• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Baskıcı Çin hükümeti Tokat’ta protesto edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İHH Tokat tarafından organize edilen program, Ali Paşa Cami’de gerçekleştirildi.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Genç İHH Tokat Başkan Yardımıcısı Mehmet Erdem’in okuduğu basın metni ile devam etti.

Çin lideri Şi Cinpin’in, "Sıfır Kovid" politikası adı altında birçok insanı evlere kilitleyerek ölüme terk ettiğini belirten Erdem, "Çin’in kovid zulmü Doğu Türkistanlıları da vurdu. Yaklaşık dört aydır evlerinde kilitli kalan Uygur Türkleri, açlıkla yaşam mücadelesi verirken bu kez 24 Kasım günü gece yarısı ölümlere sebep olan yangının tam ortasında arasında kaldı. Elektrikten kaynaklı meydana gelen yangında 21 katlı bir apartmanın beş katı yandı! Dört saat süren yangına, Çinli itfaiye ekipleri çok geç müdahalede bulundu. Bölgedeki yerel kaynaklara göre ekipler facianın önlenmesi için yeterince çaba sarf etmedi." dedi.

Komünist Çin yönetiminin Uygur bölgesindeki uygulamalarının kitlesel bir sosyal mühendislik projesi olarak gördüklerini ifade eden Erdem, "Çin’in Uygur bölgesinde uyguladığı terörle savaş ve güvenlik merkezli politikaları Uygur toplumunu kültürel kimliklerinden, dini inançlarından sıyrılmış ve “terbiye edilmiş” makul vatandaşlar haline getirecek kitlesel bir sosyal mühendislik projesi olarak görülmelidir." diye konuştu.

"Kur’an-ı Kerim dahil dini kitapları bulundurmak ve okumak, ibadet etmek, sakal bırakmak, başörtü, uzun etek gibi dini kisveler kullanmak yasaklanmıştır."

Çin hükümetinin Uygur bölgesinde birtakım yasaklar getirdiğini aktaran Erdem, "Bugün geldiğimiz noktada, Uygur bölgesinde, Uygurca tüm eğitim kurumlarından kaldırılmış, din eğitimi ve öğretimi yasaklanmış, Kur’an-ı Kerim dahil dini kitapları bulundurmak ve okumak, ibadet etmek, sakal bırakmak, başörtü, uzun etek gibi dini kisveler kullanmak yasaklanmıştır. Şimdi bir de bu zulümlere Çin hükümetinin irrasyonel "Sıfır Kovid" nedeniyle eve kapatılma zorunluluğu eklendi." şeklinde belirtti.

"Tüm ülkeler Çin ile siyasi, ticari ve askerî bağlarını koparmalıdır"

Çin'e yönelik her türlü ambargo uygulanması gerektiğini belirten Ergin, "Birleşmiş Milletler, Çin’in insan haklarını ayaklar altına alan toplama kampları vahşetini derhâl durduracak sahici adımlar atmalıdır. Çin’in veto engelini aşabilecek önlemler getirilmelidir. Toplama kampları utancından kurtuluncaya kadar tüm ülkeler Çin ile siyasi, ticari ve askerî bağlarını koparmalıdır." ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasına HÜDA PAR Tokat İl Başkanı Mahmut Kaya, Kızılay Tokat Şube Başkanı Faruk Delen, STK temsilcileri ve cami cemaati katıldı.

Program, yapılan dua ile sona erdi. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir