• DOLAR 32.209
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2419.555
  • ...
Yaşasın Mısır İntifadası!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Doğruhaber - Şükrü Gündüz

Mısır ordusu tarafından yapılan darbeyi kabul etmeyen milyonlarca Mısırlı, meydanlardan çekilmeyerek eylemlerine devam ediyor. Darbeci ordu ülkede tutuklama ve gözaltı furyası başlatırken Cumhuriyet Muhafızları Karargâhı önünde sabah namazı kılanların üzerine atış açılması sonucu aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 84 kişi şehit oldu.
 
Ordunun bu katliamından sonra İhvan, intifada çağrısı yaparak ‘Mısır halkını ayağa kalkmaya çağırıyoruz’ dedi. Öte yandan Mısır’da yapılan darbeye destek veren Suudi Arabistan ve Katar, Mısır’daki darbecilere para akıtmaya başladı.
 
Mısır’da yapılan darbeye darbe dememe tavrını sürdüren ABD ve AB’nin bu tavrı ise ‘helvadan putlarını yediler’ şeklinde yorumlandı. İşte Mısır’da ordunun darbe yapmasından sonra yaşanan önemli gelişmeler!

MISIR ORDUSUNDAN KATLİAM
Mısır`da, Cumhuriyet Muhafızları Karargâhı önünde Muhammed Mursi`ye destek veren Müslümanlar sabah namazı kılarken Mısır ordusu üzerlerine ateş açtı. Olayda 84 kişi şehit oldu.

İHVAN: MISIR HALKI DİKTATÖRLÜĞÜ İKİNCİ KEZ DİZE GETİRECEK
Müslüman Kardeşler, Cumhuriyet Muhafızları Karargâhı önünde askerlerin sivil halk üzerine ateş açmasını “katliam” ve “çirkin saldırı” olarak niteledi. “Meydana gelen bu çirkin saldırı ve katliamdan sorumlu olan kişi, Genelkurmay başkanı sıfatını taşıyan Abdülfettah es-Sisi’dir. Mısır halkı tekrar diktatörlüğe geri dönmeye asla müsaade etmeyecektir ve zalim diktatörlerden hesap sormaya kararlıdır” denildi.

KAHİRE`DE MİLYONLAR CENAZE NAMAZI KILDI
Mısır`ın başkenti Kahire`deki Rabia’tul Adeviyye Meydanı`nda toplanan milyonlarca kişi, Mısır ordusunun ateş açması sonucu şehit olanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı.

İHVAN`DAN İNTİFADA ÇAĞRISI!
Mısır`ın başkenti Kahire`de yaşanan katliam sonrasında Müslüman Kardeşler`in siyasi partisi Hürriyet ve Adalet Partisi`nden İntifada çağrısı geldi. Partinin Facebook sayfasından yapılan açıklamada "Devrimi tank ve zırhlı araçlarla ölen insanların bedenleri üzerinden çalmaya çalışanlara karşı Mısır halkını ayağa kalkmaya çağırıyoruz" denildi.

İHVAN, MANSUR`UN ANAYASASINI TANIMADI
Müslüman Kardeşler Teşkilatı, ordu tarafından göreve getirilen gayr-i meşru Cumhurbaşkanı Adli Mansur tarafından ilan edilen 33 maddelik geçici anayasayı tanımadıklarını açıkladı. İhvan Siyasi Büro Sorumlusu Hüsam el-Mirgani, “Darbeciler tarafından açıklanan anayasa geçersizdir. İhvan, halkın iradesine darbe vuranlar tarafından açıklanan hiç bir uygulamayı kabul etmeyecek” dedi.

MISIR CUNTASI, KAPILARINI SURİYELİ MÜLTECİLERE KAPADI
Mısır`da ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi görevden alarak yönetime gelen ordu, Suriyelilerin ülkeye girişine de vize şartı getirerek sınırlama getirdi.

MISIR`DA YENİ ANAYASAYA TEPKİLER ÇOĞALIYOR
Mısır`da ordunun atadığı gayr-i meşru Cumhurbaşkanı Mansur tarafından açıklanan geçici anayasa, orduyu destekleyen bazı siyasi partilerin de tepkisini çekti. Mansur tarafından ilan edilen 33 maddelik geçici anayasaya yönelik tepkiler artarken siyasi kesimlerin birçoğu geçici cumhurbaşkanının "seçilmiş değil atanmış" oluşunu ret gerekçesi gösterdiler. Bir kısım siyasi güçler ise hazırlık aşamasında tüm siyasi grupları kapsayan istişarelerin yapılmaması nedeniyle geçici anayasayı tartışıyor.

MISIR`DA HÜKÜMETİ KURMA GÖREVİ BİBLAVİ`YE VERİLDİ
Gayr-i meşru Mısır cumhurbaşkanı Adli Mansur, Muhammed el-Baradey`i Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Maliye Eski Bakanı Hazım el Biblavi`yi de Başbakan olarak atadı. Muhammed el-Baradey`in dış ilişkilerden sorumlu olacağı bildirildi.

DARBEYLE GÖREVE GELEN BAŞSAVCI İSTİFA ETTİ
Askeri darbeden sonra göreve getirilen ve Mısır Başsavcısı olarak atanan Abdülmecit Mahmut görevinden istifa etti.

TAHRİR MEYDANI BOŞALDI
Mısır`da ordunun yönetime el koymasının ardından darbeyi destekleyenlerin gösteri yaptığı Tahrir Meydanı boşalmaya başladı. 30 Haziran`dan itibaren darbeyi destekleyenlerin gösteri yaptığı kentin en büyük meydanı Tahrir boşalırken meydanda, sadece kurulan çadırlar ile "Baltacılar" olarak bilinen azınlık grup kaldı.

RABİA’TUL ADEVİYYE MEYDANI`NDA İLK İFTAR
Mısır`da darbe karşıtı milyonlarca kişi Ramazan ayının ilk iftarını Rabia`tul Adeviyye Meydanı`nda açtı. Rabia’tul Adeviyye meydanına sığmayan iftar sofraları, meydana bağlanan ana yolları tamamen doldurdu. Geniş katılımın gözlendiği iftar yemeği sonrasında hep birlikte safa duran yüzbinlerce Mısırlı, teravih namazını kıldı.

DARBECİLER REFAH SINIR KAPISINI KAPATTI
Mısır`da ordunun yönetime el koymasının ardından Mısır ve Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı kapatıldı. Mısır emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre Mısır yönetimi, gerekçe göstermeksizin Refah Sınır Kapısı`nı geçişlere kapattı. Refah Sınır Kapısı, 1.8 milyon nüfuslu Gazze`nin dünyaya açılan tek kapısı olma özelliğini taşıyor. Daha sonra yapılan açıklamalarda ise kapının her gün dört saatliğine açık tutulacağı ifade edildi.
 
MİLYONLARCA ŞEHİT VERMEYE HAZIRIZ
Mısır’daki son durumu gazetemize değerlendiren Cemaat-i İslami Türkiye Kurulu Sorumlusu İslam Ahmet Ğamri, darbecilere karşı direnişin sadece Kahire’de değil Mısır’ın bütün vilayetlerinde sürdüğünü ifade ederek “Biz milyonlarca şehit vermeye hazırız. Muhammed Mursi koltuğuna oturuncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

DARBECİLERİ DESTEKLEYENLER PİŞMAN OLMUŞ DURUMDA
Darbecilerin kontrolünde olan Mısır basınının yalan ve iftiralarına ve dışardan darbecilere verilen büyük desteğe rağmen halkın ayaklandığını ve sokaklardan çekilmediğini ifade eden Ahmet Ğamri, “Sadece Kahire’de değil Mısır’ın tüm vilayetlerinde büyük gösteriler var. Milyonlarca insan meydanlara inmiş durumda. Bu tam anlamıyla bir intifadadır. Darbecileri destekleyen birçok kimse pişman olmuş durumda. Askerler içinde de ciddi rahatsızlıklar olduğunu duyuyoruz.
 
Burada tam anlamıyla İslami bir vahdet söz konusudur. Bunun yanında vicdan ehli binlerce insan da Müslümanlara destek oluyor. Biz de bu mücadeleyi tüm aziz ve mazlum insanların adına yürütüyoruz” diye konuştu.

ZAFERE KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdürmeye kararlı olduklarını vurgulayan Ahmet Ğamr, “Bu konuda kimse bizim bırakacağımızı beklemesin. Biz milyonlarca şehit vermeye hazırız. Muhammed Mursi koltuğuna oturuncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE HALKI ONURLU BİR DURUŞ SERGİLİYOR
Türkiye halkının Mısır konusunda onurlu bir duruş sergilemesinin kendilerini çok sevindirdiğini belirten Ahmet Ğamri, “Biz, Türkiye’nin çok onurlu bir duruş sergilediğine inanıyoruz. Bizim bu mücadeleden vazgeçmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Şu anda sesimizi duyurmakta zorlanıyoruz. Çünkü bütün TV kanallarımızı ve gazetelerimizi kapattılar. Sizden bu konuda duyarlı olmanızı ve dualarınızı esirgememenizi istiyorum. Türkiye’nin aziz Müslüman halkının bizim için sergilediği izzetli ve ilkeli tutumu çok değerli görüyoruz” dedi.

‘BUNLARDA HAYSİYET VE ŞEREF DİYE BİR ŞEY YOK’
Türkiye’nin Mısır büyükelçisinin Mısır Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak ‘içişlerimize karışmayın’ mesajı verilmesine tepki gösteren Ahmet Ğamri, “Türkiye’nin büyükelçisini içişlerimize karışmayın diye çağırıyorlar. Onlar, ABD’nin elçisini niye içişlerimize karışmayın diye çağırmıyorlar? Bütün dünya ABD’nin Mısır büyükelçisinin ne haltlar ettiğini ne dolaplar çevirdiğini biliyor. Onu niye çağırmıyorlar da Türkiye’nin büyükelçisini çağırıyorlar. Bunlarda haysiyet ve şeref diye bir şey yok” ifadelerini kullandı.

YAŞASIN MISIR İNTİFADASI!
Mısır’da darbeye karşı devan eden direniş için ‘Yaşasın Mısır İntifadası!’ diyen Filistinli gazeteci Ahmet Ebürtima, Mısır’daki direniş hareketinin Filistin direnişinden büyük bir ilham aldığını söyledi. Mısır’da devam eden direnişin intifada olduğunu belirten Ahmet Ebürtima, “İntifadanın en önemli özelliği, şehit vermesi ve bunu sonuna kadar göze almış olmasıdır. İntifadanın diğer bir özelliği de işgalcilere ve gasıplara karşı olmasıdır. Mısır’da halk şehit vermiş ve şehit vermeye kararlı görünüyor. Direniş de halkın iradesini gasp eden dış güçlerin kuklalarına karşı yapılıyor. Mısır’daki direniş hareketi, Filistin direnişinden büyük bir ilham alıyor. Şu an Mısır’da kukla rejimin ve avenelerinin en nefret ettiği halk, Filistinlilerdir. Mısır’daki Filistinlilerin üzerinde büyük baskılar var. Onlara karşı bir kin pompalanıyor. Bu da Mısır’daki darbecilerin bilinçaltında cereyan eden direnişten Filistin intifadasını sorumlu tutmalarının delili ve bunun dışavurumudur” dedi.

MURSİ GAZZE’YE ÇOK YARDIM ETTİ
Mursi’nin Gazze’ye gerektiği kadar yardım etmediği iddialarının doğru olmadığını belirten Ahmet Ebürtima, “Bunlar boş laflar. Ben Gazze’liyim ve Hamas’lıyım. Biz, bunun tam aksini düşünüyoruz. Nitekim Mursi’ye karşı yapılan darbe bunun ispatıdır. Bazı konularda eksiklikler olmuşsa da biz bunu Mursi’ye değil eski rejimin adamlarının engellemelerine bağlıyoruz” diye konuştu.
 
MUHAMMED MURSİ’NİN BİR YILLIK DÖNEMİ
Dışardan hiçbir yardım gelmemesine ve içerde de eski rejim kalıntılarının ve şer odaklarının siyasi ekonomik ve toplumsal tahrik ve engellemelerine rağmen Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi bir yılda önemli başarılara imza attı.

Mısır`ın İslam Dünyası`nda beklenen dış politikasını hayata geçirmeye çalışan Mursi, bir yandan da içerdeki askeri vesayet, ekonomik kriz ve çatışma ortamlarıyla mücadele etti.

Demokrasi, hukuk devleti ve adalet kavramlarının hepsi Mursi`nin 365 günlük iktidarında yerle bir edildi. Asker darbe yaptı, polis Müslüman Kardeşleri hedef gösterdi, medya kara propaganda yapıp halkı sokağa davet etti, sermaye çevresi ise ekonomiyi hortumlayarak fakirliği doruğa çıkardı.
 
Asker, polis, anayasa mahkemesi, medya, iş çevreleri bunların hepsi Mursi`nin karşısındaydı. Mursi görevine başlamadan Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri kısıtlandı. Yetkilerin çoğu askeri konseye devredildi. İşte Mursi’nin bir yıllık cumhurbaşkanlığı dönemi!

- O göreve gelmeden önce Port Said kentindeki bir futbol maçında katliam yaşanmıştı, 73 kişi hayatını kaybetmişti. Bu olayların davası Mursi döneminde başladı. Mahkeme 21 idam kararı verince ortalık karıştı. Çatışmalar çıktı ve onlarca kişi daha hayatını kaybetti.

- Filistinliler ve Suriye halkı Mursi`den umutluydu. Refah sınırının açılması bekleniyor, Esed rejimine karşı Mısır`dan destek talepleri geliyordu.Mursi her iki konuda da üzerine düşeni yaptı.
- Mursi 30 Ağustos`ta İran`a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Bağlantısızlar Zirvesine katılan Mursi, aynı zamanda 34 yıldan sonra İran`a giden ilk Mısır lideriydi. Suriye rejiminin Dışişleri Bakanı Velit Muallim`in olduğu zirvede "muhaliflerin yanındayız" dedi, Esed rejimi için "zalim" ifadesini kullandı.
- Mısır Ekonomisi yüzde 2.4 oranında büyüdü. (Önceki yıl büyüme yüzde 1.8 idi)
- Elektrik üretimi 26 bin 150 megavata yükseldi. Elektrik açığı yüzde 2.13 megavata düştü.
- Kamu görevlilerinin maaşlarında ve özlük haklarında önemli iyileştirmeler yapıldı.
- ‘Kendi evini kur’ projesi çerçevesinde 90 bin aileye evini kurma ve geliştirme konusunda yardım yapıldı.
- Bir buçuk milyon aileye fakirlik maaşı bağlandı.
- Sosyal güvencesi olmayan 13 milyon çocuk ve kadına ilaç ve tedavi yardımı yapıldı.
- 52 bin 500 çiftçinin devlete olan borçları silindi.
- 67 milyon vatandaşa gıda yardımı yapıldı.
- 17 bin 356 yeni ekmek fırını açılarak devlet desteğiyle halka ekmek yardımı yapıldı.
- Yeni anayasa hazırlanıp halk oylamasına sunuldu ve kabul edildi.
- Kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik yasal düzenlemeler yapıldı.
- Askeri mahkemelerde yargılanıp hapse atılan siviller serbest bırakıldı.
- 25 Ocak devriminden öncekileri kapsayacak şekilde genel siyasi af çıkarıldı.
- Gazze için Refah Sınır Kapısı süresiz olarak açıldı. (Darbecilerin ilk icraatı Refah’ı kapatmak oldu.)
- Mursi`nin iktidara geldiği ilk günlerde Sina`daki bir polis karakoluna saldırı düzenlendi. Sınırdaki bu saldırının ardından israil, HAMAS’ı suçladı. Mursi`nin karşısındaki sınavlara yenisi eklenmişti. Camp David Anlaşması’na göre ağır silah girişinin yasak olduğu Sina’ya silah sevkiyatı yapılarak Camd David Anlaşması delindi.
-Mursi, İsrail’e verilen Mısır doğalgazının sevkinin durdurulması için idari ve adli girişimlerde bulundu.
Üstelik bütün bunlar, 50 kadar yalan ve iftira haber, 5 bin 821 gösteri, 7 bin 709 protesto gösterisi ve 24 büyük gösteriye rağmen gerçekleşen başarılardır.

 
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir