• DOLAR 32.579
  • EURO 34.889
  • ALTIN 2438.203
  • ...
`Bütün azalarımızla oruç tutalım`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- On bir ayın sultanı Ramazan, bu akşam kılınacak ilk teravih namazıyla başlıyor.
İçinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini barındıran Ramazan ayının, ayet ve hadislerde önemine vurgu yapılıyor.

Ramazan`da bir Müslüman`ın nasıl davranması gerektiği konusunda görüşlerine başvurduğumuz Molla Abdurrahim Timurtaş, bu ayda bütün azalarımızla oruç tutmamız gerektiğine dikkat çekti.

Ramazan ayının geçmiş ümmetler için de büyük bir öneminin olduğunu söyleyen Timurtaş Hoca, bütün semavi kitapların bu ayda nazil olduğunu hatırlattı.
Ramazan kelimesinin kelime anlamı olarak silkinmek, arınmak gibi anlamlara geldiğini ifade eden Timurtaş Hoca, "Nasıl ki bir pis yeri silkersiniz o yer üzerindeki pislikleri atarsınız aynen bu şekilde Ramazan ayı da Müslümanları günahlarından arındırır. Ramazan ayının hakkı verildiği takdirde bu ay onu günahlardan azat eder." dedi.
Ramazan ayına ayet ve hadislerde sıkça bahsedildiğine işaret eden Timurtaş Hoca, "Ramazan ayı ki Kur`an-ı Kerim onda nazil olmuştur. O Ku`ran da insanlar için hidayettir. İnsanların rehberidir. Kur`an nazil olduğu zaman Peygamber Efendimiz Kur`an`la devrim ve inkılapları gerçekleştirmiştir. Ayeti kerime Ramazan ayının önemini bize bildiriyor. `Ey iman edenler oruç size farz kılındı; tıpkı sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi.` Demek ki bizden önceki ümmetlere de oruç farz kılınmış. Oruç, insanlara terbiye ve edebi öğretir. Oruç, insanlar için nefsine hâkim olmaktır. İnsanlık tarihi boyunca bu terbiye ve edebe muhtaç duymuştur ve duyacaktır. Ramazan ayı sıhhat ayıdır. Ramazan ayı mağfiret ayıdır" İfadelerini kullandı.

"Her azamızın Allah`ın emri altında olmasın gerekir"
Oruç ibadetinin tıp ilminde de faydasının ispatlandığını anımsatan Molla Abdurrahim Timurtaş, "Nasıl ki her şeyin dinlenmeye ihtiyacı vardır, midenin de dinlenmesi lazım. Allah-u Teala da bunun için bize Ramazan ayını bahşetmiştir. Ramazan ayının bir çok yararı vardır. Fakat tuttuğumuz oruçların anlamını iyi idrak etmemiz lazım. Peygamber efendimiz diyor ki: `Her kim ki gıybeti terk etmezse, kötü bakışlardan kendini men etmezse, kim ki elinin kötü şeylere gitmesini engellemezse, kim ki ayaklarının kötü yolda gitmesine engel olmazsa; -yani el, ayak, göz ve kulakları oruçlu değilse- Allah-u Teala o kişinin açlığına ve susuzluğuna muhtaç değildir.` Demek ki orucun manası; Aklın hakimiyetinin nefsin üstünde olmasıdır. Her azamızın Allah-u Teâlâ`nın emri altında olmasın gerekir" şeklinde konuştu.

Timurtaş Hoca son olarak "Ramazan ayını hakkıyla idrak etmeliyiz. Kur`an`ın bu ayda nazil olduğunu bilelim. Bol bol Kur`an okuyalım. Mealini anlayıp idrak edelim. Ve Kur`an`ın emirlerini yerine getirelim. Ramazan, ayrıca tok olan, hali vakti yerinde olan insanlara açlık kavramını anlatır. Ramazan boyunca zamanımızı camide geçirelim." tavsiyelerinde bulundu.

Peygamber Sevdalıları`ndan Ramazan mesajı
Öte yandan Peygamber Sevdalıları Platformu Van İl Koordinatörlüğü de Ramazan ayı dolayısıyla tavsiye niteliğinde yazılı bir mesaj yayımladı.
Tüm İslam âleminin ramazan ayının tebrik edildiği mesajda, "Bu mübarek ayın İslam ümmeti için birlik, beraberlik, zulme karşı tek vücut olma, fitneye karşı ferasetli olma ve ahlaksızlık akımına karşı hayaya bürünme vesilesi olmasını cenabı Allah`tan temenni ediyoruz" denildi.

Mesajın devamında şu tavsiyelerde bulunuldu:

"Yeryüzündeki tüm mustazaflara dua edelim"
"Başı rahmet, ortası mağfiret sonu ise cehennemden azad olunan bu ayda Rabbimize daha çok ibadet etmeli dua etmeli ve O`na daha çok yaklaşmak için vesile aramalıyız. Ramazan ayında özellikle Peygamber efendimizin (s.a.s) yaptığı ibadetleri elimizden geldikçe ailemizle beraber yapmalıyız. Kur`anla daha çok haşir neşir olmalıyız, gece ibadetlerine efendimizin yaptığı gibi aile fertleriyle beraber iştirak etmeliyiz. Özellikle genç kız ve genç erkek anne ve babaları; çocuklarımıza bu ayda daha çok ilgi göstermeliyiz, onları küfrün ve şeytanilerin tuzaklarına terk etmemeliyiz. Bizim gençlerimize çocuklarımıza bırakacağımız en büyük miras güzel ahlaktır. Bu ayda Kur`an okumayı bilmeyen kardeşlerimiz Kur`an dersi alarak öğrensinler, bilen kardeşlerimiz tecvit veya ezberle ilmini arttırsın. Yine bu ayda akraba ziyaretlerine iftar yemeği düzenleyerek veya iftar davetlerine iştirak ederek daha çok önem göstermeliyiz. Ve aslında en önemlisi yeryüzündeki tüm Mustazaflara bol bol dua etmeyi unutmayalım. Suriye, Mısır, Arakan ve ismini saymakla bitiremeyeceğimiz birçok coğrafyadaki Müslüman kardeşlerimizi unutmayalım en azından dualarımızda hatırlayalım. Onlara bu zulümleri reva gören müstekbirlere ve zalimlere karşı en azından kalbimizle buğz edelim. Zekat veya infakları da bu ayda daha çok yapalım. Son on günde kadir gecesini arama ve itikaf sünnetini özellikle camilerde ihya etmeliyiz."

(Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir