• DOLAR 34.524
  • EURO 36.157
  • ALTIN 2983.572
  • ...
SON DAKİKA
Sahte mi? Hakiki mi? Bal nasıl ayırt edilir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber

Balın Faydaları Bitmiyor

Uykusuzluğa, astım ve bronşit gibi hastalıklara iyi geldiği bilinen şifa deposu bal, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Pek çok faydası bulunan balın sahte olması ise şeker hastalığı, tansiyon hastalığı ve kansere sebebiyet verebileceğine dair uzmanlar uyarılarda bulunuyor.

Neden Sahte

Kolay kazanç sağlamak, daha fazla ve daha hızlı üretim yapmak amacıyla sahte bal üreticiliği yapılmakta.

Gerçek bal, bal arıları tarafından çeşitli nektar kaynakları kullanılarak üretilen ve üretim mevsiminde ya da sonrasında herhangi bir şeker şurubu ve katkı maddesi ilave edilmeyen baldır.

Sahte bal ise katkılı ve yapay olmak üzere ikiye ayrılır:

Katkılı bal, üretim aşamasında arının değişik şeker şurupları ile beslenmesi, üretimden sonra şurupların katılması, farklı özellikteki balların karıştırılması, düşük rutubet içeriğine sahip ballara su katılması şeklinde üretilir.

Sahte bal, üretimde arının hiçbir katkısı olmadan tamamen kimyasal yolla, değişik şeker şuruplarından üretilen balları kapsamaktadır. Yani tamamen arısız bal üretimi yapılmaktadır.

Sahte Balı Ayırt Etme Yöntemleri Şu Şekilde:

Soğuk hava testi: Bal soğuk havada donuyorsa gerçek, donmuyorsa sahtedir

 

Su testi: Bir bardak suya bir çay kaşığı bal ekleyin. Bal su içinde olduğu gibi kalıyorsa gerçek, çözünüyorsa sahtedir.

Akışkanlık testi: Balı akıttığınızda sürekli uzuyorsa gerçek, kesik kesik akıyorsa sahtedir.

Yakma testi: Bal değdirdiğiniz kibriti yaktığınızda yanıyorsa bal saftır ve gerçektir, yanmıyorsa sahtedir.

Kağıt havlu testi: Kağıt havlu üzerine damlattığınız balı kağıt emiyorsa bal sahtedir.

Tat testi: Yediğiniz bal genzi yakıyorsa, tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa hakiki baldır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir