• DOLAR 32.515
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2409.092
  • ...
Hindistan’da ana dil gerilimi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dil faşizmi

700’den fazla dilin konuşulduğu Hindistan'da Başbakan Narendra Modi'nin Hintçeyi ülkenin ana dili yapma çabası üzerine ülkede gerilim artıyor. Ülke hükümeti, ‘Hint emperyalizmi’yle suçlanırken, ülkenin Hintçe konuşmayan eyaletleri sert tepki gösteriyor.

Yüzde 70'i Hintçe

Yalnızca Hintçe kullanan Başbakan Modi'nin konuşmaları ve kabine belgelerinin yüzde 70'inden fazlası Hintçe hazırlanıyor. Ülkenin içişleri bakanı ve Başbakan Modi'nin en yakın müttefiki olan Amit Shah 2019'da "Ulusu birlik içinde bir araya getirme yeteneğine sahip bir dil varsa, o da Hint dilidir" demişti.

"Hem gülünç hem tehlikeli"

Hayatını Hindistan'ın 700'den fazla dilini ve binlerce lehçesini kaydetmeye adayan Hindistan'ın en ünlü dilbilimcilerinden biri olan Ganesh Narayan Devy, son zamanlarda Hintçeyi empoze etme girişimleri hem gülünç hem de tehlikeli buluyor. Devy, "Hindistan'ı tarih boyunca birleştiren tek bir dil değil, çok sayıda dildir. Tüm yerel dilleri barındırmadığı sürece Hindistan olamaz” dedi.

Nüfusun yüzde 44'ü Hintçe konuşuyor

2011'deki en son nüfus sayımına göre Hintlilerin yüzde 44'ü Hintçe konuşuyor. Bununla birlikte, bazıları Hintçeden tamamen farklı olan ve milyonlarca kişinin konuştuğu 53 yerel dil de Hintçe bayrağı altında sınıflandırılmaktadır.

Ne olmuştu?

Geçmişte Hintçeyi tek dil olarak tanımlamak için girişimlerde bulunuldu, ancak tümü, güney bölgelerden sert protestolarla karşılandı. 1960'larda, hükümet Hintçenin tek resmi dil olacağını ilan ettikten ve İngilizceyi kademeli olarak kullanımdan kaldırdıktan sonra, Tamil Nadu'da birkaç kişi kendini ateşe vermiş ve protestolar, onlarca kişinin öldüğü şiddetli bir ayaklanmaya dönüşmüştü.

Kaynak: Haksöz Haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir