• DOLAR 32.458
  • EURO 34.749
  • ALTIN 2438.061
  • ...
“Mursi’yi almadan eve dönmeyeceğiz”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır’da ordunun demokratik yollardan işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi görevden almasından sonra ülkenin her tarafında başlatılan soylu destek gösterileri aralıksız sürüyor. Önceki gün başta başkent Kahire olmak üzere ülkenin diğer şehirlerinde meydanlara dolduran darbe karşıtı milyonlarca Müslüman, “Mursi’yi almadan eve dönmeyeceğiz” yemini etti. Meydanlarda sabahlayan darbe karşıtı göstericiler, geceyi namaz ve dualarla geçirdi. Dün sabah namazına kadar devam eden gösterilerde yer alan Mursi yanlılarının bazıları meydanı terk ederken, sabah saat 09.00’dan itibaren yeniden soylu direnişe katılmak için meydanlara aktı.

Kızgın ve yakıcı sıcağı rağmen meydanlara inen darbe karşıtı Müslümanların sayısı öğleden sonra dün geceki yoğunluğa ulaştı. Mursi’nin evine yakın mesafede bulunan Rabiatu’l Adeviyye alanını dolduran milyonlar demokrasi sloganları atıp, Mısır bayraklarıyla alanı renklendirdiler.

“HAKSIZLIĞA KARŞI SESSİZ KALMAYIN”
Göstericiler adına konuşan Şeyh Ebu Ahmed, ülke tarihinde seçimle göreve gelen tek cumhurbaşkanının Mursi olduğunu belirterek, devrimdeki kazanımlarının darbeyle geri alınmak istendiğini söyledi.

“Mursi’yi almadan eve dönmeyeceğiz” sloganları atan coşkulu kalabalığa hitap eden Ebu Ahmed, “Bugün yaklaşık 40 milyon insan meydanlarda Mursi’ye destek veriyor. Yarın bu rakamın iki katına çıkmasını, bu haksızlığa karşı sessiz kalınmamasını istiyoruz. Halkın haklı davasına destek vermek her Mısırlının görevidir. Cumhurbaşkanını biz seçtik, askerlere yedirmeyeceğiz” diye konuştu.

“Ne tutuklamalar ne de
darağaçları bizi yıldırabilir”

Gözaltına alınan Mısır’ın simge isimlerinden Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konsey Başkanı Hayrat Şatır’ın eşi de halka hitaben yaptığı konuşmada, sadece kocası için değil Mısır’ın geleceği ve milli iradenin tecellisi için alana geldiğini belirterek, darbeyi yapanların dini ve vicdanının olmadığını ifade etti. Kapılarını kırarak evlerine baskın yapan askeri güçlerin kocasına karşı kötü davrandıklarını anlatan Şatır’ın eşi, olayın vahşet boyutunda olduğunu söyledi. Alanda toplanan Mursi destekçileri, darbeyi yapan es-Sisi’ye seslenerek, “Milli irademizi, özgürlüğümüzü ve hürriyetimizi geri istiyoruz” sloganı atıyor. Mısır için, İslam dini ve Mursi için alanlarda olduklarını belirten topluluk, Mursi’yi almadan meydanları terk etmeyeceklerini ifade ediyor. Meydanda bulunan insanlar ellerinde taşıdıkları Mısır bayrağı ve Mursi posterleriyle Mursi’ye desteklerini sürdürüyor. Alandaki göstericiler, “Yılmadık”, “Geri dönüş yok”, “Mursi’yi alıp gideceğiz”,

“Cumhurbaşkanı Mursi dönene kadar eylemlere devam edeceğiz”, “Ne tutuklamalar ne de darağaçları bizi yıldırabilir”, “Mısır, askeri yönetime boyun eğmeyecektir” yazılı dövizler taşıyor. Adeviyye’deki göstericiler, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi’ye hitaben “Git, bizim cumhurbaşkanımız Muhammed Mursi” şeklinde slogan atıyor. Göstericiler, tankların karşısında gerekirse şehit olacaklarını belirterek, Sisi ve muhalefete tepki gösteriyor. Bu arada Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) yaptığı yazılı açıklamada ise, Mursi’ye destek için başlattıkları gösterilere devam edeceklerini duyurdu. Meydanlardan ayrılmayacakları belirtilen açıklamada, tüm parti üyeleri ve yanlılarının devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi görevine geri dönene dek Mısır’da meydanları doldurmayı sürdüreceği kaydedildi.

Ordu ile hükümet
arasında kritik görüşme

Öte yandan Mursi’nin yerine geçici olarak cumhurbaşkanlığına getirilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur ile Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi’nin dün bir araya geldikleri bildirildi. Mansur ile El Sisi arasındaki görüşmede Mursi destekçileri ile karşıtları arasında giderek tırmanan gerginliğin önüne geçilmesi için alınacak önlemler üzerinde tartıştığı düşünülüyor.

YENİ AKİT

Bu haberler de ilginizi çekebilir