• DOLAR 32.262
  • EURO 35.017
  • ALTIN 2445.778
  • ...
Tarihte bugün: 23 Kasım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1918: Fransız generali Franchet d’Espérey (Franşe d’Espere), işgal orduları komutanı olarak İstanbul’a girdi. Beyaz ata binen Franchet d’Espérey’e (Franşe d’Espere’ye), “bir kral gibi” tören yapılması tepki çekti. Ancak Müslümanların izzetleri, işgali kabul etmeyecek; Müslüman Anadolu halkı, kuracağı direniş gruplarıyla işgalcileri kovacaktı. (Fransız generali Franchet d’Espérey İstanbul’a girdi)

 

1927: Türkiye’nin doğu bölgesinde uygulanan sıkıyönetim, kaldırıldı. Sıkıyönetim yılları boyunca doğuda işkence ve zulüm devam etmiş; tek parti dönemi başta olmak üzere cumhuriyet rejimi boyunca buralara asimilasyon politikası uygulanarak Kürtlerin din, dil ve etnik yapıları baskı altına alınmıştır.  (Sıkıyönetim kaldırıldı)

 

1929: Bursa’da tekkelerde ibadet ve irşad ile meşgul olan şahıslar toplatılarak tutuklandı. Müslüman toplumun en köklü dini ve kültürel kurumlarının başında gelen tekke ve medreselerin bir çırpıda zorla kapatılıp yasaklanması, şu ana kadar da İslam Milleti’nin rıza göstermeyip karşı çıktığı Kemalist, laik uygulamalardan biri olmuştur. Buna mukavemet gösterenler ise idam da dâhil olmak üzere çeşitli şekillerde cezalandırılmışlardı. (Bursa’da ibadet ve irşad ile meşgul olan müslümanlar tutuklandı)

 

1964: Başbakan İsmet İnönü başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu, Türkiye karasularının 6 milden 12 mile çıkarılmasını kararlaştırdı. Lozan Antlaşması’nda işgal devletleri tarafından tanınmaya odaklanmış Ankara Hükümeti, Osmanlı’dan geriye kalan toprakların kimler tarafından nasıl paylaşıldığını önemsememiş; bu nedenle Ege Denizi’nde, Türkiye kıyılarından bir kaç mil uzaktaki adalar bile tümüyle Yunanistan’a verilmişti. 3 milden fazla olacak karasuları demek, Türkiye’den ayağını suya sokan birinin Yunan karasularını ihlâli anlamına gelmektedir. Bu nedenle uzmanlara göre bu sorun ilanihaye devam edecektir.  (Türkiye karasularının 6 milden 12 mile çıkarılması kararlaştırıldı)

 

1980: Çin temsilcileri, BM ve BM Güvenlik Konseyi toplantılarına ilk defa katıldılar. Çin, katı sosyalist politikalarından kısmen vazgeçip batıyla kaynaşma süreci başlatmış ve giderek yarı liberal ekonomik sisteme geçmişti. (Çin temsilcileri BM toplantılarına ilk defa katıldılar)

 

1985: Atina’dan Kahire’ye gitmek üzere havalanan Mısır Havayolları’na ait bir yolcu uçağı, silahlı kişilerce kaçırılarak Malta’ya indi. Mısırlı komandoların sözde kurtarma girişimi tam anlamıyla bir katliama dönüştü ve 60 kişi öldü. (Mısır Havayolları’na ait bir yolcu uçağı kaçırıldı)

 

1996: Etiyopya Havayolları’na ait bir yolcu uçağı kaçırıldı. Yakıtı biten uçak Hint Okyanusuna düştü; 123 kişi öldü. (Etiyopya Havayolları’na ait yolcu uçağı kaçırıldı)

 

2016: Kasım ayında yeniden alevlenen şiddet olaylarında Myanmar Ordusu, Rohingyalı Müslümanlara yönelik büyük bir katliam başlattı.

Budist çetelerin gerçekleştirdiği son saldırılarda, en az 9 kişi yakılarak katledildi; 90 kişi de kaçırıldı. Zalim Myanmar Ordusu ise Dar Gyi Zar isimli bir Müslüman köyünde 22 kişiyi katletti. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Müslümanlara ait olan 3 köyün yakıldığını gösteren uydu görüntüleri paylaştı. (Myanmar Ordusu katliam başlattı)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir