• DOLAR 32.274
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2468.868
  • ...
İtalya'dan ABD'ye karşı bağımsızlık çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Avrupa Birliği'ndeki imalatçıları rekabet açısından dezavantajlı duruma sürükleyen ABD merkezli yeni düzenlemeye tepki göstererk AB'yi ekonomik bağımsızlığa çağırdı.

"KENDİ TEDARİK ZİNCİRİMİZİ OLUŞTUMALIYIZ"
Başkent Roma'daki yıl sonu basın brifinginde konuşan Meloni, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ağustos ayında onayladığı 360 milyar dolarlık bir harcama tasarısını gündeme getirdi. Meloni, Enflasyonu Düşürme Yasası (IRA) adlı düzenlemeye karşı Avrupa Birliği'ni (AB) kilit sektörlerde kendi tedarik zincirlerini oluşturmaya çağırdı.

Meloni ayrıca, AB üreticilerine devlet yardımı konusundaki kurallarını gözden geçirilmesi, bilgisayar çipleri, otomobil üreticileri ve alternatif enerji gibi sektörler için tedarik zincirlerinin denetiminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

‘YASA BATI'YI PARÇALAYABİLİR'
ABD mevzuatı, sektördeki üreticiler için vergi indirimleri de dahil olmak üzere alternatif enerji altyapısına aşırı harcama yapılmasını dayatıyor. Elektrikli araçlara yönelik sübvansiyonları yerli modellere ve bataryalara ağırlık veriiliyor. Aralarında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da bulunduğu AB liderleri ise yasayı eleştirerek "Batı'yı parçalayabileceği" uyarısında bulundu.

FABRİKALAR ABD'YE TAŞINIYOR
Meloni, yeni yasanın Avrupalı şirketlere sorun çıkaracağını savundu. İtalya Ekonomi Bakanı Giancarlo Giorgetti, bazı şirketlerin şimdiden fabrikalarını ABD'ye taşımayı düşündükleri konusunda uyararak durumu "felaket" olarak değerlendirdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise, AB'nin ihtiyacı olan şirketlere fon sağlayarak ve üye ülkelerin kendi üreticilerine yatırım yapmaları için daha fazla serbestlik tanınmasını, ABD'de yürürlüğe giren düzenlemeye yanıt verilmesi gerektiğini belirtti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri