• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Humus`ta Kimyasal Silah İddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye’nin üçüncü büyük kenti, muhaliflerin elindeki Humus günlerdir ağır bir hava bombardımanına uğruyor. Dün yine vurulan Humus’ta bu kez kimyasal silah kullanıldığı iddiaları var. Esad güçlerinin Humus`un Halidiyye bölgesini kimyasal silah kullandığı öne sürülüyor. El Cezire sadece dün en az 70 sivilin bombardımanda hayatını kaybettiğini duyurdu.

Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC), rejim güçlerinin, kentte muhaliflerin yoğun olduğu Halidiyye bölgesini kimyasal silah kullanması sonucu çok sayıda kişinin boğulma tehlikesi geçirdiğini ileri sürdü.

Gazlardan etkilenenlerin bölgedeki sahra hastanelerinde tedavi altına alındığını ifade eden LCC, güvenlik güçlerinin iki günden bu yana yönetim karşıtlarının bulunduğu bölgeleri çeşitli silahlarla vurmaya başladığını belirtti.

ACİL TIBBİ MALZEMEYE İHTİYAÇ VAR

Muhaliflerin yaşadığı bölgelerde acil tıbbi malzemeye ihtiyaç duyulduğunu aktaran LCC, Esed güçlerinin, muhaliflerin yaşadığı bölgelere tıbbi malzeme ve temel insani ihtiyaçların girmesine izin vermediğini dile getirdi.

Halidiyye bölgesinde Özgür Suriye Ordusu`na (ÖSO) bağlı birlikler ile Suriye Ordusu arasında şiddetli çatışmaların yaşandığına değinen LCC, kentin birçok bölgesinin Esed güçleri tarafından kuşatıldığını ve kentte insani dram yaşandığını ifade etti.

BM: KAYGILIYIZ

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, Suriye hükümeti ve beraberindeki silahlı gruplar tarafından muhalif güçlerin elinde bulundurduğu yerleri geri almak için Humus`ta yürütülen saldırıdan büyük kaygı duyduklarını bildirdi.
Colville, basın mensuplarına verdiği brifinginde, yeni aldıkları bilgilere göre Al-Khaldiya bölgesinde bugün sabah saatlerinden itibaren ağır bombardıman gerçekleştiğini belirterek, "Bu saldırılar artık bütün eski Humus şehrini etkiliyor" dedi.

Ölen insanların sayısının tespit edilemediğine işaret eden Colville, ancak Humus`taki ve çevresindeki ağır çatışmalar nedeniyle 2 bin 500 ila 4 bin arasında insanın bölgede sıkışıp kaldığına inanıldığını kaydetti.

Colville, kuşatılan bölgelerdeki yiyecek, su, ilaç, elektrik ve yakıt sıkıntısının, arasında kadın ve çocukların da bulunduğu sivilleri çok ciddi şekilde etkilediğini belirtti.
Kuşatmanın 13 ay önce başladığına ancak 28 Haziran`dan itibaren şiddetlendiğine dikkati çeken Colville, kuşatılan 16 bölgeden en çok zarar görenlerin Halidiyye ve Baba Houd bölgeleri olduğunu söyledi.

Son bilgilere göre muhalif güçlerin bu bölgelerde sivillerin arasında bulunduğunu ve bunun da sivilllerin zarar görme riskini artırdığını ifade eden Colville, "Bütün tarafları uluslararası hukuktan kaynaklanan sorumluluklarına saygı göstermeye, sivil can kayıplarına neden olmamaya, sıkışıp kalmış sivillerin infaz edilme ve şiddete uğrama korkusuna kapılmadan bölgeyi terk etmelerini sağlamaya çağırıyoruz. Aynı zamanda kuşatılmış bölgelerde bir an önce insani yardım için müdahaleye izin verilmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.
 

dünya bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir