• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Türkiye'de hangi il hangi fay hattı üzerinde bulunuyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki 2 büyük deprem binlerce insanın hayatını kaybetmesine, on binlerce insanın yaralanmasına ve evsiz kalmasına sebep oldu.

Türkiye halkı için hangi illerin fay hattı üzerinde olup olmadığı, olanların ise hangi fay hattı üzerinde olduğu merak konusu oldu.

Genel anlamda 3 ve 4'üncü jeolojik zamanda oluşması sebebiyle genç bir ülke konumunda olan Türkiye'de fay hatları hareketli olup depremlere yol açıyor.

Kuzey'den Avrasya, Güney'den ise Arabistan ve Afrika levhalarının sıkıştırması sonucu Alp-Himalaya Deprem Kuşağı'nın ortaya çıkmasına, Türkiye'de ise Batı Anadolu Fay Hattı (BAF), Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) ve Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) olmak üzere 3 tane fay kuşağının oluşmasına sebep oluyor.

Parça parça ve kırıklı yapıya sahip olan Batı Anadolu Fay Hattı İzmir, Manisa, Aydın, Afyon ve Uşak illerini kapsayan bir kuşak olup en düşük büyüklükte depremler meydana gelmektedir.

Hatay'dan başlayan Doğu Anadolu Fay Hattı Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elâzığ, Bingöl ve Muş illerine kadar uzanıyor.

Türkiye'deki en tehlikeli, en uzun ve en şiddetli depremlere sebep olabilecek olan Kuzey Anadolu Fay Hattı ise Çanakkale'de bulunan Saros Körfezi'nden başlayarak Bursa, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Çankırı Amasya, Erzincan ve Bingöl ile Muş'un bir kısmından geçiyor.

Ayrıca Bingöl Karlıova ve Muş Varto ilçeleri KAF ve DAF kuşağında yer almaktadır. Bu da bu bölgeleri deprem hususunda daha tehlikeli kılmaktadır. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir