• DOLAR 32.27
  • EURO 34.855
  • ALTIN 2410.503
  • ...
Mantar zehirlenmesinde can kaybı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Karaciğer nakli olmuştu

Sarıyer’de bir ormanlık alanda topladıkları mantarlardan rahatsızlanan çift hastaneye kaldırılmıştı. Yıldız çiftinden Yusuf Yıldız (60) müdahaleye rağmen hayatını kaybetmişti. Eşi Feriza Yıldız ise yoğun bakıma alındığı İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan karaciğer nakline rağmen hayatını kaybetti.

Uzmanlar uyarıyor

Konuyla ilgili araştırma yapan Barutçiyan, Sarıyer'de zehirlenen vatandaşların hangi tür mantarı tüketmiş olabileceğine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ölümcül vakaların yüzde 95'inden yeşil kafalı köygöçüren sorumlu. Bu mantar bir yetişkini öldürür. Yedikten hemen sonra etki etmez. Minimum 12 saat, genellikle 24 ile 48 saat arasında ilk belirtiler kanlı ishalle başlar. Ondan sonra doktora gitseniz midenizi de yıkayamaz. Panzehiri yoktur. Destek tedavileri uygulanır. Yediğiniz miktara bağlı olarak genellikle ölüm, 5'inci gün ile 8'inci gün arası gerçekleşir. Zahmetli bir ölümdür. Çok büyük ihtimalle arkadaşların tükettiği mantar bu."

Ayırt etmek imkansız

Zehirli olan mantarın tespit etmesi mümkün olmadığını söyleyen uzmanlar, doğru olanın ormandan mantar tüketmemek olduğunu belirtiyor. Jilber Barutçiyan ise, mantar toplarken zehirli ve öldürücü türlerin nasıl ayırt edebileceğine ilişkin "Öldüren, zehirli ve yenen türleri birbirinden ayırt etmek için hiçbir kısa yol, püf noktası, analiz tekniği yok. Mantarlarınızı bilimsel bir netlikle tanımlayıp, güncel bir kaynaktan yenip yenmeyeceğini kontrol etmediğiniz sürece, her zaman zehirlenme hatta ölüm riski vardır." ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir