• DOLAR 32.566
  • EURO 35.049
  • ALTIN 2433.01
  • ...
Bitlis’te geleceğin ustaları mesleki eğitim merkezlerinde yetişiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'nin istihdamdaki nitelikli iş gücünü yetiştirmek amacıyla yapılan çok yönlü çalışmalarla kayıtlı öğrenci sayıları gün geçtikçe artıyor.

Geleceğin ustaları hem teorik hem de pratik eğitimlerle yetişmeye başlarken, bin 650 ile 2750 TL arasında maaş alıyorlar.

Bitlis’te mesleki eğitim merkezlerine kayıtlı öğrenciler, bir yandan lise eğitimlerine devam ederken, aynı zamanda aile bütçesine katkıda bulunuyorlar.

3 yıl çırak, bir yıl usta eğitimi veriliyor

Haftanın dört günü işletmelerde beceri eğitimi alan mesleki eğitim merkezi öğrencileri, bir günde okullarında pratik eğitimi alıyorlar.

Bu eğitimler sayesinde hem asgari ücretin üçte biri oranında ücret alıyorlar hem de mezun olduklarında iş yeri açma belgesine sahip oluyorlar.

Yaş sınırı olmaksızın meslek sahibi olmak isteyen en az ortaokul mezunu herkesin başvurabildiği mesleki eğitim merkezlerinde, 3 yıl çıraklık ve bir yıl kalfalık eğitimleri veriliyor.

İsmail Kenanoğlu

Ayrıca iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta yapılıyor. Bu imkanlar ise öğrencilere devlet tarafından sağlanıyor. 

Yaklaşık bin 300’ü Bitlis Mesleki Eğitim Merkezi’nde olmak üzere il genelinde 5 bin 456 öğrenci bulunuyor.

Bitlis’te mesleki eğitim merkezleriyle ilgili İLKHA muhabirine açıklamada bulunan Milli Eğitim Şube Müdürü İsmail Kenanoğlu, 20’yi aşkın branşta geleceğin ustalarını yetiştirdiklerini söyledi.

MESEM’lerde öğrenciler hem pratik hem de teorik eğitim alıyor

Kenanoğlu, “Milli Eğitim Bakanlığının mesleki eğitimde istihdamı artırması kapsamında, ilimizde MESEM programına 5 bin 456 öğrenci kayıtlıdır. Bunlar MESEM programlarının tekrar örgün eğitim kapsamına alınmasıyla beraber hem uygulamalı hem teorik derslerini görmektedirler.” dedi.

Geleceğin ustaları yetişiyor

Ustalık telafi programlarıyla istihdama katkı sunduklarını vurgulayan Kenanoğlu, şunları kaydetti:

“Burada usta, çırak, kalfa yetiştiriyoruz. Ustalık telafi programlarıyla öğrencilerin iş başında eğitim ve uygulamalı teorik derslerini almalarını sağlıyoruz. MESEM’ler dahilinde, ustalık telafi programlarıyla öğrencilerimiz hem iş başında eğitim yaparak istihdama, üretime katılmakta hem de aldıkları diplomalarla yarım kalmış eğitimlerini devam ettirmektedirler.”

İş başındaki eğitimi öğretmenler kontrol ediyor

MESEM’lere nasıl kayıt yapılabileceğine de değinen Kenanoğlu, “MESEM’lere kayıt olabilmek için, usta öğretisi olan bir iş yeriyle sözleşme yapmaları gerekiyor. Ondan sonra okullarımıza kayıtlarını yapabiliyorlar. İşletmelerde beceri eğitimi şeklinde görevlendirdiğimiz koordinatör öğretmenlerimiz, öğrencilerin iş başındaki eğitimlerini kontrol etmektedirler.”

Devlet desteğiyle okuyorlar

Son olarak mesleki eğitimde okuyan öğrencilere devlet desteği sağlandığının altını çizen Kenanoğlu, “Mesleki eğitime kayıtlı 9,10,11’nci sınıf öğrencilerine devletimiz, bakanlığımız asgari ücretin üçte biri oranında; 12’nci sınıfta okuyan öğrencilere de asgari ücretin yarısını veriyor. Uyguladığımız mesleki eğitim programlarıyla üretim sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman ihtiyacını bu okullarımızda yetiştiriyoruz.” (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir