Beyaz ve kahverengi yumurtalar arasında renk dışında fark var mı?
Protein kaynağı olan yumurtaların bazıları kahverengi bazıları ise beyaz oluyor Yumurtanın kabuğunun neden farklı renkte olduğu, yumurtanın kabuğundaki değişimin kalitesini etkileyip etkilemediği merak edilir.
Yumurtanın kabuğu ne kadar koyuysa o kadar besin değeri yüksektir gibi iddialar bulunur.
Aslında yumurtanın beyaz veya kahverengi olması besin değerini herhangi bir şekilde etkilemez. Her iki yumurtada aynı miktarda protein ve mineral içerir. Tavuğun yediği yem yumurtanın besin değerinin oluşmasında fark oluşturabilir, ancak rengi değil.
Yumurtanın rengini belirleyen etken ise tavuğun cinsidir. Beyaz renkli olan tavuklar beyaz yumurta üretirler. Tüy renkleri kahverengi veya kırmızı olan tavuklar ise kahverengi yumurta üretirler.
Tavukların yumurtalarının renklenmesini sağlayan pigmentler vardır.
Kahverengi yumurta kabuğunu sağlayan pigmente IX protoporfirin denir. Leghorn pigmenti ise beyaz yumurta kabuğunun oluşmasını sağlar.
Yumurtaların renkleri ne olursa olsun besin değerleri aynıdır.
Kabuklarının rengi tatlarını da etkilemez. (İLKHA)