• DOLAR 32.282
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2473.486
  • ...
Türkiye birincil enerji kaynaklarının 70'ini ithal ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Manisa'da konuşan Bakan Dönmez, İstanbul'daki saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet yakınlarına sabır, yaralılara da acil şifalar diledi.

"Cumhurbaşkanımız 28 Ekim'de Ankara'da Türkiye'nin 'Türkiye Yüzyılı' vizyonunu vatandaşlarımızla paylaştı" diyen Bakan Dönmez, şöyle konuştu:

"’Türkiye Yüzyılı’nı birlikte inşa etmek için altyapıyı tamamlamak lazım. Son 20 yılda enerjiden ulaştırmaya, eğitimden sağlığa, savunma sanayisinden tarıma kadar birçok altyapı eksikliğimizi tamamladık. 2023'ten sonra modern Türkiye'yi bunun üzerine inşa edeceğiz. Genciyle yaşlısıyla, işçisiyle, memuruyla, çiftçisiyle diğer tüm unsurlarıyla birlikte inşa edeceğiz. Birçok önemli projemizin sonuna geldik. Kendi alanımızla ilgili olarak Türkiye maalesef dışa bağımlı bir ülke. Birincil enerji kaynakları olarak yüzde 70'ini ithal ediyoruz. Geçen yıl 50,4 milyar dolar faturayla karşı karşıya kaldık. Bu sene bu rakam iki katına gelecek, çünkü fiyatlar arttı. Birim fiyatları tüm dünyada arttı. Bugün paranız dahi olsa bile, bu enerjiyi alamayacak ülkeler var. Bunu hepimiz görüyoruz. Sadece geçen sene elektrik ve doğal gazda destek tutarı 100 milyar civarında gerçekleşti. Bu yıl, bu rakam en az iki katı olacak. Bugün evlerde kullandığımız doğal gazın yüzde 75'i, hatta zaman zaman yüzde 80'i hükümetimiz tarafından sübvanse ediliyor. Başka bir ifadeyle 250 liralık bir fatura ödüyorsanız, bunun 750 lirasını hükümetimiz ödüyor. Elektrikte özellikle kademeli uygulamaya geçmek suretiyle dar gelirli vatandaşlarımıza ilk kademede yüzde 50'lik bir sübvansiyon söz konusu. Enerji alanındaki hizmetlerimizden en önemlisi doğal gaz. Bugün 81 ilin tamamında doğal gaz var. Karadeniz gazını önümüzdeki yıl çıkartıp sisteme verirsek belki de bu şehirlerimiz artık ithal değil, yerli, milli gazımızı kullanarak doğal gazla tanışmış olacak." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir