İzmir riskli alanlar açısından ikinci sırada
EGİAD tarafından düzenlenen "Kentsel dönüşüm ve İzmir" konulu toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdürü Erkan Yaşacan, Türkiye'deki riskli alanlar açısından İzmir'in ikinci sırada olduğunu söyledi.
İZMİR - Ege Genç İşadamları Derneği tarafından düzenlenen "Kentsel Dönüşüm ve İzmir" konulu toplantı EGİAD Dernek Merkezi'nde yapıldı. Dernek Başkanı Seda Kaya, İzmir'de çok sayıda olan eski binanın yenilenmeye ihtiyaç duyduğunu, siyasi rant gütmeden ve istismar edilmeden bu çalışmanın yapılmasını istediklerini söyledi.
Genç işadamları olarak, insan odaklı, karar sürecinde halkın onayının alındığı bir sürecin daha başarılı olacağını ifade eden Kaya, "Kent planlarıyla uyumlu, kültürel ve tarihi mirası geleceğe taşıyan, altyapısıyla şehrin altını da sisteme bağlayan, rant kavgalarına çanak tutmayan, halkın onayının alındığı dönüşüm projelerini her zaman destekliyoruz. Tarihi binaların, kültürel mirasların korunduğu, yeni ve modern yapıların da uygun noktalarda, şehrin ihtiyaç duyulan alanlarına inşasından yanayız. Bu kapsamda kentsel dönüşümü EGİAD olarak destekliyoruz. Ancak projelerde, İnsanı odaklı olunmasından, halkın onayının alınmasından yana olduğumuzu da bir kez daha belirtmek isteriz. Yolları, yeşil alanları, parkları, sosyal ve spor tesisleri, kültür merkezleri, otoparkları, modern işyeri ve alışveriş merkezleriyle insanıyla yaşayan kentler istiyoruz. Kısaca, insanların mutlu, huzurlu ve güvenli yaşayacağı bir kent hayalimizi bir kez daha yineliyoruz" dedi.
Altyapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdürü Erkan Yaşacan ise inşaat sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 90 işadamına Kentsel Dönüşümle ilgili yasa, yönetmelik ve uygulamalarla ilgili bilgi verdi.
Erkan Yaşacan, özellikle parsel bazında dönüşümü içeren riskli binaların yıkılıp yerine yenisinin yapılmasının gereğine değinerek, "6306 Sayılı Afet Riski Altındaki alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'la" inşaat sektörünün yüzde 15-20 maliyet avantajı sağladığını dile getirdi. Yaşacan, İzmir'in yarısının kaçak yapılaşmadan ibaret olduğunu vurgulayarak, "Kentsel Dönüşüm, Bakanlık tarafından 6306 sayılı yasayla, belediyeler tarafından ise 5393 sayılı yasanın 73'üncü maddesine göre iki ayrı yöntemle yürütülüyor. 915.4 hektarlık alanda kentsel dönüşüm söz konusu. Karabağlar, Buca, Menemen, Narlıdere, Gaziemir, Bayındır, Torbalı, Bostanlı'nın bir bölümü riskli alan. Kaçak ve düzensiz yapıların yanısıra Karşıyaka Yalı, Mithatpaşa Caddesi, İnönü Caddesi, Kordonboyu gibi bölgelerdeki binaların yaş ortalamasıın 25-30 olması nedeniyle risk taşıdığını belirtmeliyim. Bu tabloyu ister merkezi hükümet ister yerel yönetimler olsun mutlaka değiştirmelidir. Kentsel dönüşüm siyaset üstü tutulmalı ve bu çalışmalar yapılmalıdır "dedi. (Yunus Şani - İLKHA)