• DOLAR 34.599
  • EURO 36.562
  • ALTIN 2931.325
  • ...
SON DAKİKA
11 firmaya faaliyetten men cezası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BURSA - Bursa Büyükşehir Belediyesi, Atık Suların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği'ne göre limit değerini aşan işletmelere 1 milyon 45 bin 73 TL para cezası, 11 firmaya da faaliyetten men cezası verdi.


BUSKİ Atıksuların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik, atık sularını kanalizasyon sistemine limitlerin üzerinde deşarj eden işletmelere önemli yaptırımlar getiriyor.


Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Mayıs ayı oturumunda kabul edilen değişiklik, işletmelere, faaliyetten men cezasına kadar uzanan bir dizi müeyyideleri kapsıyor.


Deşarj yönetmeliğinde, limit değerleri aşan işletmelere yönelik, kirlilik önlem payı tahakkuk uygulamasının ilk kez Temmuz 2010'da uygulanmaya başlandığını belirten BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, "Deşarj limitlerini aşan işletmelere uyguladığımız Kirlilik Önlem Payı (KÖP) tahakkuk uygulaması, işletmelerdeki adres, isim, el değiştirme gibi durumlar neticesinde sonuçsuz kalıyordu. Pratikte karşılaşılan böylesi bir durum, BUSKİ Atık suların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği'nin büyük oranda revize edilmesini gündeme getirdi" dedi.


Etkin yaptırım
Değişiklik kapsamında, yönetmelik hükümlerine uygun faaliyet gösteren işletmelerle ilgili işlemleri kolaylaştırıcı hükümler eklendiğini vurgulayan Çetinavcı, bununla birlikte aksi davranış sergileyen işletmelere uygulanan yaptırım işlemlerinin daha etkili hale getirildiğini dile getirdi.


Bu kapsamda, atık sularını, limitlerinin üzerindeki seviyelerde deşarj eden işletmelere 4 ile 6 aylık dönemleri kapsayan iyileştirme süresi tanındığını hatırlatan Çetinavcı, bu sürenin sonunda gereğini yerine getirmeyenlere de yeni bir ek süre verildiğini söyledi.

Bu ek sürenin bitiminde de olumsuz tutumunu devam ettirmede ısrar eden işletmelere kirlilik önlem tahakkukunun yanı sıra, şebeke suyu bağlantısı ve kanalizasyon hattı iptalinin getirildiğini vurgulayan Çetinavcı, "KÖP uygulamasının başladığı 2010 yılından bu yana atık sularını limitlerin üzerinde deşarj eden 176 firma takibimize alındı. Bu firmalara 1 milyon 45 bin 73 TL'lik KÖP tahakkuk işlemi uygulandı. Tahakkuk edilen toplam tutarın 482 bin 315 TL'si tahsil edildi. Her türlü uyarı ve çağrıya rağmen olumsuz tutumunu devam ettiren 11 firmanın ise faaliyetten men edilmesi cezası da ilgili kurumlara bildirildi" diye konuştu. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir