"Gösteriler uyuşturucu operasyonlarına karşı yapılmadı"
Diyarbakır'da ki bazı STK'lar Lice olayları hakkında, araştırma ve inceleme raporu hazırladı. Hazırlanan raporda Raporda yapılan protesto gösterisinin uyuşturucu operasyonlarına karşı yapılmadığına dikkat çekildi.
DİYARBAKIR- Diyarbakır Barosu, İHD Diyarbakır Şubesi, TMMOB Diyarbakır Temsilciliği, DTSO ve Diyarbakır Tabip Odası Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Kayacık (Hezân) köyünde askerlerin gösteri yapan kitlenin üzerine ateş açması sonucu 1 kişinin öldüğü, 8 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaya ilişkin araştırma ve inceleme raporu hazırladı. Raporda yapılan protesto gösterisinin uyuşturucu operasyonlarına karşı yapılmadığı belirtildi.
Karakol protestosu sırasında çıkan ve 1 kişinin öldüğü, 8 kişinin yaralandığı olaya ilişkin sivil toplum örgütleri adına basın açıklamasını Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Nahit Eren okudu. Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Eren, askerin hiçbir dağılma uyarısı yapmadan gösteri yapan grubun üzerine birkaç duman çıkaran madde attığını, ancak bunların gaz bombası gibi yakıcı ve rahatsız edici olmadığını sadece duman çıkardığını söyleyerek, göstericilerin köye doğru kaçmaya başladığını, ancak bir anda karakolun üst kısmında bulunan yüksek gözetleme kulelerinin bulunduğu kısımdan insanların üzerine ateş açıldığını ifade etti.
Eren, savcının sadece karakol bahçesinde delil topladığını sözlerine ekleyerek, araştırma ve inceleme heyetinin tespitlerini şöyle sıraladı:
"-Karakol dışında yapılan incelemede birçok yerde kan izinin olduğu görülmüştür. Bütün kan izlerinden örnekler alınmıştır.
-Kan izlerinin tamamı karakol sahasının dışında karakola 20-50 Metre mesafede olduğu tespit edilmiştir.
-Yapılan protesto gösterisinin iddia edildiği gibi uyuşturucu operasyonlarına karşı olmadığı, 'kalekol' olarak tabir edilen yeni karakol yapımlarının barış sürecine zarar verebileceği kaygısıyla yapılan demokratik bir gösteri olduğu tespit edilmiştir.
-Yaşanan olay sonrası tamamı ateşli silah yaralanması sonucu; Medeni Yıldırım adlı gencin yaşamını yitirdiği; Ronida Pervane, Nebi Aslan, Jiyan Bulut, Metin Bulut, Veysi Özmen, Dinar Demir, Nihat Karakaya ve Ramazan Çakıl isimli vatanların da yaralandığı tespit edilmiştir.
-Yaralıların hastane raporları ile olayda hayatını kaybeden Medeni Yıldırıma ait otopsi raporuna göre; mermi çekirdeklerinin vücudun üst bölgelerinden giriş yapıp daha aşağıdaki bölgelerden çıkış yapmış olması, göstericilere sadece kendilerine göre daha yüksek konumda bulunan, yani gözetleme kulelerinden ateş açıldığı tespitini doğrulamaktadır"
Kitle içerisinde bulunan bazı kişilerin patlamayan aynı maddeleri karakol dış sahası içinde bulunan çadırlara doğru geri attığını açıklayan Eren, Sonuç raporunda ise, şu ifadelere yer verdi:
"-Çadırların yanması ile birlikte göstericilerin kaçmaya başladığı ancak karakolun üst kısmında bulunan kesimden üzerlerine ateş açıldığı, ölüm ve yaralanmaların buradan açılan ateş sonucu olduğu,
-Silah kullanma şartlarının oluşmadığı, göstericilerin üzerine bilinçli şekilde ateş açıldığı,
-Olayın hemen ardından yetkililerin hiçbir delile dayandırmadan sıcağı sıcağına yaptıkları açıklamalar, yaşanan olayın üstünü kapatmaya ve adli makamları etkilemeye yönelik olduğu, bu durumun etkin soruşturmayı olumsuz etkilediği kanaatine varılmıştır"
Olay hakkında heyetin taleplerini dile getiren Eren,
"-Olaya ilişkin soruşturma son derece şeffaf, hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmeli, olayın tüm taraflarının soruşturmaya etkin bir şekilde katılmaları sağlanmalı, gizlilik kararı kaldırılmalıdır.
-Göstericilere karşı ölümcül güç kullanıldığı da dikkate alındığında soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmesi, delillerin karartılmaması için karakol komutanı ve komuta kademesindeki diğer jandarma görevlileri ve olayda silah kullanan muvazzaf personel açığa alınmalıdır.
-Olayı gerçek mecrasından saptırmaya dönük dezenformasyona son verilmeli, olayı gerçekleştiren faillere odaklanmalıdır" ifadelerini kullandı. (Osman İçli/ İlyas Yavuz-İLKHA)