• DOLAR 32.314
  • EURO 34.693
  • ALTIN 2412.854
  • ...
Et alırken nelere dikkat edilmelidir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mardin'de et ürünleri satıcısı Abdülgani Akgündüz, bu tür hilelere karşı alınması gereken tedbirleri aktararak vatandaşın ucuz et almaktan kaçınmalarını önerdi.

Akgündüz, et ürünlerinde yapılan hilelerin böbrek ve mide rahatsızlığına zemin hazırladığına dikkat çekti.

"Ürünlerde genellikle tavuk taşlığı hilesi kullanılıyor"

Kıymalara genellikle tavuk taşlığı karıştırıldığını belirten Akgündüz, "Kıymalarda çok fazla hile olmakta ve içerisine özellikle tavuk taşlığı karıştırılıyor. Tavuk taşlığı da çok ucuz olup şu anda kilosu 20 TL. Etin renginin kırmızı görünmesi için tavuk taşlığıyla iç yağı karıştırıldığı zaman kıymayı daha ucuza alırsınız. Bu şekilde yapılan hilenin de  farkında bile olamazsınız. O yüzden şu anda genel tüm marketlerde belli kısımlarda hazır kıyma, hazır etlerin satıldığı ürünlerde genellikle tavuk taşlığı kullanılır. O kıyma alınıp suyun içinde bekletildiği zaman tavuk taşlığının rengi gider. Et beyaz renge döner. Hilesi o şekildedir ve genellikle de bizim halkımız şu anda ucuz et yeme peşinde olduğu için kelle, sakatat türü malzemeler eklenerek kıymanın içerisine karıştırılır." ifadelerini kullandı.

Kıyma ve başka et ürünlerinin insanda oluşturduğu hastalıklara değinen Akgündüz, "Alacağınız ürünü direkt tezgâhtan kendiniz seçip alırsanız daha uygun. Çünkü ucuz yola kaçmak için genellikle yaşlı hayvanlar kesilir. Normal mahalle kasaplarından alınırsa daha temiz, daha güvenilir olur. İnsanların zaten şu anda tükettikleri genellikle uygun fiyat olduğu için sağlık açısından insanlara çok zararlı olur. Böbrek taşlarıyla beraber midede bayağı bir sıkıntı oluşturur. Özellikle böbreklere daha çok zarar verir." şeklinde belirtti.

"Ucuz etten kaçınsınlar çünkü ucuz etin hilesi çok fazladır"

Akgündüz, ucuz et ile ilgili de tavsiyelerde bulunarak, "Ucuz eti pek tavsiye etmem, ucuz etten kaçınsınlar. Çünkü ucuz etin hilesi çok fazladır. Alışverişin en güvenilir olanı sadece güvendikleri kasaplardan alabilirler. Seçtikleri eti gözlerinin önünde kendi çektirirse daha iyi olur. Çünkü bazıları kıymanın içerisine sinir, damar gibi ne buluyorsa karıştırıyor. Onlara dikkat etsinler. Etin rengine özellikle önem göstersinler. Dinlenmiş eti alırlarsa daha iyi olur." dedi.

En güvenli alışverişin mahalledeki kasaplardan yapılması gerektiğini ifade eden Akgündüz, "Kasaplarda pek fazla hile yapmaları söz konusu değil ama marketlerde yapılır. Marketlerde gıda boyası vururlar etlere. Maksat etin rengi daha iç açıcı olsun, daha bir güzel görünsün diye. Genellikle kasaplardan alınırsa hilesiz olup daha iyi, daha temiz olur." şeklinde kaydetti.

 

(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir