• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Kasaplar: Et fiyatlarındaki artışın sebebi hayvan sayısının azlığındandır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Et fiyatlarındaki artış yüzünden her hafta etiket fiyatlarını değiştirmek zorunda kaldıklarını ifade eden Rüzgar, bu durumdan vatandaşlar gibi kendilerinin de rahatsızlık duyduğunu vurguladı.

Geçen seneye oranla et fiyatlarının yaklaşık yüzde 135 arttığına dikkat çeken Rüzgar, yetkililerin ise fiyat artışlarına karşı sessizliğini koruduğunu ileri sürdü.

Türkiye'de ciddi bir hayvan azlığının olduğunu, hayvanların kaçak yollarla yurt dışına gönderildiğini iddia eden Rüzgar, bu sebepten ötürü kasapların hayvan bulmada sıkıntı yaşadıklarını kaydetti.

Yetkililerin bir an önce gerekli tedbirleri alıp hayvan ithal etmesi gerektiğini belirten Rüzgar, aksi halde et fiyatlarındaki artışın artarak devam edeceğine işaret etti.

Mehmet Ali Rüzgar

"Her hafta zam yapılıyor"

Son zamanlarda özellikle kırmızı et fiyatlarının çok yükseldiğini aktaran Rüzgar, "Yaklaşık 40 yıllık kasap sektöründe esnafım. İlk defa bir ay içerisinde kımızı ete 5-6 defa zam gelmesini manidar buluyoruz. Daha önceki senelerde yılda bir veya iki defa 1-2 lira zam yapılırken, şu anda ise her hafta dana etine kilogram başı 5 lira zam yapılıyor. Kasaplar olarak bu artışlar yüzünden sürekli etiket değiştirmek zorunda kalıyoruz. Durum böyle olunca vatandaşa verecek cevap bulamıyoruz. Vatandaş haklı olarak dün aldığı fiyatı bugün göremeyince şikâyette bulunuyor." dedi.

"Et ithal edilmezse artışın önü alınamaz"

Kasaplar olarak kırmızı et fiyatlarını kendilerinin yükseltmediğini savunan Rüzgar, şöyle devam etti:

"Günübirlik hayvan pazarından hayvanlarımızı alıyoruz. Pazardan pahalıya hayvan aldığımızda bizlerde pahalıya satmak zorunda kalıyoruz. Geçen sene bu vakitlerde arpanın kilogram fiyatı ortalama 4 lira 50 kuruştu, şu anda ise 6 liradır. Yani son bir senede arpa fiyatında yüzde 25 gibi bir artış var. Geçen sene karkas olarak bilinen kemikli dana etinin kilosunu kasaplar 48 liradan alıyorken şu anda 120 liraya alıyoruz. Yani neredeyse yüzde 135'in üzerinde zam geldi. Hükümet ise maalesef bu konuda sessiz kalıyor. Şayet hükümet bu konu hakkında bir açıklama ya da et ithal etmezse, kırmızı etteki fiyat artışının önünü alamaz."

Geçen sene bu vakitlerde kemiksiz dana etinin kilosu 55-60 lirayken şu anda ise 160 lira olduğunu belirten Rüzgar, 65-70 lira civarındaki kuzu etinin fiyatının ise 120 liraya yükseldiğini aktardı.

"Bir an evvel gerekli tedbirler alınmalı"

Küçükbaş hayvanların fiyatının da yaklaşık 10 gündür yükselişte olduğu bilgisini paylaşan Rüzgar, "Şu an Türkiye'de hayvan azlığı var. Bir de aldığımız duyumlara göre kaçak yollarla yurt dışına hayvan çıkışı oluyor. Haliyle kasaplar olarak hayvan sıkıntısı çekiyoruz. Böyle olunca kırmızı et fiyatları yükseliyor. Hükümet bir an evvel sınırlarda gerekli tedbirleri alıp yetersiz olan dana etini de ithal etmesi lazım." ifadelerini kullandı.(İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir