• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Ayasofya'da işitme engellilere "İşaret Dili" ile hutbe
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul Müftülüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan protokol ile 2018 yılında başlayan işaret dili ile eğitim projesi çerçevesinde eğitim alan din görevlileri, tamamladıkları eğitimin ardından camilerde ve Kur'an Kurslarında engellilere hizmet veriyor.

İlk olarak Üsküdar Valide-i Cedid Camii'nde işitme engellilere yönelik başlatılan işaret dili ile hutbe projesi, Ayasofya-ı Kebir Camii Şerifi'nde devam ediyor.

Hem erkekler hem de hanımlar için ayrılan özel alanlarda, okunan cuma hutbesi işaret dili tercümanları tarafından çevriliyor. Camide hutbe dinleyip namazlarını eda eden işitme engelliler, namaz sonrasında görevliler eşliğinde hem camiyi gezme imkânı buluyor hem de caminin tarihi önemi hakkında bilgi edinebiliyor.

Sürdürülen proje ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan görevliler, işitme engellilerinin ihtiyaç duyduğu bir alanı doldurmanın sevincini yaşadıklarını dile getirdiler.

Bekir Baş

Eyüpsultan Müftülüğüne bağlı Hicret Kur'an Kursu'nda öğretmenlik yapan ve aynı zamanda Ayasofya-ı Kebir Camii Şerifi'nde işitme engelliler için hutbe çevirisi yapan Bekir Baş, "Diyanet İşleri Başkanlığımız bünyesinde 15 yıldır görev yapmaktayım. İstanbul Müftülüğümüz ile İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz arasında yapılan protokol çerçevesinde 2018 yılında din görevlilerine yönelik açılan işaret dili eğitimimizi tamamladık. Bu çerçevede ilk olarak, Üsküdar Valide-i Cedid Camii'nde hutbe çevirisine başladık. İkinci olarak da 2022 yılı haziran ayı itibarıyla Ayasofya-ı Kebir Camii Şerifi'nde hutbe çevirilerine başladık." dedi.

Elif Kaya

Ataşehir'de Kur'an Kursu öğreticisi olarak görev yapan ve Ayasofya-ı Kebir Camii Şerifi'nde işitme engelli hanımlara yönelik hutbe çevirisi yapan Elif Kaya, 2018 yılından bu yana İstanbul Müftülüğü'nde görev yaptığını ve işitme engellilere yönelik işaret dili eğitimini tamamlayarak engellilere yönelik çalışma yapmaya başladığını ifade etti.

İşitme engelliler hem İstanbul'dan hem de farklı illerden Ayasofya'ya geliyor

Kaya, "Eğitimlerimizi tamamladıktan sonra sahada işitme engellilerine yönelik dini eğitim ve Kur'an-ı Kerim eğitimi vermeye başladık. Bu eğitimlerin yanı sıra hutbe çevirilerine de başladık. İlk olarak Üsküdar'da başladık ve daha sonra işitme engellilerin yoğun talebi üzerine bu eğitimi Ayasofya'ya da taşıdık. Neden Ayasofya? Hem erkek hem hanım bireylerimizden engelliler çok fazla talepte bulundular. Ayasofya'da başlatmamızın sebebi hem tarihi bir süreci hem de tekrardan camiye dönüştürülmesinin ardından pek çok ziyaretçi geliyor. Hem İstanbul içerisinden hem de il dışından gelen işitme engelliler burada cuma namazını kılıp hutbeyi dinledikten sonra camiyi gezme imkânı buluyorlar. Cami hakkında tarihi ve mimari açıdan merak ettikleri herhangi bir konuyu yine işaret dili ile tercüme ederek bilgi aktarımı sağlıyoruz. Bu da onların çok hoşuna gidiyor." diye konuştu.

Engelli bireyler hem ibadet ediyor hem de Ayasofya hakkında merak ettiklerini öğreniyor

İstanbul dışından gelenlerin özellikle Cuma gününü tercih ettiğini vurgulayan Kaya, "Birçok kez gruplar halinde ağırladık. Hem hanımlardan hem erkeklerden kalabalık gruplarımız oldu. Hutbeyi dinleyip daha sonra cami hakkında kısa bir bilgi verdik. Bundan çok mutlu olduklarını, gerçekten bunun çok elzem olduğunu ve yaygınlaşması gerektiğini ifade ettiler. Ayasofya olmasının önemi hem tarihsel açıdan hem de ziyarete açık olmasından dolayı da devamlılığını bizden talep ediyorlar. Özellikle işitme engelli hanımlar buraya gelip hutbe dinlemekten çok memnun. Çünkü genelde camiye gidip namaz kılma konusunda çok sıkıntı yaşıyorlar. Özellikle bu Cuma namazı olunca hutbeyi de anlamakta sıkıntı yaşıyorlar. İşitme engelli erkek bireylere yönelik farklı camilerimiz var. Bayanlar genelde bunun dışında tutuluyordu ama Ayasofya'da böyle bir uygulamanın başlamasıyla hanımlar da caminin kapsayıcı etkisi altına girmiş oldular. Günden güne sayımız da artmaya başladı." şeklinde konuştu.

Yusuf Demirci

"Engelli kardeşlerimizin hutbe ihtiyacını işaret diliyle gideriyoruz"

Beykoz Hoca Mahmut Bayram Camii İmam Hatibi Yusuf Demirci de, şunları kaydetti:

"Ayasofya-ı Kebir Camii Şerifi'nde yapmış olduğumuz işaret dili ile hutbe çevirisi hizmeti aynı zamanda buraya gelen işitme engelli kardeşlerimizin de dini sorularına cevap vermek gibi bir hizmet de sunmaktayız. Cuma namazındaki hutbe aynı zamanda farz hükmündedir. İşitme engelli kardeşlerimiz bundan mahrumdu. Bu kardeşlerimize hutbede anlatılan konuları da işaret diliyle çevirmek suretiyle eksikliklerini gideriyoruz. Bundan da memnuniyet duyuyoruz. İl içerisinden, il dışından ziyarete gelen kardeşlerimiz bu hizmetten istifade etmektedirler. Önümüzdeki zaman dilimi içerisinde hedeflerimiz öncelikle selatin camilerde işitme engelliler için işaret dilini sunmaktır. İnşallah Rabbimiz bunu da bizlere nasip eder."

"İşaret diliyle hutbe engelli kardeşlerimizi memnun etti"

İstanbul Müftülüğü Engelli Koordinatörlüğü tarafından engellilere yönelik sürdürülen hizmetlerinin sadece işitme engellilerle sınırlı olmadığını hatırlatan Demirci, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul'umuzun birçok ilçesinde işitme engellilere, görme engellilere yönelik Kur'an-ı kerim eğitimi, dini bilgiler eğitimini de sürdürmekteyiz. Bu kardeşlerimiz kendi dilleriyle kendilerine anlatım yapılmadığı için mağdur durumdaydılar. Biz de bu açıdan işaret dili ile işitme engelli kardeşlerimize, Braille alfabesi yöntemiyle de görme engellilere hizmet sunuyoruz. Arkadaşlarımızla birlikte Ayasofya'da hutbe çevirisine başladığımız günden bu yana il içerisinden, il dışından, yurt dışından ziyarete gelen kardeşlerimiz bir anda çeviri yaptığımızı gördüklerinde çok şaşırmışlar, çok da mutlu olmuşlardı. Aynı anda birbirleriyle sosyal medya yoluyla bu hizmeti diğer engelli kardeşlerimize ulaştırdılar. Bu da bizi ziyadesiyle memnun etti. Demek ki verdiğimiz hizmet çok değerli olduğundan bu hizmetimiz engelli kardeşlerimiz tarafından olumlu karşılandı." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir