• DOLAR 32.814
  • EURO 35.161
  • ALTIN 2457.024
  • ...
Uzaylılarla temasa hazırlanan bilim insanları endişeli: "Başsız tavuklar gibi oluruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İskoçya'daki St. Andrews Üniversitesi'nde kısa süre önce açılan SETI Sonrası Tespit Merkezi'ndeki bilim insanlarının önünde göz korkutucu bir görev var: "İnsanlar Dünya dışı zeki bir uygarlıkla temas kurarsa ne yapmalı?" sorusuna cevap bulmak.

Gökbilimciler, böyle bir temasa insanlığın en azından kısa vadede hazırlıksız yakalanacağını düşünüyor. Kaos çıkmasından endişe duyan uzmanlar, SETI Sonrası Tespit Merkezi'ni de bunu engellemek için kurdu.

St. Andrews Üniversitesi'nden hesaplamalı bir dilbilimci John Elliott, "Kovid vurduğunda yarattığımız karmaşaya bakın" diyor:

Temas kursak başsız tavuklara dönerdik.
The Guardian'a konuşan bilim insanı, "Her an olabilecek ve kötü yönetmeyi göze alamayacağımız bir olay" diye ekliyor:

Hazırlıksız yakalanmayı, bilimsel, sosyal ve siyasi açıdan başsız kalmayı göze alamayız.

Uzaylılar tarafından korunduğuna inanılan kent sakinleri anlattı: "Sualtındaki üslerinden bizi izliyorlar"
Tespit Sonrası Merkezi'nde de çalışan Elliott, uzaylılarla herhangi bir şekilde temas kurulursa ülkeler arasında iletişimi koordine etmekle görevlendirilecek.

Zira akıllı yaşamla iletişime geçme meselesi tüm gezegeni ilgilendirdiği için ülkelerin birlikte hareket etmesi gerekecek.

"Ne yapmamız gerektiğini ve nasıl yapacağımızı anlamak için stratejilere ve senaryolara ihtiyacımız var" diyen dil bilimci, yine de uzaylılarla iletişim kurmaktan korkmadığını söylüyor.

Dışarıda başka bir akıllı yaşam varsa, ki tüm göstergeler olması gerektiğini gösteriyor, bu bağlantı kurmak için harika bir fırsat. Bunu kaçırmamamız gerektiğini düşünüyorum.
Elliot bir veya iki ay içinde uluslararası araştırmacılar ve üye kuruluşlardan oluşan çekirdek ekibi tamamlamayı hedefliyor.

Bu ekip, temasa hazırlık işlerini üstlenecek. Görevleri arasında gizemli sinyalleri ve hatta yapay nesneleri analiz etmek ve bunlara nasıl tepki verilmesi gerektiğini belirlemek.

"Şimdiye kadar, odak noktamız sinyalleri aramaktı. Peki sırada ne var?" diye soran bilim insanı, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Ne yapmamız gerektiğini ve bunu nasıl yapacağımızı anlamak için stratejilere ve senaryolara ihtiyacımız var. İzci sloganı gibi: Hazır ol!
 

Independent Türkçe, Futurism, The Guardian

Bu haberler de ilginizi çekebilir