• DOLAR 32.459
  • EURO 34.652
  • ALTIN 2391.405
  • ...
Süveyş Kanalı gemi trafiği normale döndü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Glory adlı Marshall Adaları bandıralı yük gemisi, kanal boyunca Mısır'ın kuzeydoğusundaki bir şehir olan El Kantara yakınlarında karaya oturdu.

Süveyş Kanalı İdaresinden yapılan açıklamada olayın ardından karaya oturan yük gemisinin yeniden yüzdürüldüğü ve onarım için limana çekildiği belirtildi.

Açıklamada, kanaldaki deniz trafiğine normale döndüğü kaydedildi.

Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan Süveyş Kanalı, 1869'da resmen uluslararası seyrüsefere açıldı ve gemilerin Afrika'yı dolaşmadan Avrupa ve Güney Asya arasında seyahat etmesine izin verdiği için küresel deniz ticareti için bir cankurtaran halatı görevi görüyor.

İstatistikler, kanalın dünya deniz ticaretinin yaklaşık yüzde 12'sini gerçekleştirdiğini ve 2022'de 7,9 milyar ABD doları gibi rekor bir gelir kaydederek Kahire'nin birincil döviz kaynaklarından biri olduğunu gösterdi.

Geçen yıl Ağustos ayının sonlarında, büyük bir petrol tankeri olan Affinity V, kanalın güney bölümünü kısa bir süreliğine kapattı.

Olay, kanalın aynı tek şeritli bölümünde, dev bir yük gemisi olan Ever Given'in Mart 2021'de altı gün boyunca karaya oturarak küresel ticareti sekteye uğrattığı yerde meydana geldi. Kapatma sırasında kanal günlük gelirlerde 12-15 milyon dolar kaybetti.

Ever Given'in karaya oturmasının ardından kanal yönetimi, 2023'te tamamlanması beklenen kanal genişletme ve derinleştirme çalışmalarını yürütüyor.

 

(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir