• DOLAR 32.55
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2443.994
  • ...
Mısır Devrimi Neden Başarıya Ulaşacak ?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Doğruhaber / Haber Merkezi
 
Mısır direnişi duygusal bazı sebeplerden ziyade pratikte de başarıya ulaşma şansına sahiptir. İşte bunun nedenleri...
 
1- Müslüman Mısır halkının taleplerinin net, açık, kesin ve sade olması, onlara büyük bir motivasyon sağlıyor ve halkı buna ikna etmek için fazla söze gerek bırakmıyor. Ayrıca talebin -Mursi`nin tekrar görevine iade edilmesi- anlaşılır ve sade olması karşıdan gelecek menfi propagandanın ve dezenformasyonun halk üzerindeki etkisini kırıyor.
 
2- Talebin tek ve sade olması, masabaşı oyunlarla devrimin saptırılmasını engelliyor. Talep tek maddelik olduğu için karşı tarafın bundan taviz koparması mümkün değildir. Bu da devrimin elini güçlendirirken karşı tarafın manevra alanını son derece kısıtlıyor.
 
3- Mursi`ye karşı meydanlara inen kesimin önemli bir bölümünün apolitik olması, daha çok dünyevi taleplerinin olması, risk alma pozisyonlarının olmaması, buna mukabil Mursi`yi destekleyen Müslüman Mısır halkının taleplerinin siyasi olması ve bunun için her türlü riski göze alması onların zafere ulaşma şansını önemli ölçüde arttırıyor. Risk almayı göze alamayan apolitik çevre, iş ciddiye bindiğinde meydanları terk edecek alan Müslümanlara kalacaktır. Bu da darbecilerin sonunu getirecektir.
 
4- Müslüman Mısır halkının taleplerinin sade ve kesin olması onların masabaşında oyuna gelmesini önleyen önemli bir faktördür. Eğer liste şeklinde birçok talepleri olsaydı masabaşında oyuna gelmeleri, ödün verme riskleri söz konusu olabilirdi. Ancak talebin tek ve sade olması böyle bir ihtimali bertaraf ediyor. Bu da darbecilerin elini zayıflatırken Müslümanların elini güçlendiriyor.
 
5- Talebin sade ve tek olması Mısır direnişinin ideolojisinin herkes tarafından kolayca anlaşılmasını ve benimsemesini sağlıyor. Eğer direnişin kompleks talepleri olsaydı devrimin ideolojisinin bu denli etkili bir şekilde anlaşılması kolay olmazdı, bu da halkın ikna edilmesini ve buna bağlı olarak meydanlara inmesini zorlaştırırdı.
 
6- Daha önceki bütün İslami kıyamlarda öncelikle mevcut rejimin devredilmesi hedefleniyordu. Ancak bu devrimde Müslümanlar yıkılacak olan rejimin yerine kimi getireceklerini de biliyor. Bu da direnişin belirsizliğe mahküm olmasını önlüyor. Muhammed Mursinin darbeye karşı gösterdiği izzetli duruş onu tek ve tartışmasız alternatif yapıyor bu da Müslümanların ihtilafa düşmesini önleyerek onların birlikte hareket etmesini sağlıyor.
 
7- Mursi`ye karşı olan muhalifler kendilerini örgütleyecek yapıdan yoksundurlar. Bunu şu an mübarek rejimi kalıntıları üstlenmiş durumda. Muhalif göstericilerin sayısının erimesiyle birlikte bunların arkasındaki eski rejimin olduğu ortaya çıkacak, bu da devrimin süratli ve kesin bir şekilde zafere ulaşmasını sağlayacaktır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir