• DOLAR 32.448
  • EURO 34.76
  • ALTIN 2439.979
  • ...
Suriyeli Kürt Siyasetçilerden HÜDA PAR'a ziyaret
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı M. Bahattin Temel ve İl Başkanı Vedat Turgut ile görüşen PDPKS yetkilileri, Kürdler arasında diyalog ve dayanışmanın önemine dikkat çektiler.

Suriye Kürdistan bölgesinde (Rojavayê Kurdistan) faaliyet gösteren Kürd partilerinden biri olan PDPKS yetkililerinden Dr. Salah Derwêş ve partinin Diyarbakır Temsilcisi Varoj Telo'dan oluşan heyet HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığını ziyaret etti. Heyeti HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Temel ve Diyarbakır İl Başkanı Turgut karşıladı.

PDPKS adına HÜDA PAR'ın Suriye'den ve Kürdistan bölgesinden gelen mültecilere yaptığı yardımlarından dolayı teşekkürlerini ileten Derwêş, şu an Suriye Kürdistan bölgesine yönelik bir ambargonun varlığına dikkat çekti.

Kürdistan bölgesine yönelik Esed yönetimi ve Türkiye'nin ambargosunu dile getiren Derwêş: "Şu an Kamışlo ve Nusaybin arasındaki sınır kapısından geçişler nadir yapılabiliyor. Hem Esed'in hem de Türkiye'nin ambargosu söz konusu. Diğer taraftan PYD ve Irak Kürdistan Bölge Hükümeti arasında yaşanan sorunlar nedeniyle Kürdistan Bölge Hükümeti'nin kapıları kapatması sonucunda halkımız mağdur oluyor. Hastalarımıza ilaç bulmakta ve tedavide zorlanıyoruz. Kapılar açılmalı" dedi.

Suriye Kürdistan bölgesindeki Kürd partilerinin durumuna da değinen Derwêş: "Kürdistan Bölgesi'nde iki encümenimiz var. Biri ENKS, diğeri ERKS. Bu iki encümen Hewlêr/Erbil anlaşmasıyla, her ikisinden beşer kişinin oluşturduğu "Desteye Bilind / Yüksek Heyet" adlı kurulu oluşturdu. Bizler birbirimizle geçinmek zorundayız. Bu merhalede Kürdler'in Suriye'de anayasal haklarını sağlamaya çalışıyoruz." dedi.

Suriye'de devam eden çatışmalı duruma da değinen Derwêş: "Rejim insanları katledip hapsetti. Halk da artık kabul edemez oldu. Kürdler, Araplar ve herkes başkaldırdı. Rejim, sorunu halk ve rejim arasında değil, silahlı gruplar ve rejim arasında göstermek istedi ve bunu başardı. Sonuçta insanlar silaha sarıldı. Biz de Kürd, Arap ya da Süryani, kim olursa olsun tüm Suriye halklarını destekliyoruz. Suriye halkı herkesin pay sahibi olacağı şekilde kendi kendini yönetsin istiyoruz. Öyle görünüyor ki rejim çökmeyecek. Gelinen aşamada Cenevre Konferansı'ndan olumlu bir sonuç çıkmasını bekliyoruz" dedi.

Buna karşılık Hüda Par Genel Başkan Yardımcısı M. Bahattin Temel: "Biz Suriye'de tüm halkların ne hakları varsa Kürdlerin de o haklara sahip olması gerektiğini düşünüyoruz. Bununla beraber Kürdler kendi aralarında da adaleti sağlamalı, kimsenin kimseye baskısı olmamalı. Birbirimizi düşük görme ve yekdiğeri üzerinde hegemonya kurma yoluna gidilmemelidir." dedi.


Görüşme karşılıklı görüş alışverişi ve HÜDA PAR'IN Arapça programının PDPKS heyetine verilmesinin ardından sona erdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir