• DOLAR 32.234
  • EURO 35.228
  • ALTIN 2478.227
  • ...
AB'den Bosna Hersek'e "aday ülke" statüsü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Birliği’nin (AB) Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanlarının bugün aldığı kararın, perşembe günü düzenlenecek AB zirvesinde liderler tarafından da onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Bu karar, Bosna Hersek için uzun bir katılım sürecinin ilk adımı niteliğinde olacak.

Avrupa Komisyonu ekim ayında üye devletlere, siyasi istikrarsızlıkla karşı karşıya olan 3,5 milyon nüfuslu Balkan ülkesine adaylık statüsü verilmesini tavsiye etmişti.

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Oliver Varhelyi, Bosna Hersek yöneticilerine “bu tarihi fırsattan en iyi şekilde yararlanmaları” ve yapılan tavsiyeleri hızla hayata geçirmeleri” çağrısı yaptı. 

Varhelyi, Bosna-Hersek ile katılım müzakerelerinin başlayabilmesi için tavsiyede bulunulan 14 öncelikli alanda reformların gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

AB Komisyonu, ekim ayında yayımladığı raporda özellikle hukuk devleti alanında bu ülkeden gerekli reformların yerine getirilmesini istemişi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna'daki savaşın genişlemeye yeni bir jeopolitik anlam kazandırdığını belirterek bunun "kıta için barış, refah ve istikrara yönelik uzun vadeli bir yatırım" olduğunu söylemişti.

Yedi ülke halihazırda AB üyeliği için resmi adaylık statüsüne sahip. Bunlar Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk, Ukrayna ve Moldova. (İLKHA)

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir