimliği hiçbir şekilde paralı hale getirilmemelidir. Tetkik ve sarf malzemesi aile hekiminin ödeneği içinde olmalıdır."
Bakanlık politikalarının bakanlık bünyesinde ve toplumda karşılık bulmasının kendileri için yegane başarı kriteri olduğunu ifade eden Bakan Müezzinoğlu ise, sağlık politikalarının yürütülmesinde Sağlık-Der'in öneri ve görüşlerini önemsediklerini kaydetti. (Osman İçli-İLKHA)