• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Dicle, barajlar nedeniyle göle dönüşecek mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 



DİYARBAKIR - Mardin'in Nusaybin ilçesinde süren Kentsel Politikalar Konferansı'nda konuşan DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, Fırat Nehri'nin üzerinde yapılan barajlar nedeniyle nehir olmaktan çıkıp göle dönüştüğünü, aynı tehlikenin barajlar nedeniyle Dicle için de var olduğunu söyledi.

 

Kentlerin Doğal Kaynakları ve Çevre Politikaları başlıklı oturumu konferansa Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı İdris Ekmende "Elektrik Üretimi-Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Kullanımı" başlığı ile bir sunum yaptı.

 

Kentlerin Doğal Kaynakları ve Çevre Politikaları başlıklı oturumda konuşan Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı İdris Erkmen, "Belediyeler başta olmak üzere güneş enerjisi ve enerji az harcayan sistemler kullanması gerektiğini söyledi. Diyarbakır Güneş Evi'nin farkındalık yaratmak için iyi bir örnek olduğunu ifade eden Erkmen, sık kesilen enerji kesintilerine de değinerek, bu konuda kamunun yatırım yapması gerektiğini" ifade etti.

 

Ekmen, son olarak "Dünyada yıllık enerji kesintisinin önceden belirlendiğini, metropol kentlerde yılda yarım saat kesinti öngörüldüğünü, küçük kentlerde 2 saate kadar bu sürenin uzadığını belirti. Kentlerimizde bu süreler günlük olarak aşılıyor. GAP'tan elde edilen gelirin yapılan yatırımdan daha fazla olduğunu" söyledi.

 

Fırat baraj olmaktan çıktı
DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı ise "Su Kaynaklarının Durumu ve Kirlenme Potansiyelleri-Korunması ve Kullanım Yöntemleri" başlığı ile yaptığı sunumda dünyadaki su miktarının yüzde 96'sinin tuzlu olduğunu, yüzde 4'ünün ise tatlı su olduğunu söyledi. Yüzde 4 tatlı suyun da sadece yüzde 2'sinin içilebilir olduğunu belirtti.

 

Sarı, "Diyarbakır kentinin içme suyunun yüzde 90'ının Dicle Nehri'nden aldığını söyledi. Fırat Nehri'nin barajlar nedeniyle nehir olma özelliğini yitirdiğini ve göle dönüştüğünü belirtti. Aynı tehlikenin yapılan barajlar nedeniyle Dicle Nehri için de geçerli olduğunu söyledi.

 

DİSKİ'NİN yaptığı çalışmalardan da söz eden Sarı, "Kentte atık suyunu almadıkları bir yer bulunmadığını söyledi. Diyarbakır'da halen 150 milyon liralık bir yatırım yaptıklarını bu yılın sonuna kadar da yaptıkları yatırımların 200 milyon lira olacağını" belirtti. (Hüseyin Asana - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir