Eğitimci-Yazar Yıldız: Türkiye'de eğitim, din ve fen ilimleri bir arada olacak şekilde çift kanatlı olmalıdır
Eğitimci-Yazar Abdullah Yıldız, din ilimleri ile fen ilimlerinin bir arada öğretilmesi gerektiğini belirterek ailelere seçmeli din derslerinin tercih edilmesi çağrısında bulundu.
Ortaokul ve liselerde 2023-2024 eğitim ve öğretim dönemi için seçmeli ders seçimi süreci devam ediyor.
7 Şubat tarihine kadar devam edecek süreçte Kur'an-ı Kerim, Hazreti Muhammed'in hayatı ve Temel Dini Bilgiler gibi dersler seçilebiliyor.
Eğitimci-Yazar Abdullah Yıldız, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada yeni eğitim-öğretim dönemi için seçmeli dersleri belirlenmesi sürecinde öğrencilere ve velilere; seçmeli din derslerinin seçilmesinde hassas olunması çağrısında bulundu.
"Din ve fen ilimleri bir arada olursa o zaman aşkın ufuklara, gelecekteki güzel hedeflere Allah'ın izni ile kanatlanabiliriz"
Türkiye'de çift kanatlı bir eğitim olması gerektiğini savunduğunu belirten Yıldız, "Çift kanatlı eğitim derken neyi kast ediyoruz? Bir kanadı kâinat ayetlerini okuma temeline dayalı olan fen ilimleri diğeri ise indirilmiş, vahiy edilmiş ayetler olan Kur'an ayetlerini okumaya, anlamaya ve yaşamaya dayalı din ilimleridir. Din ve fen ilimleri kanadı bir arada olursa o zaman aşkın ufuklara, gelecekteki güzel hedeflere Allah'ın izni ile kanatlanabiliriz. Tek kanadı koparılan bir kuş uçamaz ama maalesef son yüzyılda, belki Osmanlı'nın son dönemlerinde başladı, tek kanatlı tercihler yapıldı ya fen ilimleri ya da din ilimleri ihmal edildi. Bu konuda imam hatip okulları müfredatı, imam hatiplerin kurucusu Mahmut Celaleddin Ökten tarafından öyle bir proje olarak dizayn edildi ki her iki ilim dalları bir arada verildi. Bu yüzdendir ki imam hatip okulları son derece önemli ve özellikli bir karaktere sahip oldular. Bu noktada diğer okullarımızın ihmal edilmemesi için de güzel bir çalışma başlatıldı fakat tamamlanması gereken bir çalışmadır." dedi.
"Seçmeli dini derslerin kıymeti yeterince anlatılmadığı, gerekli vurgu yapılmadığı ve önlemler alınmadığı için çok az düzeyde tercih edilir oldu"
Eğitimci-Yazar Abdullah Yıldız
Ortaokul ve liselerde Kur'an-ı Kerim, Siyer-i Nebi ve temel dini bilgiler derslerinin seçiminin öğrenci ve velilerin tercihine sunulduğunu hatırlatan Yıldız, "Hakikat şudur ki gerek ortaokul gerek liselerde bu derslerin kıymeti yeterince anlatılmadığı, gerekli vurgu yapılmadığı ve önlemler alınmadığı için çok az düzeyde tercih edilir oldu. Hatta bazı öğrenci velileri bu derslerin alınmasını lise ve üniversite giriş sınavlarındaki çalışmalara engel olacağı gibi bir düşünce ile (ki bu yanlış bir düşünce) 'bu dersleri almamıza gerek yok biz zaten öğretiyoruz, yaz Kur'an kurslarında dini dersleri alıyorlar bunlara gerek yok' gibi bir anlayıştadır. Belki de bu konuda birileri özel algı operasyonları yaptılar ve maalesef yeterince tercih edilmedi. Şu an gelinen noktada diyoruz ki gençliğimiz çift kanatlı yetişemiyor yani dini ve manevi anlamda yetişemediği için tek kanatla uçamıyor ve yere çakılıyor. Bugün gençlik problemlerimizi, gençliğin yaşadığı sorunları şahsen bu duruma bağlıyoruz. Bu durumu halletmenin, çözüme ulaştırmanın yolu; Kur'an- Kerim, Peygamberimiz'in hayatı ve temel dini bilgiler derslerinin ortaokul ve lise müfredatına daha da giydirilmesi, dozajının ayarlanması mümkündür." şeklinde konuştu.
"İslam ülkelerinin dünyada bir numara olduğu dönemlerde, medreselerde din ilimleri ile fen ilimlerinin bir arada öğretildiği proje yeniden uygulanmalı"
Kur'an- Kerim, Siyer ve temel dini bilgiler derslerinin zorunlu hale getirilmesi, dersi almak istemeyen ailelerin dilekçe vermesi gerektiğini ya da lise ve üniversite giriş sınavlarında söz konusu derslerden sorulacak soruların arttırılması gerektiğini ifade eden Yıldız, "Özellikle imam hatip okullarında 70 yıldır denenen, çok daha önce medreselerde Osmanlı'nın ve Selçukluların dünyaya hakim olduğu dönemlerde, İslam ülkelerinin dünyada bir numara olduğu dönemlerde medreselerde din ilimleri ile fen ilimlerinin bir arada öğretildiği dönemler ile son 70 yılda imam hatip okullarında hem fen ilimleri hem din ilimleri projesi yeniden uygulanmalı. Proje zaten şu anda imam hatiplerde uygulanıyor ve başarıları gerek lise gerek üniversite giriş sınavlarında gerekse ülkenin geleceğine ilişkin yaptıkları hizmetlerle öne çıkan imam hatip okulları müfredatı bütün okullarımıza yayılarak tatbik edilmelidir." diye belirtti.
"Büyükler, anneler, babalar, yazarlar, çizerler, yetki ve etki sahibi kim varsa feryat ediyoruz; Allah aşkına gençliğimizi sahipsiz bırakmayalım!"
Maneviyattan ve din ilimlerinden yoksun, manevi değerlerinden ve Türkiye'nin bin yıldır içinde yoğrulduğu İslami değerlerden yoksun bir gençliğin gelecek için en büyük tehlike olduğunu söyleyen Yıldız, "Teknoloji inşa edebilirsiniz, binalar yapabilirsiniz; çok güzel şehirler, konutlar, metrolar, silahlar üretebilirsiniz ama eğer bu gençlerimize gerekli manevi yüklemeyi yapmazsak onlar bu yapılanları yıkacak hale gelirler ve umurlarında olmaz. Gençlerimizdeki açlığı ve açıklığı yani İslami konulardaki bilgi ve bilinç açıklığını fark edebiliyoruz. Bunu herkes görebiliyor. Dolayısıyla bu durum gençlerimizi suçlamak anlamına gelmiyor. Büyükler, anneler, babalar, yazarlar, çizerler, yetki ve etki sahibi kim varsa feryat ediyoruz; Allah aşkına gençliğimizi sahipsiz bırakmayalım! Bunun yolu fen ilimleri ile beraber ortaokul, lise ve üniversite müfredatına din ilimlerini gençlerimize bir biçimde öğretmeliyiz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)