• DOLAR 32.383
  • EURO 34.709
  • ALTIN 2400.747
  • ...
Depremde tarihi yapılar da büyük zarar gördü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep merkezinde tepeye kurulan, şehrin sembollerinden biri olan yaklaşık 6 bin yıllık olduğu belirtilen Şahinbey ilçesindeki tarihi Gaziantep Kalesi, depremde ciddi hasar gördü.

Kalenin bazı burçları depremin etkisiyle yıkılırken, taşlar ise yola savruldu. Kalenin bazı burçlarında da derin çatlakların olduğu görüldü.

Depremin etkisiyle büyük hasar gören Kale etrafına şeritler çekilip ziyaretçilere kapatıldı.

Öten yandan tarihi 17'nci yüzyılda inşa edildiği belirtilen Şirvani Cami, 1758 yılında yapıldığı ifade edilen Karagöz Cami ve 1775 yılında inşa edildiği aktarılan Karagöz Cami de depremde zarar gören yapılar arasında.

Tarihi camilerin minareleri deprem dolayısıyla yıkılırken, duvarlarının ise kısmen çöktüğü görüldü.

Binaların yanı sıra depremde tarihi yapıların da zarar görmesi Gazianteplilerin üzüntüsüne neden oldu.

Tarihi Kale çevresi esnaflarından Eyüp Yol, tarihi yapıların zarar görmesinin kendilerini hüzünlendirdiğini ifade etti.

Eyüp Yol

"Burayı gördükçe üzülüyorsunuz"

Yol, "Asrın en büyük felaketlerinden birini yaşadık. 10 ilimizde ve burada. Yine bu depremi daha çok hisseden illerden biri Gaziantep. Tarihi Gaziantep Kalemiz ve Şirvani Camimizin minaresi depremden dolayı çöktü. Yavaş yavaş yaralarımızı sarmaya başlıyoruz. Allah'ın izniyle inşallah düzelecek. Her gün burayı gördükçe üzülüyorsunuz. Çünkü çocukluğum buralarda geçti. Bu kalenin üzerinde top oynadığımızı bile hatırlıyoruz. Tabi bu şekilde gördüğümüz zaman hüzünleniyoruz. Yaşadığımız hiç kolay bir şey değil." dedi.

Doğan Özkalalı

"Yeniden restore edilse iyi olur"

Tarihi yapıların restorasyonlarının yapılmasını isteyen bir diğer vatandaş Doğan Özkalalı, "Depremden dolayı kalemiz de zarar gördü. 6 bin yıllık bir tarihi vardı. Çok bir şey demeye gerek yok. Büyük bir travma geçirdik. Hâlâ da etkisindeyiz. Tarihimiz yıkıldı, çok hüzünlüyüz. Elimizden bir şey gelmiyor. Yeniden bir restore edilse iyi olur." diye konuştu.(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir