• DOLAR 32.559
  • EURO 34.941
  • ALTIN 2442.117
  • ...
Snowden`ın Sığınma Talebine Putin`den `Şartlı Evet`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Doğruhaber / Dışhaber Servisi
Putin yaptığı açıklamada, Snowden`ın ABD istihbarat ajansları ile ilgili bilgileri sızdırmaya son vermesi durumunda ülkesinin kendisini kabul edebileceğini söyledi.
 
Ancak Putin, ABD`nin Snowden`ın kendilerine iade isteğini bir kez daha reddetti.
 
ABD`ye karşı seçenekleri azalsa da Putin`in şartlı evet cevabını kabul etmesi beklenmeyen Snowden ise bir haftadır süren sessizliğini bozarak WikiLeaks üzerinden bir açıklama yaptı.
 
Beyaz Saray`ı ülkelere baskı yolu ile sığınma hakkını engellemekle ve pasaportunu iptal ederek kendisini "tabiiyetsiz" bırakmakla suçlayan Snowden, Obama yönetiminin "bireylerin zulüm karşısında sığınma hakkını" garanti altına alan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesini ihlal ettiğini söyledi.
 
Snowden, "Hüküm giymemiş olmama rağmen pasaportum tek taraflı olarak iptal edildi. Adli bir karar olmadan ABD yönetimi en temel hakkımı kullanmamı engellemeye çalışıyor. Bu hak herkese ait olan sığınma talebi hakkıdır" dedi.
 
Obama yönetimini "politik saldırı araçlarını" kullanmakla itham eden Snowden, "Amaçları beni korkutmak değil, benden sonra gelecek olanları yıldırmak.
 
Obama yönetimi benim gibi muhbircilerden korkmuyor. Obama yönetimi senden korkuyor. Obama yönetimi kızgın ve bilgilendirilmiş bir toplumun anayasanın söz verdiği hükümeti talep etmesinden korkuyor." dedi.
 
23 Haziran`da Hong Kong`dan ayrılarak Ekvator`a gitmek amacıyla Moskova`ya gelen Snowden ABD`nin pasaportunu iptal etmesi nedeniyle o tarihten bu yana Moskova`nın Sheremetyevo havalimanında mahsur kalmış durumda.
 
Ekvator devlet başkanının Snowden`ın ülkeye girerek başvuru yapması durumunda sığınma talebinin değerlendirilebileceğini açıklaması ardından Snowden için seçenekler de azalmıştı.
 
Snowden`ın seçeneklerinin azaldığını gösteren bir diğer gelişme ise WikiLeaks üyesi Sarah Harrison aracılığı ile Pazar geç saatlerde Rusya`ya siyasi iltica başvurusunda bulunması oldu.
 
Öte yandan Pazartesi günü öğleden sonra bir basın toplantısı düzenleyen Putin, Snowden`ın iltica başvurusuna bir şartla evet yanıtı verdi.
 
Putin, "Tek şartımız var: Amerikan ortaklarımıza zarar verici faaliyetlerine son vermesi. [Ancak Snowden] kendisini bir aktivist, insan hakları ve demokrasi için eylemci olarak görüyor. Ene olursa olsun faaliyetlerine son verme niyetinde değil" dedi.
 
Kendisi Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği haber alma teşkilatı KGB`nin eski bir ajanı olan Putin, Snowden`ı bir casus olarak gördüğünün altına da çizerek, "Bizim ajanımız değil, bizimle de çalışmıyor" dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir