• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
9 Ocak'ta tarihte bugün neler yaşandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

9 OCAK 1905- Fransa'da din ve devlet işlerini birbirinden ayıran yasa kabul edildi. Avrupa’daki Laikliğin doğuşu kral ve papanın dini kullanarak halklar üzerinde oluşturduğu hegemonyaya halkların gösterdiği bir tepkidir. Türkiye’de uygulanagelen laiklik ise zamanla tam bir din düşmanlığı zemininde gelişmiştir.

1917: İngilizler Kudüs'ü işgal etti. Filistin'de her üç dinin mensupları barış ve huzur içinde yaşarken, Avrupa'daki Hıristiyanlar bir "Haçlı" seferi organize etti. Yaklaşık 5 hafta süren uzun bir kuşatmanın ardından şehir düştü ve Haçlılar kente girdi. Haçlılar dünya tarihinde eşine az rastlanır bir vahşet gerçekleştirdiler.

1928- Latin harfleriyle ilk mezar taşı dikildi. Avukat Ali Kemal, annesi Aliye Hanım'ın mezar taşını latin harfleriyle yazdırdı.

1949- Birleşmiş Milletler Kudüs'te yönetimi, daha sonra altın tepside siyonistlere vermek üzere devraldı. İngilizlerin Filistin’den çekilmesiyle Siyonistlerin, işgal yolu açıldı.

1987- Gazze Şeridi'ndeki Cebaliye mülteci kampına işgalcilerce saldırı düzenledi. Bu saldırıların ardından sokaklara inen Filistin’li gençler ve çocuklar İntifada hareketini başlattı.

1996: Refah Partili İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Lütfi Esengün, başörtüsü ve sakal yasağının çağdışı ve zalimane bir uygulama olduğunu ve kaldırılacağını açıkladı. Ancak refah partisi çok geçmeden bu söylemleri nedeniyle kapatıldı.

2002- Endonezya hükümetiyle Açe deki direnişçiler arasında 26 yıllık savaşı sona erdiren ateşkes antlaşması imzalandı.

2014: UNICEF, 2014 yılında 15 milyon çocuğun çatışmaların ortasında kaldığını açıkladı. Açıklamada 2014’ün çocuklar için yıkıcı bir yıl olduğu da kaydedildi.

2015: Diyarbakır’da yeni ihya ihya-der başkanı Aytaç Baran’ın şehid edilmesinin ardından tutuklanan 16 kişinin davası Kayseri’de görüldü. Duruşmada 8 sanık tahliye edildi.

2016: Mavi Marmara davası düşürüldü.

2018: Güney Kore ile Kuzey Kore, iki yıllık aranın ardından tekrar üst düzey görüşmelere başladı.

2020: Hac farizasını yerine getirmek amacıyla kutsal topraklara gitmeye hak kazanacakların belirleneceği kura çekimi gerçekleştirildi. Ancak küresel salgın koronavirüs nedeniyle hac farizası, sadece Suudi Arabistan’dan sınırlı sayıdaki hacı adaylarıyla salgın kapsamında alınan tedbriler gölgesinde yerine getirilebildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir