• DOLAR 34.497
  • EURO 36.264
  • ALTIN 2960.441
  • ...
Dr. Öğr. Üyesi Karakuş: Allah'ın insanoğluna dünyada verdiği en kıymetli nimetlerden biri zamandır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yeni yıla girenken ömrümüzden bir yıllık sermayeyi tükettiğimize dikkat çeken Karakuş, "İnsanoğluna dünyada verilen en önemli nimetlerden biri zaman, ömürdür. Ömür bize dünyada mutlu yaşamanın zeminini hazırlar. Dünyadaki imtihanı kazanıp ölümden sonraki sonsuz hayatta mutlu olmanın yollarını öğretir, orayı kazandırır." dedi.

Zamanın Müslümanlar için çok kıymetli, olduğunu ve her geçen zamanı geriye dönüp ibret alarak ileriye yönelik güzel planlar yaparak geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Karakuş, "Eğer zamanın farkında olmadan, kadrini bilmeden yaşayacak olursak insanoğlu için söylenecek tek bir şey vardır 'Sen zarardasın' ziyana uğrarsınız sonunda da pişman olursunuz." uyarısında bulundu

"Ne yapalım da zamanın kıymetini bilmiş olalım?"

Geçirdiğimiz bir yıllık ömrü güzel değerlendirip muhasebesini yapmamış ve geleceğe yönelik planı da hazırlamamışsak zararda olduğumuza dikkat çeken Karakuş, "Bu dünyada Allah'ın verildiği sermayeyi güzel kullanamadık. Zarar ile defteri kapattık. Ne yapalım da zamanın kıymetini bilmiş olalım? Geçmiş hatalardan ibret almak, geleceği kurgulamak önemli ama başta bir iman gerekir. Allah katında hayatın anlamlı olabilmesi için iman gerekir. İman; insanların kendi hür iradeleriyle seçtikleri bir yol, tercihtir. Allah ile yapılan bir sözleşmedir. Allah'a 'Rabbim şu şartlar altında bir hayat yaşayacağıma dair söz veriyorum, senin tekliflerini başımın tacı ediyorum, o istikamette hayat yaşayacağıma söz veriyorum' diyerek bu iman kapısından girilir ve imanın gerektirdiği salih amel yapılır." dedi.

"Bir Müslümanın evi çevresi şehri gönlü kalbi ilişkileri ibadeti temiz olmalı"

Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir Karakuş

Salih amelin de genel tanımını açıklayan karakuş, "Yaşadığımız dünyayı imar etmek, imar eden insan ömür sürmüş olur. Gerek maddi gerek manevi imar yapmak gerekir. Bir Müslümanın evi, çevresi, şehri, gönlü, kalbi, ilişkileri, ibadeti temiz olmalı. Biz buna ihlas diyoruz. Allah ile ilişkileri, Peygamberle, insanlarla ilişkileri samimi olmalı menfaat üzerine değil. 'Bunu yapıyorum karşılığında bunu alırım' gibi hesaplarla yapılan işlere biz ihlas demiyoruz. Hazreti Peygamberimiz Aleyhisselatu Vesselam, dini tarif ederken: 'din nasihattir diyor.' Sahabeler 'kimin için nasihat' diye soruyorlar Allah için, Peygamber için idareciler için bütün müminler için nasihat. Ne demek nasihat? Samimiyet Allah'a karşı samimiyet ve Allah'ın yarattığı bütün varlıklara karşı samimiyet. İman bize samimiyet temelli bir ilişki ön görür." ifadelerini kullandı.

"Yaratılmış olan bütün varlıkları Allah'ın bir şaheseri olarak görmeliyiz"

İmanın Müslümanlara yaratılmış olan bütün varlıkları Allah'ın bir şaheseri olarak görmeyi sağladığına dikkat çeken Karakuş, "Nasıl ki biz Allah'ın kelam sıfatının tezahürü olan Kur'an'ı ne kadar çok seviyorsak, ne kadar onun için can vermeye hazırsak Allah'ın yaratma sıfatı olan halikiyet sıfatının sonucu yaratılmış tüm varlıklara değer koyar ve severiz.  Bu, 'bana haksızlık eden, canıma kast edene, malıma, ırzıma, namusuma, vatanıma, bayrağıma, dinime, imanıma kast edene eyvallah edeceğim' anlamına gelmez. Bunlara kast eden bedelini öder veya ödetilir hukuk önünde hakkı aranır. Şirke, küfre düşmanız ama kâfire, müşrike hidayet bulması için dua ederiz. Dolaysıyla biz bütün insanları sevmek zorundayız. Bizim imanımız bunu öngörür."dedi.

"İki günü birbirine denk olan zarardadır bütün bunların hesabını yapmamız lazım"

Hazreti Ömer (Radiyallahu Anh)'ın bu gün Allah için ne yaptın? Sözünü de hatırlatan Karakuş, "Yıl mı geçti? Bunu kendimize sormamız lazım, 'bu bir yılı geçirdik ve bu yıl biz Allah niçin ne yaptık?' Şimdi buna cevaplar bulacağız, cevapları ortaya koyacağız. İkinci yıl aynı soruyu sorduğumuzda bu cevaplar önceki cevapların üstüne çıkabilmişsek kardayız, çıkamamışsak zarardayız. İki günü birbirine denk olan zarardadır. Bütün bunların hesabını yapmamız lazım. Yeni bir yıl, yeni bir zaman bize kucağını açmış beklerken bizi bağrına basarken bunları yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Yeni zamanı iman ve salih amel, dünyayı imar etmek, güzel işler yapmak, Allah'ın helal dedikleri dairesinde olanca gücünle çalışmak haram dedikleri şeylerden de olduğunca kaçınmak şeklinde tarif edebiliriz." diye belirtti. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir