• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Engelliler bir türlü çözülmeyen sorunlarının artık çözülmesini istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Engellilerin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin İLKHA muhabirine konuşan Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği İstanbul Şube Başkanı Hasan Çatalbaş, yıllardır bitmeyen, tükenmeyen sorunlarının yine aynı şekilde devam etiğini, bu sorunları dile getirirken tekrara düştüklerini ancak çözülmeyenleri gündeme getirmekten başka çıkar yollarının olmadığını ifade etti.

"Rapor sorunlarıyla birlikte birçok engelli insanımız engelsiz pozisyonuna düştü"

Bir milyona yakın engelliye bakan engelli yakınları hâlâ sosyal güvenlik çatısı altına alınmayı beklediğini hatırlatan Çatalbaş, "Burada çok ciddi mağduriyetlerimiz hâlâ devam ediyor. Bununla ilgili her platformda söz alıp anlatıyoruz ama duyan yok. Raporlarla ilgili ciddi problemlerimiz devam ediyor. Birçok engelli insanımız engelsiz pozisyonuna düştü, hak kaybına uğradı, mağdur oldu. Bu sefer tam bağımlı olması gereken raporlar maalesef yarı bağımlıya dönüştü. Bu da ekonomik olarak sıkıntı içerisinde olan bir engelli kardeşimizin dertlerine bir dert daha eklenmesine neden oluyor." dedi.

"Günlük hayatta erişilebilirlik sorunlarımıza hala çözüm bekliyoruz"

Çatalbaş, "Bir diğer sorunumuz ortez-protezlerdeki devlet katkısı. Burada da sorunlarımız aynı şekilde devam ediyor. Devletin yaptığı katkılar çok komik rakamlar. Bu ekonomik koşullarda ortez-protez ihtiyacı olan ortopedik engelli kardeşlerimizin proteze ulaşma lüksü elinden alınıyor. Bunun yanı sıra yine toplumumuzda erişilebilirlik noktasındaki sıkıntılarımız devam etmektedir. Bununla ilgili olarak da maalesef kamu kurumlarında, günlük hayatta erişilebilirlik sıkıntısı çekiyoruz. Yollar, kaldırımlarımız, bina içlerimiz kaldırım iniş çıkışlarımız ve araç park ediş sıkıntılarımız devam ediyor. Bununla ilgili de çözüm bekliyoruz ama hâlâ bir çözüme ulaşamadık." diye konuştu.

"Sayın Cumhurbaşkanımız! Artık sesimizi duyun"

E-KPSS sonuçlarının açıklandığını ve yeterli puan alan engellilerin atama beklediğini de vurgulayan Çatalbaş, son olarak şunları kaydetti:

"2022 yılı için herhangi bir engelli ataması yapılmadığı için burada da mağduriyetler devam etmekte. Ekonomik sıkıntı içerisinde en büyük sıkıntılardan birisi de engellilere bağlanan engelli aylıkları ve evde bakım aylıklarıdır. Burada eve giren kişi başı gelir kriteri devam etmektedir. Kişinin kendisi değil eve giren para baz alınıyor. Böylece engellilerimiz son derece mağdur olmaktadırlar. Bu hayat pahalılığında inim inim inlemekte ama seslerini duyan yok. Sayın Cumhurbaşkanımızın engelli hassasiyetini her röportajda, her konuşmada gündeme getiriyoruz ama ya sesimiz Cumhurbaşkanımıza gitmiyor ya da birileri giden sesimizi bir şekilde kesiyor. O nedenle Sayın Cumhurbaşkanımız! Artık bizi duyun. Bu günlerde bizi duymanıza çok ihtiyacımız var." (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir