• DOLAR 34.54
  • EURO 35.986
  • ALTIN 2999.227
  • ...
İskilipli Atıf Hoca şehadetinin 97. yıl dönümünde anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslam âlimi İskilipli Atıf Hoca, 4 Şubat 1926'da İstiklal Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırıldı.

"Frenk Mukallitliği (taklitçiliği) ve Şapka" ismiyle yazmış olduğu eseri sebebiyle mazlumca bir şekilde katledilen İskilipli Muhammed Atıf Hoca, şehadetinin 97. yıl dönümü vesilesiyle Çorum’un İskilip ilçesinde bulunan kabri başında yad edildi.

Çorum merkez ve çevre illerden sabahın erken saatlerinden itibaren gelenler, Atıf Hoca’nın kabri başında toplandı.

İskilip Atıf Derneği tarafından düzenlenen programa Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız, İskilip Atıf Derneği Başkanı Mustafa Lek, HÜDA PAR Tokat İl Başkanı Mahmut Kaya ve HÜDA PAR Talas İlçe Başkanı Hüseyin Yazgan ile Atıf Hoca’nın birçok sevenleri katıldı.

Saat 12’de Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, yapılan dua ile devam etti.

Dernek yetkilileri tarafından Çorum Ulu Cami’de kılınacak öğle namazı ve akabinde düzenlenecek mevlit programının duyurusu yapıldı.

Günün anlam ve önemine binaen bir konuşma gerçekleştiren İskilip Atıf Derneği Başkanı Mustafa Lek, "Derneğimiz 2014 yılı temmuz ayında kuruldu. O tarihten bu tarihe kadar da düzenli olarak her 4 Şubat tarihinde İskilipli Atıf Hocamızı burada, kabri başında dualarla, Yasinlerle anıyoruz ve anmaya devam edeceğiz. Bu mesele onun meselesi değil, bu mesele bizim meselemiz, Müslümanların meselesi deyip anma programına katılan, eşlik eden gönüldaşlarımıza da şükranlarımızı sunuyoruz." dedi.

İskilip Atıf Derneği Başkanı Mustafa Lek

Lek, "İstiklal mahkemelerinin zulmen idam ettiği ve darağacında bir gün bekletildikten sonra Ankara Mamak’ta Şafaktepe Mezerlığına defnedilen hocamızın ailesine de bu durum haber verilmemiştir. İdamından 1 ay sonra ailesine, ‘İskilipli Atıf idam edilmiştir’ denilmiştir. Uzun süren uğraşlardan sonra Refah Partisi eski milletvekillerinden Mehmet Sılay ağabeyimiz kurduğu heyetle 2008 yılında Atıf Hocanın kabrini buraya nakletmişler. 2012 yılında da bu külliye İskilipli Atıf Hocamızın adına yapılmış, o günden bugüne kadar da burada, Müslümanların unutmaması gereken bir ibret timsali olarak yerini korumaktadır." ifadelerini kullandı.

"Şehitler, şehit olmadan önce şahit olurlar"

                   

HÜDA PAR Talas İlçe Başkanı Hüseyin Yazgan

HÜDA PAR Kayseri İl Teşkilatı olarak programa katılanlardan Talas İlçe Başkanı Hüseyin Yazgan, "İskilipli Atıf Hocayı anmak için Kayseri ve Tokat teşkilatı olarak buraya geldik. Allah şehadetlerini kabul etsin. Şehitler, şehit olmadan önce şahit olurlar. Ve Allah onları Kur’an- Kerim’de şöyle lütuflandırıyor: ‘Allah yolunda öldürenlere ölüler demeyin. Bilakis onlar diridirler, fakat siz anlayamazsınız.’ İskilipli Atıf Hocanın hayatı çok geniş. Ancak çok kısa bir anekdotla bunu anlamaya çalışalım. Atıf Hoca istiklal mahkemesinde yargılanırken, mahkeme reisinin kendisine, ‘Şapka kanununa niye karşı çıkıyorsun? Ha şapka ha sarık, ikisi de bez parçası.’ demesi üzerine Atıf Hoca, arkasındaki Türk bayrağını göstererek, ‘Bu bayrakla İngiliz bayrağı aynı hammaddeden yapılmıştır, eğer öyleyse bu bayrağı indir, onu as. Aradaki fark ne kadarsa bizim de sarığa verdiğimiz önem o kadardır’ demekle, aslında şehit olmadan önce şahit oluşunu ve Allah’a verdiği sözde net, sarsılmaz bir duruşla durduğunu göstererek, kendi nezdinde bütün şehitlerin adeta bize örnekliğini gözler önüne sermiştir." şeklinde kaydetti.

Anma programı, yapılan çorba ikramı ile nihayete erdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir