• DOLAR 32.236
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2412.192
  • ...
Bosna Hersek'te Anayasa ihlali: "Sırp Cumhuriyeti günü"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkenin Sırp Cumhuriyeti (RS) entitesinde bulunan Doğu Saraybosna'daki kutlamalara, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi ve Başkanı  yanı sıra Sırbistan Dışişleri Bakanı , Sırbistan Çalışma İstihdam ve Sosyal İşler Bakanı ile RS emniyetin mensupları katıldı.

Kutlamalar için caddeler ve devlet kurumlarına RS bayrakları asılması dikkati çekti.

Dodik, burada yaptığı açıklamada, "RS, barış cumhuriyetidir. Zor bir dönemden geçen RS'ye tanıklık etmekten gurur duyuyorum. Bugün barış ve düzeni koruyan RS polisiyle gurur duyuyorum." dedi.

"Sırplar, özgürlükleri için her zaman yüksek bedeli kanlarıyla ödeyen, acı çeken ama gururlu bir halktır." ifadesini kullanan Dodik, "RS etrafında toplanalım çünkü RS olmadan bizim için bu bölgelerde 'hayat' yok." diye konuştu.

"Anayasaya aykırı" Sırp Cumhuriyeti günü
Ülkedeki en büyük Boşnak partisi konumundaki Demokratik Eylem Partisinin Genel Başkanı Bakir İzetbegovic'in 2015'te yaptığı başvuru üzerine 9 Ocak'ın yasallığını değerlendiren Anayasa Mahkemesi, bu günün kutlanmasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetmiş ve bunun entite sınırları içinde yaşayan Sırp olmayan halklara karşı bir ayrımcılık olduğunu ifade etmişti.

Ayrılıkçı söylemleriyle tanınan Dodik ise 2016'da entite sınırları içinde bir referandum yapmış ve referandumda oy kullananların yüzde 99'u, 9 Ocak'ın Sırp Cumhuriyeti günü olarak kutlanması yönünde oy vermişti.

Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi referandumu tanımamış ve bu günün kutlanmasına yönelik eylemlere yasak getirmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir