• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
DES'ten dershanelerin kapatılmasına tepki gösterdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Hükümetin dershaneleri kapatıp özel okula dönüştürme projesine tepki gösterdi. Dershaneleri kapatmak yerine, sınavı kazanmak için dershaneye gitmeyi zorunlu kılan çarpık eğitim sisteminin rafa kaldırılması gerektiğini söyledi.

 

Demokratik eğitim sistemlerinde kimsenin eğitim kurumlarını kapatıp açma hakkının olmadığını ifade eden Avcı, "Biz hükümete dershane sorununa çözüm bulun derken, dershaneleri toptan kapatın demedik. Sınavı kazanmak için dershaneyi vazgeçilmez kılan, okulun önüne geçen ezberci, sınavcı, dershaneci eğitim sistemini rehabilite edin dedik. Yoksa arzu eden yahut ihtiyaç duyan öğrencilerin dershaneye gitme hakkını kimse elinden almamalıdır" dedi.

 

Dershanelerin kapatılması durumunda buralarda çalışan on binlerce personeli aile ve öğrencilerin mağdur olacağını belirten Avcı, "4 bin civarındaki dershaneden özel okula dönüşebilecek dershane sayısı bir kaç yüzü geçmez. Kaldı ki dershaneler, asimetrik bir mantıkla eğitimde fırsat eşitliğini sağlayan, okullarda kaliteli eğitim alamayan yoksul aile çocuklarına sınavları kazandırma gibi önemli bir görevi de ifa etmektedir. Hükümet eğitimde fırsat ve kalite eşitliğini sağlamadan dershaneleri kapatırsa yoksul semtlerdeki öğretmeni ve fiziksel koşulları eksik devlet okullarında okuyan halk çocuklarına kötülük etmiş olur" diye konuştu.

 

Türkiye'nin omurgalı ve istikrarlı bir eğitim politikası olmadığını, eğitim sisteminin siyasi partilere ve bakanlara göre sık sık değiştiğini dile getiren Avcı, "Milli eğitimin politika dışı bırakılması gerekiyor. İktidara gelen her siyasi parti, her bakan kafasına göre hareket edememeli. Onlarca soru, çözüm bekleyen bir o kadar da problemimiz varken halen eğitimin tali meseleleriyle boğuşuyoruz. Okullardaki serbest kıyafet, SBS sınavı, Dershaneler, 60-66 ay konusu gibi hususları dahi çözemedik. Herkes bugünlere nasıl geldik diyor. Cevap için rakamlara bakmak gerekiyor. Son 25 yıldır eğitim sistemimiz kaç kere değişti" şeklinde konuştu. (Sedat Aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir