• DOLAR 35.346
  • EURO 36.531
  • ALTIN 3038.3
  • ...
112 acil sağlık personeli: Ailelere tavsiyemiz ilk yardım hakkında ders veya bilgi edinmeleridir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1-7 Aralık "Acil Sağlık Hizmetleri Haftası" nedeniyle Mardin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açılan stantta sağlık personeli Gökhan  Demir, çocuk veya bebeklerde evde bulunan kesici, ilaç veya başka cisimleri yutmaları anında yapılması gerekenler hakkında da değinerek, öncelikle aile bireylerinin sakin olup sağlıklı bir şekilde hareket etmelerini belirtti.

Bunun yanında gereksiz yere 112 Acil Servis hattının aranmamasına dikkat çekerek Demir, sebepsiz yere 112 acil servisi arandığı takdirde başkalarının ölümüne sebebiyet olunabileceğini vurguladı.

Stant kurma amaçlarını aktaran Demir, "1-7 Aralık sağlık haftası münasebetiyle insanların bilinçlenmesi adına stant kurduk. Bazı temel ilk yardım müdahalelerini göstermeye çalışıyoruz. İnsanlar hem bu şekilde bilgi edinmiş oluyor hem de başlarına gelebilecek kazalardan korunmayı öğretip yardım etmeyi amaçlıyoruz." dedi.

"Bebeklerde boğaza yabancı cisim kaçması durumunda öncelik paniklememektir"

Acil sağlık personeli Gökhan Demir

Çocukların boğazlarına yabancı cisim kaçtığı takdirde yapılması gereken ilk müdahaleleri sıralayan Demir, "Çocuklarda genelde şu sorunlar yaşanıyor. Bebeklerin ağızlarına kesici bir şey almaları ya da anne sütünün boğazlarına kaçması durumunda öncelikle olabildiğince sakin olmalıyız. Sakin olduğumuz sürece insanların hayatını kurtarmak bizim için daha rahat olacaktır. Çocuğun genel durum değerlendirmesini yapacağız, ağız içinde herhangi bir şeyin olup olmadığını görmemiz gerekiyor. Eğer ağız içinde herhangi bir şey varsa süpürme ya da cımbızlama yöntemiyle o cismi alabiliriz. Bunu aldıktan sonra çocuğun genel durumunu baz alıp elimizin üstüne alarak çenesini tutup sırtına 5 defa vurduktan sonra heimlich manevrası ile 2 parmakla göğsüne baskı uygulayabiliriz. Bunun amacı yabancı cismi diyaframa baskı kurarak dışarı atmaktır." ifadelerini aktardı.

"Bilinçsizce yapılan uygulamalar ölüme kadar götürebiliyor"

Demir, ilk yardım hakkında aile bireylerinin bilgi edinmesi halinde çocuklarının hayatlarını daha rahat kurtarmaya vesile olacaklarını belirterek, "Bebeklerde bunu anneyle çok rahatça uygulayabilirler. Bunu öğrenirlerse stres, sıkıntı yapmadan çok daha güzel bir şekilde kendi çocuğunun hayatını kurtarabilirler. Bebek veya çocuklarda ilaç alımlarında ilk önce hangi ilaç olduğunu bilmek gerekiyor. Çünkü misal bazı maddeler var çamaşır suları ya da farklı şeyler suyla temas ettiğinde çok daha kötü durumlara sebebiyet verebilir. Bebekler, çocuklar bunu aldığında direk mideye doğru gidiyor. Mide asidiyle beraber belirli bir oluşuma giriyor. Üstüne biz herhangi bir şey verirsek daha kötü sıkıntılar oluşturabiliriz. Bilinçsizce yapılan uygulamalar ölüme kadar gidebiliyor. Bu durumlarda çocukların kusturulması veya hemen 112 Acil servisi arayarak hastaneye nakledilmesi lazım." şeklinde konuştu.

Demir, gereksiz yere 112 acil servisin aranmasına da değinerek, "Gereksiz yere 112 Acil servisini meşgul etmemek lazım çünkü başkalarının sağlığının önünde geçebiliriz. Ailelere tavsiyemiz ilk yardım hakkında ders veya bilgi edinmeleridir. Hem kendinize hem de aile ve çevrenize daha çok katkıda bulunup hayatlarını kurtarabilirsiniz." diye belirtti.. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir