• DOLAR 32.539
  • EURO 34.965
  • ALTIN 2455.17
  • ...
Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden hurma
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS-Kur`an da pek çok ayette bahsi geçen, faydaları hadislerle dile getirilen cennet nimetlerinden bir meyvedir. Allah`ın Kur`an da bildirdiği bu meyve incelendiğinde, pek çok önemli özelliği olduğu ortaya çıkmaktadır. Bilinen en eski bitki çeşitlerinden biri olan Hurma, günümüzde lezzetinin yanı sıra besleyici özelliği nedeniyle de özelikle iftar sofralarında tercih edilen bir besindir.

Tıp tarafında her geçen gün keşfedilen faydaları Hurmayı, hem gıda hem ilaç olarak kullanılan bir besin haline getirmiştir. Meryem Süresi 25. ayette " Hurmanın dalını kendine doğru silkele, üzerine devşirilmiş taze hurmalar dökülsün" buyurması hurmanın pek çok hikmetinin olduğunu işaret etmektedir.

Hurmanın başlıca faydaları

Allah`ın Hz. Meryem`in doğumunu kolaylaştırmak için sunduğu nimetlerden biri olan hurmanın, başlıca faydaları şunlardır:
"Özellikle hamile ve doğum yapan kadınlar için önemi ve faydaları mevcuttur. Doğum yapan kadınların zayıf düşen vücuduna enerji ve canlılık kazandırmak, aynı zamanda yeni doğan bebeğe gerekli olan sütün oluşabilmesi için, süt hormonlarını harekete geçirerek anne sütünü çoğaltır. Tansiyon düşmesini engeller. Diş etlerini kuvvetlendirir. Rahim adalesini kuvvetlendirerek rahat ve kolay bir doğumun oluşmasını sağlar.
Yüksek derecede früktoz ihtiva ettiğinde vücuda kuvvet ve bol enerji verir. B1 ve B2 vitaminleri ihtiva ettiği için karaciğeri güçlendirir. Sarılık hastalığına iyi gelir. İçerisinde bol miktarda fosfor ihtiva ettiği için kısırlık tedavisinde ilahi bir ilaçtır. İştah acıcıdır. Tembellik yapan bağırsak tembelliğini izale ederek bağırsağın çalışmasını sağlar. İçerisinde bol miktarda A vitamini olduğu için, göze kuvvet verir ve görme gücünü artırır.
Hem bağırsakları çalıştırır, ham zehirli atıkları dışarıya atar. İçerisinde bol miktarda demir bulunduğunda kan yapıcı özeliğine sahiptir. Bol lifli olduğundan dolayı hazım kolaylaştırıcı özeliğine sahiptir. İçerisinde potasyum miktarı çok olduğunda bebeğin gelişmesini ve gürbüzleşmesini sağlar. Çağın hastalığı olan, damar sertliği ve kolestrolü yok eder. Sinirleri teskin ederek asabilik ve sinir bozukluğunun önüne geçer. İç kanamayı durdurur ve kanayan yere konsa kanı durdurur. Hurma suyuyla cild pansuman edilirse, cildi besler hamilelilik ve güneş lekelerini yok eder. Yara-bere iltihabı, mide kuvvetlendirici ve ülser, böbrek kumları iltihabı, zihin açıcı ve dinlendirici, özelliğine sahiptir.
Kansere karşı koruyucu özeliğine sahiptir. İçerisinde kalsiyum bulunduğunda kemiklerin gelişmesini sağlar, kemik veremini geçirir. Ağız içi yaralarını geçirir. Yarayı çabuk iyileştirerek, ishal ve kan tükürmeye karşı önleyicidir.

Hurmanı içerisinde bulunan vitamin ve minareler

Günümüz tıp biliminin hurmanı içinde tespit ettiği vitamin ve minareler "sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor bulunmaktadır. Ayrıca A vitamini, betakaroten, B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini de içerir.

Uzmanlara göre hurmanın yan etkileri
Uzmanlara göre hurmanın yan etkileri: "fazla yenilince, baş ağrısı, göz ağrısı yapar. Sıcak mizaçlı kişilerde hararet yapar. Hurma ile ilgili tüm bu bilgiler, Allah`ın sonsuz ilmini ve insanlara olan rahmetini ortaya koymaktadır. Görüldüğü gibi modern tıbbın ancak günümüzde tespit edebildiği hurmanın (özellikle de hamilelik dönemindeki) faydalarına Kuran`da 14 asır önce işaret edilmiştir.(Şükrü Tontaş-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir