• DOLAR 32.255
  • EURO 34.72
  • ALTIN 2405.306
  • ...
Ege Üniversitesi, Ormanları koruyanları koruyacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - Ege Üniversitesi Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Uygulama Merkezi (TEKAUM) ile Orman Genel Müdürlüğü arasında, "Orman yangınları ile Mücadele eden personelin kullanacağı yanmaya dayanıklı elbiseler" ile ilgili tüm analiz ve test ihtiyaçlarının Ege Üniversitesi Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Uygulama Merkezi tarafından karşılanmasını kapsayan işbirliği protokolü imzalandı.

 

Protokolü Ege Üniversitesi adına Rektör Prof.Dr.Candeğer Yılmaz,TEKAUM adına Merkez Müdürü Prof. Dr.Faruk Bozdoğan,Orman Genel Müdürlüğü adına ise Orman Yangınları ile Mücadele Daire Başkanı Mihtat Ateş imza attı.

 

Ege Üniversitesi TEKAUM Merkez Müdürü Prof. Dr. Faruk Bozdoğan, "Bu işbirliği ile orman yangınları sırasında söndürme çalışmalarını yapan personelin can güvenliği ve korunması için alımı gerçekleştirilecek güç tutuşur giysilerle ilgili tüm analiz ve test ihtiyaçları Ege Üniversitesi Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Uygulama Merkezi'nde yapılacak. Isı ve alev koruması için gereksinimler, normal çalışma koşullarında ara sıra orta derecede ısı ışınlamansına maruz kalan kişilerden direk aleve karşı şiddetli radyant ve konvektif ısıya maruz kalan kişilerin uzun süreli korunmasına kadar birçok durumu kapsıyor. Aleve karşı koruma sağlama prosesinde ise ısı ve aleve karşı koruyucu fakat herhangi bir rahatsızlık vermeden giyilebilen giysilerin geliştirilmesi için girişimler devam ediyor. Bu işbirliği ile lif analizleri, su iticilik, anti-statik özellik, yıkama dayanımı, aleve dayanıklılık, mukavemet ve benzeri konulardaki testler yanında, radyal ısı dayanımı gibi Türkiye'de yapılamayan testlerin ülkemizde yapılabilme imkanı da sağlamış olacaktır" dedi.

 

"İnsan hayatının korunması için destek vereceğiz"
Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Candeğer Yılmaz ise şunları söyledi: "Her sene binlerce hektar ormanlarımızın yanmasıyla, kahroluyoruz. Orman Bakanlığından hayatını hiçe sayarak yangınlarla mücadele eden personelin korunması için, bize de iş düştüğünü, bu alanda bilimsel çalışmalar yapılıp, görevlilere destek verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İşte bu anlamda tekstil konusunda önder bilim merkezlerinden biri olan Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma ve Uygulama Merkezimiz bu protokolle ormancılarımızın, her şeyden önce insanın hayatının korunması için, fedakar ormancılarımıza destek verecek. Merkezimiz personelin giysilerinin test edilmesinin de ötesinde, amaca uygun elbise üretilmesi için bilimsel çalışmalar yapıyor."

Orman Yangınları ile Mücadele Daire Başkanı Mihtat Ateş de, bu işbirliği ile orman yangınları sırasında söndürme çalışmaları yapan personelin can güvenliği ve korunması için alımı gerçekleştirilecek güç tutuşur giysilerle ilgili tüm analiz ve test ihtiyaçların Ege Üniversitesi Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Uygulama Merkezi'nde yapılacağını söyledi. (Yunus Şani - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir