• DOLAR 32.708
  • EURO 35.126
  • ALTIN 2449.555
  • ...
Bakteriyel kemik hastalıkları için yeni tedavi yöntemi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bu yenilik farelerde stafilokok bakterisine karşı kullanıldığında umut verici sonuçlar gösterdi. Bu keşfin, kemik hastalıklarını tedavi etmek ve antibiyotik direncinin gelişimini yavaşlatmak için kullanılabileceği belirtiliyor.

Araştırmacılar, çalışmalarının sonuçlarını Nature Biomedical Engineering dergisinde, ‘Staphylococcus aureus ile savaşta antibiyotik yüklü kemik çimentosu’ başlıklı bir makale ile yayımladılar.

Araştırmacılar ‘yeni anti-enflamatuarların, tedaviye dirençli bakterilerle yüzleşmek, onlara karşı bakteriyel direncin büyümesini geciktirmek ve hedef enfeksiyon bölgelerine ulaşmaya çalışmak için aktif olması gerektiği’ görüşündeler. Yaptıkları açıklamada ayrıca ‘vahşi ve mutasyona uğramış tipteki bakteriyel hedeflerle kemik enfeksiyonuyla savaşmak için 17 antibiyotik adayından oluşan bir grubun moleküler füzyon simülasyonu yoluyla tasarımının bir açıklamasını yaptıklarını’ belirttiler.

Brigham ve Kadın Hastanesi Mühendislik Tedavileri Merkezi Müdür Yardımcısı ve Biyoteknoloji ve İleri Biyomalzemeler Geliştirme Laboratuvarı Baş Araştırmacısı Hai-Lin Zhang konuya dair şunları söyledi:

"Gıda ve İlaç İdaresi, orijinal olarak kemik dokusu için geliştirilmemiş antibiyotiklerle yüklü kemik çimentosu türlerine izin verdi Bu antibiyotikler, kemik dokusuna özgü olmamanın yanı sıra bakteriyel dirençle karşılaştı. Yani; Bu acil ihtiyacı karşılamak için yeni nesil gelişmiş antibiyotikler yaratmak zorundayız.”

Tıp Bölümü araştırmacıları, antibiyotik ve kemik çimentosunun etkili, topikal bir kombinasyonunu oluşturmak için Brigham ve Kadın Hastanesi Ortopedi Bölümü ile iş birliği yaptı. Ekip, kemik çimentosu matrisi yoluyla enfeksiyon bölgesine ulaşan yeni, topikal, hassas bir antibiyotik tasarlamak için polimetil metakrilattan yapılmış bir çimento kullandı.

Araştırma ekibi, antibiyotik tasarımı için gerekli moleküllerin kısa bir listesini çıkardı ve ilaca karşı dirençsiz ve dirençli antibiyotik bakterilerini teorik bir modelde inceledi. Ekip daha sonra antimikrobiyal profilaksi ve stafilokok bakterisi bulaşmış bir modeli içeren bir deneyde günümüzün klinik kullanımlı polimetil metakrilat kemik çimentosunu antibiyotik yüklü polimetil metakrilat çimento ile karşılaştırdı.

Araştırmacılar, VCD-077 adlı çift etkili bir antibiyotik belirlediler ve bunun hücrelerde ve hayvan modellerinde etkinliğini incelediler. Gözlemlenen antibiyotik, kemik çimentosunun stabilitesini etkilemeden ilaç salım kinetiğini iyileştirdi, çok çeşitli antibiyotiğe dirençli bakterilerle mücadelede yüksek etkinlik gösterdi ve gelecekteki direncin gelişimini yavaşlattı.

Araştırmacılar, klinik uygulamalara geçmeden önce daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyduklarını ancak molekülleri bulmak ve antibiyotik tasarımını geliştirmek için gerçekleştirdikleri bilgisayar mühendisliği uygulamasının başarılı olduğunu vurguluyor.

 

ŞARKU'L AVŞAT

Bu haberler de ilginizi çekebilir